Runners deal! De iPhone 15 nu met korting oplopend tot €486!

Maak je eigen animatiefilm met Googles Toontastic

Rutger Otto
12 januari 2017, 18:56
2 min leestijd
Maak je eigen animatiefilm met Googles Toontastic
Toontastic 3D

Toontastic 3D

Gratis

Reviewscore

8

Google heeft een app uitgebracht waarmee je zelf animatiefilmpjes kunt maken van meerdere scènes lang. Regie, sets, acteurs, stemmen en bewegingen: je hebt het allemaal in eigen hand.

Lees verder na de advertentie.

Toontastic

Toontastic is Googles nieuwe app voor kinderen (die stiekem ook voor volwassenen erg leuk is). Op een simpele manier kun je er animatiefilmpjes mee maken met een begin, midden en eind. Google heeft om de app heen een compleet platform gebouwd. Via het ‘Idea Lab’ kun je namelijk ook filmpjes van anderen bekijken om inspiratie te krijgen of om tips te bekijken van echte animatoren, zoals Austin Madison van Pixar.

Toontastic 3D
Toontastic 3D
Toontastic 3D
Toontastic 3D
Toontastic 3D
Toontastic 3D
Toontastic 3D
Toontastic 3D
Toontastic 3D
Toontastic 3D

Verhaalstructuren

De kern van Toontastic is zelf animaties maken. Dat kan via de grote blauwe knop op het hoofdscherm van de app. Je kiest vervolgens één van de drie soorten verhalen: een kort verhaal van drie delen, een klassiek verhaal van vijf delen of een wetenschapsrapport bestaande uit vijf delen. Heb je gekozen, dan kun je aan de slag. Het is wel handig om vooraf een idee te hebben waar het verhaal over moet gaan.

De verhaaltypen begeleiden je goed door de structuur van het verhaal. Zo bestaat een klassiek verhaal uit een opzet, conflict, uitdaging, een climax en een oplossing. Binnen dat ‘kader’ richt je de scenes in om uiteindelijk een samenhangend verhaal te krijgen. Jammer hierbij is overigens wel dat de app niet in het Nederlands vertaald is, gelukkig wijst het zich grotendeels zelf.

Beweeg de acteurs, spreek de stemmen in

Voor de scènes kies je zelf een locatie (of je maakt er zelf één). Daarna selecteer je de personages die de hoofdrollen spelen. Ook die kun je zelf tekenen. Vervolgens kun je aan de slag. Je plaatst de acteurs op hun beginpost en begint de opname. Nadat je ‘actie!’ hebt geroepen, kun je zelf de personages inspreken en bewegen door ze te verslepen. Het is zelfs mogelijk om ledematen te bewegen en elk poppetje doet iets anders als je op hun hoofd tikt. Het wordt soms een beetje priegelig, waardoor je net het verkeerde selecteert, maar een scène is snel herstart als je denkt dat het beter kan.

Nadat alle delen zijn opgenomen, is de film af. Je kunt ‘m dan helemaal bekijken, voordat je hem opslaat om te delen met anderen. Zo heb snel een filmpje gemaakt. Wij maakten in een paar minuten onderstaand filmpje, kun je nagaan wat er mogelijk is met een echt goed script en uitvoering.

Indringers op het schip

Toontastic 3D

Google LLC

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu