De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Deze app dwingt kinderen te bewegen: zo werkt het

Michel van 't Klaphek
29 juli 2018, 13:34
2 min leestijd
Deze app dwingt kinderen te bewegen: zo werkt het
Genius - Screen Lock For Kids

Genius - Screen Lock For Kids

Gratis

Reviewscore

7

Het is een veelgehoorde klacht onder ouders: “Ze zitten de hele dag maar op hun telefoon. Buitenspelen is er niet meer bij.” Je kunt kinderen natuurlijk dwingen door hun telefoon af te pakken, maar je kunt de situatie ook positiever benaderen. Dat dachten de makers van Goya-Move ook.

Lees verder na de advertentie.

Goya-Move: telefoontijd moet je verdienen

Deze app heeft namelijk een heel simpel doel: kinderen laten bewegen en hen vervolgens belonen met ‘telefoontijd’. De slogan is daarom ook “Get of your apps… and move!”

Zo werkt het: ouders installeren Goya-Move op hun telefoon. Vervolgens zetten ze de app op de telefoon van hun kinderen. Op de ‘beheerderstelefoon’ oogt Goya-Move als een doorsnee app, terwijl de iPhones van hun kinderen er daadwerkelijk anders uitzien.

Goya-Move-screenshot

Ouders moeten namelijk aangeven hoeveel stappen hun kinderen dagelijks moeten zetten voordat apps ontgrendeld worden. Zodra de kids bijvoorbeeld 6000 stappen hebben behaald, kunnen ze weer gebruikmaken van Instagram, Musical.ly, Snapchat en YouTube. Tot die tijd kunnen ze de apps wel openen, maar gebeurt er simpelweg niks.

Om misbruik te voorkomen kunnen ouders ook een stappendoel per uur instellen zodat hun kinderen de hele dag door actief moeten blijven. Bovendien hebben kinderen hun telefoon niet altijd bij zich tijdens het sporten, zoals bij voetbal, waardoor ouders handmatig activiteiten kunnen invoeren.

Lees ook: Gids: Zo maakt iOS 12 je iPhone minder verslavend

Wikken en wegen

Er zit echter een addertje onder het gras. Goya-Move doet namelijk niets anders dan de internetverbinding van apps blokkeren. Met andere woorden: kinderen kunnen nog steeds aan de slag met offline apps, zoals veel spelletjes. Dit heeft te maken met de geslotenheid van iOS: ontwikkelaars kunnen niet zomaar de internettoegang van andere lokale (offline) apps indammen.

Bovendien moet je je natuurlijk afvragen of dit de manier is waarop je met je kinderen wilt omgaan. Volgens veel pedagogische experts is het immers beter om een kind intrinsiek te motiveren, dan door beperkingen op te leggen.

Hoe dan ook, proberen kan geen kwaad. Goya-Move is vijf dagen gratis te gebruiken, waarna de app 1,99 euro per maand kost. Per extra kind komt daar een euro bovenop. Goya-Move slaat geen persoonsgegevens op, naast het e-mailadres en telefoonnummer van de ouders.

Genius - Screen Lock For Kids

P-INK Ventures

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu