Placeholder
Sander Tamaëla

Sinds enkele weken ligt de iPhone App iLocal, van de gelijknamige website, in de App Store. iLocal maakt de alles in je omgeving vindbaar, van autohandelaar tot ziekenhuis.

Natuurlijk zijn er al langer soort gelijke apps te krijgen, alleen focussen zij op een enkel product als bijvoorbeeld de McDonalds of een Pin-automaat. Stuk voor stuk handige apps, maar je moet er een hele berg van op je iPhone installeren wil alles wat je ooit een keer nodig denkt te kunnen hebben kunnen vinden.

iLocal lost dit probleem op, één enkele app die alles in je omgeving kan vinden, handig verpakt in een handzame en snelwerkende app op je iPhone. iLocal biedt nog een groot voordeel, het is gratis! Waar voor veel losse “zoeken/vind” apps betaald moet worden (vaak slechts €0,79 maar toch) heeft iLocal er voor gekozen om de applicatie gratis aan te bieden.

Eerste indruk

iLocal maakt gelijk een goede indruk, de opstart tijd is bijzonder snel, getest op een iPhone 3G, op een iPhone 3GS moet het dus nog sneller zijn. Het begin scherm toont twee invoervelden, “Zoek” en “Waar”. In het veld “Zoek” word een keyword ingevoerd, bijvoorbeeld kapper, in het veld “Waar” kan een locatie worden opgegeven. Gelukkig maakt de app ook handig gebruik van de locatiebepaling van de iPhone, door middel van het bekende “pointer”-icoontje kan de huidige locatie direct worden gebruikt. Geen onhandig opzoeken of invoeren dus. Na op de grote knop “Zoeken” te hebben geklikt zoekt iLocal de mogelijke bestemmingen in de buurt en toont deze in een overzicht met daarbij het adres, de afstand en eventueel een beoordeling in de vorm van sterren. Als er dus twee kappers in de buurt worden gevonden, kan er altijd nog een beslist worden waar je je haar laat knippen aan de hand van deze (user generated) sterretjes.

In het beginscherm wordt er onder de bovengenoemde invoervelden ook een aantal favorieten weergegeven, zo kan je zonder enige invoer direct zoeken naar de door jouzelf te beheren bestemmingen. Standaard staan hier een achttal bestemmingen in: Bakker, Café, Drogist, Kledingwinkel, Parkeergarage, Pin-automaat, Schoenenwinkel (handig voor de aan schoenen verslaafde shopaholics) en Supermarkt. Via de knop “Wijzig” kunnen hier zelf bestemmingen aan worden toegevoegd, de standaard bestemmingen worden verwijderd, de afstand waarbinnen wordt gezocht worden gewijzigd en er kan worden besloten om deze functionaliteit helemaal uit te zetten. Voordat je een eigen zoekterm kan invoeren, moet je wel eerst een van de bestaande termen verwijderen, hier ligt nog een puntje van verbetering, waarom niet (redelijk) onbeperkt termen invoeren?

Als er een zoekresultaat in beeld is verschenen, kan iedere locatie apart bekeken worden. Als toevoeging op het vorige scherm wordt hier nog een telefoonnummer getoond en (als deze beschikbaar is) de URL naar de website van deze bestemming. Vanaf dit scherm kan je deze bestemming ook toevoegen aan je persoonlijke favorieten, zodat je deze op een later tijdstip ook makkelijk terug kunt vinden. Als je op het adres zelf klikt wordt Maps geopend, waarin je direct op een kaart zelf kunt zien waar je bent en waar je bestemming zich bevind. Door op het telefoonnummer te klikken, wordt er direct gebeld naar de bestemming, handig, maar ik merkte dat dit best snel gebeurt, misschien was het handig geweest als er eerst een melding weergegeven wordt (zoals in veel andere apps wel het geval is). Op deze manier voorkom je dat je per ongeluk belt naar een mogelijke bestemming.

Het een na laatste scherm is “Geschiedenis”, waar alle recente zoekopdrachten in terug te vinden zijn, simpel en gesorteerd op recent naar meest oude zoekopdracht.

Het laatste scherm bevat de informatie over de app zelf en wat tips over het gebruik van de applicatie, handig voor een eerste gebruik, maar ik merk dat dit soort schermen vaak maar een enkele keer gebruikt worden. Vooral als het een makkelijk te gebruiken app als iLocal is.

Populariteit

iLocal is inmiddels meer dan 15.000 keer gedownload, wat al aangeeft dat er in Nederland behoefte is aan een alles vinder als de iLocal app.  Ook zit iLocal niet stil qua ontwikkeling, ze hebben begrepen dat een app ook van updates voorzien moet worden en er geluisterd moet worden naar de community. Dit zien we dan ook terug in de App Store, er is inmiddels een vernieuwde versie te downloaden waarin enkele bugs zijn opgelost en er zelfs nieuwe functionaliteit is toegevoegd.

iLocal is te downloaden in de App Store

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.