6 belangrijke feiten over iPhone god game Godus

Rutger Otto
9 augustus 2014, 17:58
3 min leestijd
6 belangrijke feiten over iPhone god game Godus

Als de legendarische game-ontwikkelaar Peter Molyneux een nieuw project aankondigt, zijn de verwachtingen hooggespannen. De maker van onder meer Black & White, Populous en Fable is terug met een nieuwe app: Godus. Is dit dan de ultieme god game?

Lees verder na de advertentie.

1. Kickstarter

Aanvankelijk werd de game wel als de ultieme god game door Molyneux in de markt gezet. Peter Molyneux heeft zijn naam mee, want Populous en Black & White worden nog steeds gezien als de beste god games in de gamegeschiedenis. Veel mensen hadden er dan ook vertrouwen in, want het project werd via Kickstarter gefinancierd voor maar liefst 526.563 Britse pond, wat neerkomt op zo’n 658.655 euro. Met dat bedrag valt een prima iOS-game te maken, zou je denken.

2. Jij bent God

godus

In Godus ben jij de almachtige die aan het begin staat van een nieuwe samenleving. Je begint met twee poppetjes op een verlaten land, aan jou de taak om ze naar een geschikt stuk land te leiden om te settelen. Je kunt poppetjes de taak geven om hutten te bouwen (later worden dat steeds grotere en mooiere gebouwen). Uiteindelijk wordt de mensheid en het stuk land waarop ze wonen steeds groter.

3. Beïnvloed het landschap

De visuele stijl van het spel, is meteen opvallend. Een beetje alsof je naar een atlas kijkt, zo zit het landschap in elkaar, wat laagje voor laagje is opgebouwd. Uit het water komt zand, daarop modder, daar bovenop een harde ondergrond, verschillende soorten gras enzovoorts. Door met je vinger over het landschap te vegen, beïnvloed je het. Zo kun je bijvoorbeeld poppetjes naar een eiland sturen, nadat je er een pad van zand naartoe hebt geveegd.

4. Freemium

Verschillende klachten doen al de ronde op het internet. Want hebben de backers van het Kickstarterproject er nu een freemium-game voor terug gekregen? Godus werkt inderdaad met in-app aankopen, al zijn die niet verplicht. Wel dien je steeds een aantal minuten te wachten voordat gebouw gemaakt is. Daarbij geldt wel: zet meerdere mensen aan het werk, en het is sneller gebeurd. Hoe verder je komt, des te groter de gebouwen en hoe langer het dus duurt. Gelukkig gaat de timer verder wanneer je de app wegdrukt, dus je kan altijd even wat anders gaan doen.

https://www.youtube.com/watch?v=0HZPRgjw3Zo

5. Het doel van Godus

Het doel van de game lijkt een beetje te ontbreken. Ja, je moet zorgen dat mensen in je geloven. Dat doen ze door roze bolletjes boven hun huis te laten zweven, die jij kan verzamelen door te vegen. Deze ‘believe’-punten gelden als geld in het spel. Heb je meer nodig, kun je uiteraard weer echt geld neertellen. Je krijgt steeds wel missies (maak zoveel mensen, repareer een haven, let op die mensen), maar meer dan vegen en tappen is het niet. Hier en daar kun je een soort Lemmings-achtige puzzels spelen door met je boot op reis te gaan, maar dat is het ook wel. Overigens is het af en toe lastig commando’s te geven aan het volk, want uitgezoomd is het wel erg priegelig om een mannetje op je iPhone te selecteren.

6. Alle werelden bij elkaar

Peter Molyneux heeft gezegd spelers een aantal weken de tijd te geven om hun samenleving op te zetten. Daarna komen alle werelden met elkaar in verbinding te staan. Het kan dus gebeuren dat je straks oog in oog komt met andere volken, mensen die daadwerkelijk ook aan het spelen zijn. Als je langer speelt, kom je als god ook voor morele keuzes te staan. Je volgelingen gaan bijvoorbeeld vragen: is het goed dat vrouwen in het veld werken of moeten mannen dat doen. Typisch een keuze die een god game interessant gaat maken, want hoe speelt zich dat uit?

Godus downloaden

Hoe Godus zich gaat uitspelen, is nog maar de vraag. Wil je meedoen met deze game/dit experiment, dan kun je de app gratis downloaden uit de App Store. Je hebt dan minimaal iOS 7 of nieuwer nodig, net als 91,5 MB aan vrije opslagruimte.

Godus

22Cans

Gratis via App Store

Godus
Godus
Godus
Godus
Godus
Godus
Godus
Godus
Godus
Godus
Godus
Godus
Godus
Godus
Godus
Godus
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu