Hyperlapse: 6 weetjes over deze fijne timelapse-app

Rutger Otto
27 augustus 2014, 12:06
3 min leestijd
Hyperlapse: 6 weetjes over deze fijne timelapse-app

Instagram heeft de app Hyperlapse uitgebracht, waarmee je prachtige timelapse-filmpjes kan maken met je iPhone. Wij zetten een aantal dingen op een rij waardoor jij straks de mooiste video’s maakt.

Lees verder na de advertentie.

1. Een timelapse maken is simpel

Je kent ze vast: filmpjes die versneld worden afgespeeld, terwijl de camera heel zachtjes verschuift. Check bijvoorbeeld het intro van House of Cards. Dat is een timelapse. Met Hyperlapse van Instagram kun je dat zelf maken en zoals je van Instagram gewend bent, werkt ook dit filmen heel gemakkelijk. Je tikt op ‘opnemen’ en de app begint met het registreren van alles wat er voor de camera gebeurt. Doe dat een tijdje, druk op stop en je timelapse is klaar. Hyperlapse maakt er vanzelf een versneld filmpje van.

2. Verschillende snelheden

Na het filmen speelt Hyperlapse je filmpje vanzelf versneld af, maar dat betekent niet dat je geen aanpassingen meer kan doen. Er zijn namelijk zeven snelheden beschikbaar om je filmpje op af te laten spelen. Je kan kiezen voor de gewone 1x snelheid, zoals je hebt opgenomen, of je gaat voor versnellingen die 2, 4, 6, 8, 10 of 12 keer sneller gaan dan de opname.

3. Stabiele video

hyperlapse

Wat erg knap is aan Hyperlapse, is de manier waarop de app video’s stabiliseert. Als je ooit een filmpje hebt gemaakt met Instagram ken je het: de app strijkt eventuele schokken in je opname glad. In Hyperlapse gaat dat een stukje verder, want als je een paar minuten van je wandeling opneemt en je versnelt het 12 keer, dan zou je normaal gesproken gek worden van de schuddende beweging van je stappen. Hyperlapse maakt er een stabiele video van met minder schokken, dankzij de gyroscoop in je iPhone. Probeer je telefoon echter wel zo stabiel mogelijk te houden, want de app kan natuurlijk niet alles glad strijken.

4. Film lang

Waar je in Instagram maar 15 seconden de tijd hebt om een filmpje op te nemen, is het in Hyperlapse juist de bedoeling om lang te filmen. Om uiteindelijk 15 seconden over te houden (wat je kunt uploaden naar Instagram), dien je al drie minuten op te nemen als je het filmpje 12 keer wil versnellen. In totaal is het mogelijk om 45 minuten achter elkaar te filmen . Met een versnelling van 12 komt dat neer op bijna vier minuten aan timelapse materiaal.

5. Sta stil of beweeg kalm

Een wandeling of een rondje over kantoor filmen is leuk, maar niet altijd effectief in de versnelling. Zeker als je veel bochten maakt, valt het op topsnelheid niet meer bij te houden. Zorg daarom dat je heel rustig beweegt. Beter nog is om op een vaste plek te filmen en bewegingen gade te slaan. Een andere optie, als je per se wil bewegen, is om een iets of iemand te volgen. Zo hou je als kijker altijd houvast, ook al beweegt er teveel omheen.

6. Geheugen en batterij

Let op, een timelapse maken is een behoorlijke aanslag op je accu. Na vijf minuten filmen merkten we dat er al tien procent van de (anderhalf jaar oude) iPhone 5 batterij was afgesnoept. Zorg ook, zeker bij lange video’s, dat je genoeg vrije opslagruimte op je iPhone vrij hebt, want de beelden die je opneemt moeten ergens opgeslagen worden, voordat ze worden gecomprimeerd tot kleine video’s.

http://vimeo.com/104409950

Hyperlapse downloaden

Je kunt Hyperlapse vanaf nu gratis downloaden voor iOS 7 of nieuwer. Voor installatie is 10,9MB aan vrije opslagruimte benodigd.

Hyperlapse van Instagram

Instagram, Inc.

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

Hyperlapse van Instagram
Hyperlapse van Instagram
Hyperlapse van Instagram
Hyperlapse van Instagram
Hyperlapse van Instagram
Hyperlapse van Instagram
Hyperlapse van Instagram
Hyperlapse van Instagram
Hyperlapse van Instagram
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu