Google Allo: gloednieuwe chat-app is slimmer dan de rest

23 september 2016, 9:50
3 min leestijd
Google Allo: gloednieuwe chat-app is slimmer dan de rest
Google Allo

Google Allo

Gratis

Reviewscore

8

We horen je al denken: alweer een chat-app? Ook wij hadden zo onze twijfels over Google Allo. Door een aantal slimme functies weet de dienst zich echter te onderscheiden van de concurrentie. De app is nu voor iedereen beschikbaar.

Update 23 september: Na een paar dagen is Google Allo nu beschikbaar in de Nederlandse App Store. Voor het gemak hebben we de downloadlink onder aan dit artikel gezet.

Lees verder na de advertentie.

Google Allo nu beschikbaar in Nederland

Google heeft Allo beschikbaar gesteld in tientallen talen, waaronder het Nederlands. Dit is belangrijk detail, want Allo is meer dan een manier om chatberichten te versturen. De app zelf vormt een belangrijk deel van het gesprek, en probeert het leven voor jou en je contactpersonen continu gemakkelijker te maken.

Google Allo

Dat merk je al meteen als je naar de Smart Reply-functie kijkt. Deze slimme reacties zijn bedoeld voor de momenten waarop je graag iets wil zeggen, maar er eigenlijk de tijd niet voor hebt. Allo analyseert op dat moment wat er op je scherm gebeurt, en stelt op basis daarvan een handjevol antwoorden voor.

Lees ook: Duo review: is Googles nieuwe videobel-app FaceTime de baas?

Allo herkent je foto’s

Als je vriend bijvoorbeeld een foto van een kat stuurt, krijg je automatisch de keuze uit reacties die bijvoorbeeld zeggen hoe schattig of leuk de kat is. Op die manier worden ook gerechten, bloemen en beroemde plaatsen herkend over de hele wereld. Deze automatisch gegenereerde antwoorden zijn misschien niet zo persoonlijk, maar wel een handig hulpmiddel om snel even een reactie achter te laten.

Allo heeft een simpel design, net als Googles toegankelijke videobel-app Duo. De app verstopt echter een aantal grappige functies om je chatgesprekken wat flitsender te maken. Zo kun je de verzendknop naar boven en beneden vegen om tekst en emoji groter of kleiner te maken. Daarnaast zijn er vanaf dag één 25 verschillende stickerpakketten beschikbaar. Wat dit betreft vertoont Allo dus de nodige overeenkomsten met het vernieuwde iMessage van iOS 10. Het grote verschil is alleen dat Allo zowel werkt op iOS en Android, en iMessage nog steeds exclusief voor Apple-gebruikers blijft.

Google Allo

Google Assistant komt pas later

Hoewel Allo nu al heel wat leuke functies bevat, wordt de app pas echt interessant als de Google Assistant ook in Nederland ondersteund wordt. Deze virtuele assistent (in de stijl van Siri) verstaat voorlopig alleen Engels en draait op een testversie. Jammer, want deze assistent maakt je chats pas echt slim.

Zo kun je tijdens het praten snel informatie opvragen over het weer, navigatie, restaurants in de buurt er nog veel meer door simpelweg @Google in te typen. Twijfel je naar welke film je met vrienden wilt gaan? Tik dan @Google Star Wars Rogue One trailer in en zowel jij als je ontvanger ziet de juiste trailer in het chatvenster opduiken.

Google Allo

Wanneer de ondersteuning voor de Nederlandse taal wordt toegevoegd is nog niet duidelijk. Laten we hopen dat dit niet te lang duurt, want vooral de Google Assistant verheft Allo boven de moordende concurrentie van apps als WhatsApp, Telegram en iMessage. Ook heeft Allo een incognito modus, die je gesprekken met encryptie beveiligt en berichten automatisch verwijdert na een bepaalde tijd.

Hoe zit het met privacy?

Omdat Allo je chatgesprekken interactiever wil maken, werpt dit natuurlijk wel wat vragen op op het gebied van privacy. Nu de app officieel beschikbaar is, blijkt dat de app standaard al je gesprekken opslaat tenzij je handmatig de incognitomodus activeert. Normale gesprekken zul je dus handmatig moeten verwijderen, wat betekent dat Google vanaf het begin volledig toegang heeft tot je chatgeschiedenis. Voor veel gebruikers een belangrijk detail, en misschien wel een reden om Allo voorlopig over te slaan.

Dit betekent overigens niet dat iedereen er zomaar bij kan. De Allo-berichten worden via encryptie tussen jouw apparaten en Google-servers versleuteld. Daar worden ze opnieuw met encryptie versleuteld opgeslagen, zodat alleen Googles algoritmes er bij kunnen.

Google Allo downloaden

Google Allo is vanaf nu beschikbaar in Nederland voor iOS en Android. De Google Assistant Preview Edition kun je al wel in het Engels gebruiken.

Lees het laatste nieuws over Google

Google Allo

Google LLC

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu