Zo gaat Instagram hackers het leven moeilijker maken

Michel van 't Klaphek
9 oktober 2019, 9:03
2 min leestijd
Zo gaat Instagram hackers het leven moeilijker maken
Instagram

Instagram

Gratis

Reviewscore

8,5

Heb jij weleens een e-mail gekregen die van Instagram leek te zijn, maar eigenlijk door hackers was verzonden? Een nieuwe maatregel moet ervoor zorgen dat je direct weet dat het bericht niet echt is.

Lees verder na de advertentie.

Zo pakt Instagram hacks aan

De nieuwe optie heet ‘Emails van Instagram’ en is terug te vinden in het instellingenmenu van de app. De functie moet ervoor zorgen dat phishing-berichten makkelijker ontmaskerd kunnen worden. Dit soort e-mails proberen bijvoorbeeld jouw aanmeldgegevens te achterhalen. Zo bekijk je de e-mails van Instagram:

  1. Ga naar je profielpagina (het meest rechtse tabblad);
  2. Tik op de drie streepjes bovenin;
  3. Kies ‘Instellingen’ en ga naar ‘Beveiliging’;
  4. Selecteer ‘Emails van Instagram’.
Instagram hack phishing

Op deze pagina staat een overzicht van alle e-mails die Instagram jou de afgelopen twee weken heeft gestuurd. Op die manier kun je heel makkelijk achterhalen of een berichtje echt is, of niet. In de lijst staat zowel de titel als inhoud van de meest recente e-mails. De update rolt per direct uit voor Instagram-gebruikers.

Ook interessant: Je Instagram-profiel verwijderen in 3 stappen

Instagram hack

Het sociale platform maakt niet bekend waarom het deze functie heeft toegevoegd. Waarschijnlijk heeft het echter te maken met een grootschalige phishing-aanval die twee maanden geleden plaatsvond. Hierbij probeerden kwaadwillenden de inloggegevens van Instagram-gebruikers te achterhalen.

Instagram-phishing ziet er meestal zo uit. Je krijgt een e-mail die van het bedrijf afkomstig lijkt te zijn en tot in de puntjes is gekopieerd, maar eigenlijk afkomstig is van een kwaadwillende. Het bericht vraagt je om je wachtwoord te veranderen, omdat er iets mis mee is. Vervolgens word je naar een eveneens nagemaakte website gestuurd.

Hier dien je het oude wachtwoord ‘ter bevestiging’ nogmaals op te geven. In werkelijkheid geef je nu je Instagram-aanmeldgegevens af aan de kwaadwillenden. Vervolgens wijzigen zij je wachtwoord en gekoppelde e-mailadres, zodat je geen toegang meer hebt tot je Instagram-profiel. Uiteraard moet je eerst de portemonnee trekken om weer toegang te krijgen.

Ook interessant: Phishing op je Apple-apparaat herkennen en voorkomen

Meer over Instagram

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen