Firefox browser komt niet naar iPhone
Wouter Nijsen

De mobiele browser van Firefox komt niet naar de iPhone. Dat meldt ontwikkelaar Mozilla tijdens de SXSW Interactive-conferentie die op dit moment in de Verenigde Staten wordt gehouden.

Volgens Mozilla’s Jay Sullivan heeft Apple een onvriendelijke houding tegenover alternatieve browsers en maakt het bedrijf uit Cupertino het lastig voor andere partijen om een goede browser voor de iPhone uit te brengen. Hierdoor zou Safari, de eigen browser van Apple, veel beter uit de verf komen. Alleen Safari gebruikt een snelle javascript engine, terwijl andere browsers het met een langzamere engine moeten doen.

Firefox richt zich op eigen mobiele besturingssysteem

Het is geen vreemde keuze voor Mozilla om Firefox niet voor de iPhone uit te brengen. Het bedrijf werkt op dit moment hard aan Firefox OS, het eigen mobiele besturingssysteem dat de concurrentie met Android, iOS en Windows Phone aan moet gaan.

Een andere belangrijke reden voor Mozilla om iOS te boycotten is de keuze van Apple dat alleen Safari de standaard browser mag zijn. Dit geeft Apple’s browser een enorm groot voordeel ten opzichte van concurrenten.

Op dit moment bezit de mobiele versie van Firefox ongeveer 1 procent van de mobiele browsermarkt. Bij de desktopmarkt is dit ongeveer 20 procent.

Mozilla bracht al eerder een iOS-app uit: Firefox Home. Dat was geen browser, maar een app waarmee gebruikers hun bladwijzers van Firefox konden benaderen. Dit bleek echter geen succes te zijn, waarna Mozilla de app in september van vorig jaar uit de App Store haalde.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.