IkPas-app: hoe je veertig dagen lang geen druppel alcohol drinkt

Florence Peeters
7 maart 2019, 15:04
2 min leestijd
IkPas-app: hoe je veertig dagen lang geen druppel alcohol drinkt
IkPas

IkPas

Gratis

Reviewscore

7,5

Met carnaval achter de rug hebben de glazen bier, wijn, shotjes en andere alcoholische versnaperingen bij menig Nederlander rijkelijk gevloeid. Voor steeds meer mensen een reden om de drank een tijdje te laten staan. De IkPas-app helpt je daarbij.

Lees verder na de advertentie.

IkPas: 40 dagen lang geen druppel alcohol

Het initiatief voor IkPas is gebaseerd op het Britse fenomeen Dry January. Daar ging in 2013 de eerste Dry January-campagne van start, waarna het steeds groter werd en overwaaide naar Nederland. Ook in ons kikkerlandje laten steeds meer mensen de alcohol een tijdje staan, en daarbij is de IkPas-app een handig steuntje in de rug.

Op het hoofdscherm zie je de belangrijkste informatie: hoeveel dagen je al voltooid hebt. Daarnaast kun je verschillende badges winnen om je te motiveren, zoals een badge voor het overleven van een borrel, een avondje in de kantine of dat je al 25 euro hebt bespaard.

Om te zien hoeveel je bespaart gedurende de IkPas-periode, geef je aan hoeveel je per week drinkt. Ook stel je in wat je wil doen met het bespaarde geld, zoals uit eten of iets nieuws aanschaffen. Vervolgens zie je per dag hoeveel je al hebt bespaard van het totaalbedrag dat je gedurende de 40 dagen niet aan alcohol uitgeeft.

Onder het kopje ‘Recepten’ vind je allerlei recepten voor alcoholvrije drankjes die je als alternatief kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan een virgin cosmopolitan, chai latte of nada colada. Iedere regio heeft een eigen IkPas Coach, die je via de app kunt benaderen voor vragen of een portie motivatie.

Actie maakt je fitter

Verder kun je zien hoeveel andere mensen uit verschillende leeftijdsgroepen uit jouw regio meedoen aan het initiatief. De voordelen van niet drinken worden zo op een speelse manier uitgelicht: je slaapt beter, voelt je fitter en bespaart dus ook aardig wat centen.

Bovendien blijkt uit onderzoek van de University of Sussex dat mensen die meedoen aan een alcoholvrije maand, in het half jaar na die periode een stuk minder overdadig alcohol drinken. Door deze zaken te benadrukken, helpt de app je gemakkelijker door de droogte heen.

IkPas

Stichting Positieve Leefstijl

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

Langdurig met alcohol minderen

De IkPas-campagne wordt tweemaal per jaar gehouden. De eerste uitdaging is al voorbij. Vanaf 1 januari konden mensen ook al meedoen aan 30 dagen zonder alcohol om 2019 mee te beginnen. Op 6 maart is het tweede startschot gegeven voor 40 dagen zonder. Zo’n landelijk startmoment is een goede stok achter de deur om daadwerkelijk te beginnen met een periode niet drinken.

Als je liever zelf een moment kiest of langdurig je alcoholgebruik wil verminderen, is de Engelse Dry January-app ook een optie. Deze is zowel voor 30 dagen als permanent te gebruiken als buddy om je alcoholgebruik in bij te houden en er bewuster mee om te gaan.

TRY DRY: The Dry January app

Alcohol Change UK

Gratis via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu