De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

Review: De Google Assistent is niet compleet genoeg voor iOS

Erwin Vogelaar
10 augustus 2018, 17:03
4 min leestijd
Review: De Google Assistent is niet compleet genoeg voor iOS
De Google Assistent

De Google Assistent

Gratis

Reviewscore

7,5

Siri is handig maar niet altijd even intelligent. Als alternatief staat nu de Google Assistent in de App Store. We hebben hem de afgelopen tijd uitgebreid getest, in onze review lees je of deze spraakassistent de moeite waard is.

Lees verder na de advertentie.

Google Assistent review: daar kan Siri wat van leren

Siri staat al jaren klaar op onze iPhones, iPads en Macs om te helpen. De spraakassistent kan onder andere berichtjes verzenden, dingen opzoeken en je slimme huis besturen. Toch kan Siri ook op veel kritiek rekenen. De assistent snapt vaak niet wat je bedoelt en qua mogelijkheden valt het ook nog tegen. Dat is niet zo erg als de concurrentie op hetzelfde niveau zit, maar de spraakassistent van Google op Android lijkt een stuk slimmer te zijn.

Je hebt nu gelukkig geen Android-toestel meer nodig om met de Google Assistent te praten. Sinds kort spreekt ze namelijk Nederlands en is er een app in de App Store verschenen. Met deze app praat je met dezelfde Google Assistent als op Android, of toch niet helemaal?

Google Assistent op iOS

Lees ook: 6 tips om alles uit de Nederlandse Google Assistent te halen

Niet handig ingebouwd

Het handige van de Google Assistent op Android is dat je de spraakassistent oproept door even ‘Ok Google’ of ‘Hey Google’ te zeggen en vervolgens direct te praten. Of je houdt de homeknop kort ingedrukt. Om de Google Assistent op iOS te gebruiken moet je de losse Google Assistent-app openen en op het microfoontje tikken. Dat is net een stap teveel.

Het is wel mogelijk om een widget van de Google Assistent te plaatsen. Dat betekent dat er een microfoon in beeld komt als je naar rechts veegt op het hoofdscherm. Tik je daarop, dan word je naar de Google Assistent-app gestuurd waar je een vraag stelt of een opdracht geeft.

De optie om Siri compleet te vervangen met de Google Assistent zou fijn zijn, want dan kun je de spraakassistent oproepen door even op de home- of zijknop te drukken of ‘Hey Google’ te zeggen, maar de kans dat Apple dat ooit toelaat is heel erg klein. De vraag is daarom of de Google Assistent die extra moeite waard is.

De Google Assistent mist mogelijkheden

De Google Assistent kan veel dingen niet, die Siri wel kan. Dat komt allemaal door de integratie van Siri in iOS, terwijl de Google Assistent niet overal toegang krijgt. Zo hoeft Siri voor het sturen van berichtjes of het voeren van gesprekken geen aparte app te open en de Google Assistent wel. De Google Assistent kan op dit moment ook je slimme huis nog niet besturen of een wekker zetten.

Ook kan de Google Assistent niet gebruik maken van apps als WhatsApp, Twitter, Facebook, Uber of de camera, en bluetooth niet uitschakelen. De Google Assistent kan wel heel goed omgaan met apps van Google en daar gebruik van maken. De spraakassistent is daardoor voornamelijk de moeite waard als je veel Google-producten gebruikt zoals Gmail, Google Docs en YouTube.

google assistent review

Google Actions

Waar de Google Assistent in uitblinkt zijn de Actions. Via deze acties kom je met allerlei Nederlandse bedrijven in contact door met de Assistent te praten. Zo vraag je bijvoorbeeld aan de Albert Heijn wat in de bonus is, of wat je kunt maken met de producten die je nog in de koelkast hebt liggen. Je vraagt aan PostNL hoe het met je pakketje gaat en aan Bol.com of de winkel een cadeautip heeft voor iemand met een specifieke leeftijd. Buienradar vertelt of je last krijgt van regen of hooikoorts en Jumbo laat je een boodschappenlijstje maken. Op deze manier zijn er nog meer bedrijven aanwezig, zoals KLM, MediaMarkt, QMusic, Rabobank en Transavia. Wel krijg je bij het gebruik van deze Actions een kwalitatief slechtere stem te horen.

Siri werkt ook samen met verschillende apps, maar dat is lang niet zo uitgebreid als bij de Google Assistent. Het is voor bedrijven tevens relatief makkelijk om met de Google Assistent aan de slag te gaan, dus de mogelijkheden worden waarschijnlijk snel nog verder uitgebreid.

google assistent review

Conclusie: teveel gedoe en te weinig mogelijkheden

Google is ook sterk in het herkennen van wat je wil zeggen. Google Assistent snapt gewoonweg sneller wat je bedoelt dan Siri. Voor Siri moet je precies je vragen stellen, terwijl de Google Assistent beter weet hoe anders geformuleerde zinnen werken.

Het is vooral te hopen dat Apple de aanwezigheid van de Google Assistent op iOS ziet als motivatie om Siri te verbeteren. De Google Assistent laat namelijk goede dingen zien waar Siri van kan leren. Toch missen we op iOS teveel functies, omdat de assistent niet in het besturingssysteem te integreren is. Daardoor is de Google Assistent op iOS leuk om te proberen en wellicht om te gebruiken voor het zoeken naar informatie, of als je veel andere Google-apps gebruikt. In de praktijk is de assistent net iets teveel gedoe met te weinig mogelijkheden.

De Google Assistent

Google LLC

Gratis via App Store

Waarom Siri tegenvalt

Eerder dit jaar werd duidelijk waarom Siri soms niet werkt zoals het zou moeten werken. Een mede-oprichter van Siri verklaart waarom de spraakassistent nog tegenvalt.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen