3 zaken die je moet weten over de grote Firefox-update

Wouter Nijsen
15 november 2017, 11:33
2 min leestijd
3 zaken die je moet weten over de grote Firefox-update
Firefox: Private, Safe Browser

Firefox: Private, Safe Browser

Gratis

Reviewscore

8

De nieuwe versie van Firefox (Quantum) is nu beschikbaar voor macOS-gebruikers. Met flinke verbeteringen verdient de browser een tweede kans om je standaard webbrowser te worden, en dit is waarom.

Lees verder na de advertentie.

1. Sneller

Mozilla, het bedrijf achter Firefox, noemt Firefox Quantum (zoals de update heet) de grootste verbetering sinds de introductie van de browser. Er is flink aan de code van de webbrowser gesleuteld, waardoor ‘ie een stuk sneller is geworden. Volgens Mozilla is Firefox aanzienlijk sneller dan Chrome, dat wereldwijd het meest wordt gebruikt. Hoe de browser zich wat snelheid betreft tot Safari verhoudt, laat het bedrijf in het midden. Firefox gebruikt tevens 30 procent minder werkgeheugen dan Chrome en laadt meerdere tabbladen sneller tegelijk in.

Een leuke verbetering is de integratie met later-lezen-dienst Pocket. Wanneer je een nieuw tabblad opent, zie je drie verhalen uit Pocket die je mogelijk interessant vindt. Zie je iets interessants, dan kun je direct naar het artikel klikken. Verder is het goed om te weten dat veel oude extensies in de nieuwe versie niet meer werken, totdat er een nieuwe variant van de extensie beschikbaar komt.

2. Mooier

Ook opvallend aan Firefox 57 is de nieuwe ‘Photon’-interface. De webbrowser oogt een stuk moderner en vooral minimalistischer dan eerdere versies. Bovendien hebben de ontwikkelaars ervoor gezorgd dat Firefox er op alle schermen goed uitziet; het maakt dus niet of je een iPhone of Mac(Book) gebruikt.

Ook interessant: er is ondersteuning voor WebVR toegevoegd. Dit is een toegankelijke manier om virtual reality via de webbrowser te ervaren. Je hoeft geen aparte apps te downloaden, maar kunt gewoon naar het juiste webadres gaan en een virtual reality-toepassing checken.

3. Nu te downloaden voor macOS en iOS

Gebruik je al Firefox op je Mac, dan ontvang je automatisch een update naar de Quantum-versie. Wil je de browser proberen, dan kun je ‘m via deze link gratis downloaden. De iOS-versie van Firefox kreeg onlangs een update naar versie 10.1, die de nieuwe interface bevat. Andere verbeteringen worden binnenkort naar iOS uitgerold.

Download Firefox voor iOS in de App Store (gratis)

Firefox: Private, Safe Browser

Mozilla

Gratis via App Store
Bron: Mozilla
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu