De iPhone 14 Pro nu tijdelijk tot €475 retour!

Morgen stemmen? Kies de juiste partij met de Stemwijzer-app

Wouter Nijsen
18 maart 2014, 15:01
2 min leestijd
Morgen stemmen? Kies de juiste partij met de Stemwijzer-app

Morgen is het zover: dan wordt duidelijk welke partijen de komende jaren de dienst gaan uitmaken in jouw gemeente. Temidden in het verkiezingsgeweld attendeert iPhoned je op Stemwijzer, een verkiezings-app die je helpt om tijdens de gemeenteraadsverkiezingen de juiste keuze te maken.

Lees verder na de advertentie.

Stemwijzer biedt hulp tijdens de gemeenteraadsverkiezingen

Gemeenteraadsverkiezingen 2014

De Stemwijzer-app is volledig geoptimaliseerd voor de Gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Alle standpunten van de politieke partijen in jouw gemeente zijn verwerkt en de meest noemenswaardige actuele kwesties komen in de app voorbij. Per gemeente legt de app je 30 uiteenlopende vragen voor waarna je politieke voorkeur eruit komt rollen. Na de stellingen, die je met eens, oneens en neutraal kan beantwoorden, geef je aan welke politie kwesties jouw voorkeur genieten.

Daarna kun je aangeven welke politieke partijen meedingen naar je stem. Zo kun je partijen compleet uitsluiten, maar ook weer nieuwe, kleinere partijen selecteren. Alle standpunten van de politieke partijen in jouw gemeente zijn nog rustig even na te lezen.

Kanttekening is dat lang niet alle gemeentes door Stemwijzer zijn meegenomen. Dat betekent kortweg dat je helemaal niets aan de app hebt als je in een kleine of een middelgrote gemeente woont zoals Nijmegen of Dordrecht. Het beleid in gemeente A is immers niet te vergelijken met dat van gemeente B.

Gemeentes die meedoen in Stemwijzer

De volgende gemeenten hebben een StemWijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen: Achtkarspelen, Amsterdam, Baarle-Nassau, Baarn, Beuningen, Breda, Den Haag, Den Helder, Diemen, Eindhoven, Etten-Leur, Groningen, Haarlemmermeer, Helmond, Hengelo, Hoogeveen, Hoogezand-Sappemeer, Huizen, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Loon op Zand, Maastricht, Meppel, Middelburg, Nieuwegein, Nieuwkoop, Oldambt, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Roosendaal, Rotterdam, Smallingerland, Tilburg, Tytsjerksteradiel, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vlaardingen, Vlissingen, Wageningen, Zaanstad en tot slot Zeist.

Leuk detail: bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 maakten ruim 1,35 miljoen mensen gebruik van een stemwijzer. De verwachting is dat dat dit jaar een stuk lager zal zijn, blijkt uit diverse peilingen van Maurice de Hond. De Stemwijzer-app kun je gratis downloaden via onderstaande link.


Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu