Met het nieuwe Facebook Workplace is het juist de bedoeling dat je onder werktijd op Facebook zit. De concurrent van diensten als Slack is vanaf nu beschikbaar, ook in Nederland.
Lees verder na de advertentie.
Facebook Workplace officieel onthuld
Facebook Workplace (voorheen Facebook at Work) verschijnt op een markt die al voorzien is met diensten als Slack en Hipchat. Het is daarom maar de vraag of het alternatief van Facebook interessant genoeg is om de overstap te maken. Volgens het netwerk zijn dit de 5 grote voordelen van Facebook at Work ten opzichte van de concurrentie.

#1 Iedereen weet hoe Facebook werkt
Het grote voordel van Facebook at Work is dat iedereen weet hoe Facebook werkt. Het werknetwerk heeft dezelfde indeling en opbouw als de normale Facebook, inclusief een tijdlijn waar alleen jij en je collega’s bij kunnen. Daarnaast werkt het uploaden van foto’s en video’s en het plaatsen van berichten precies hetzelfde. Hierdoor kan nagenoeg iedereen in een bedrijf vanaf dag één aan de slag met Facebook Workplace, zonder instructies.
#2 Facebook Workplace is aantrekkelijk geprijsd
Momenteel is Slack zonder twijfel de grootste concurrent van Facebook Workplace, die een stuk meer voor haar dienst vraagt. Zo ligt de prijs van het basisabonnement van Slack op 6,67 dollar per gebruiker per maand, terwijl je voor Facebook Workplace maar 1 dollar kwijt bent. Slack kun je echter ook gratis gebruiken, wat voor kleinere teams in veel gevallen al genoeg zal zijn.

#3 Facebook Workplace heeft ingebouwde audio- en videobel-opties
Facebook wil Workplace zo aantrekkelijk mogelijk maken, en doet dit onder meer door alle advertenties uit te schakelen. Gebruikers krijgen een aparte account die losstaat van hun privé Facebook-account, zodat werk en privé gemakkelijk gescheiden kunnen worden. Vanaf dag één is de optie om een audio of videogesprek met collega’s in je team te starten aanwezig, wat het interessant maakt voor mensen die soms vanuit huis werken en zo toch gemakkelijk even met een collega kunnen praten.
#4 Werk gemakkelijk samen met andere bedrijven
Veel bedrijven communiceren net zoveel met andere bedrijven als dat er intern zaken besproken worden. Daarom is het fijn dat Facebook Workplace het makkelijk maakt om een ander bedrijf dat ook Workplace gebruikt uit te nodigen voor een specifieke groep. Collega’s van de twee instanties kunnen uitgenodigd worden voor deze besloten groep, zodat alle communicatie daar handig op een plaats geregeld kan worden.
#5 Geen integratie met diensten van derden
Het vijfde punt waarop Facebook Workplace verschilt van Slack is vooral in het nadeel van Facebook. Workplace is vooralsnog een gesloten platform, zodat integraties van diensten van derden niet mogelijk zijn. Hier blinkt Slack juist in uit, met bots en een simpele manier om extensies van andere diensten in het werknetwerk te integreren. Facebook kan dit probleem in de toekomst oplossen door bijvoorbeeld de Facebook Messenger Bots toe te voegen, maar op het moment van schrijven is Workplace nog erg gesloten.

Facebook Workplace in Nederland
Het hing al een tijdje in de lucht dat Facebook Workplace spoedig onthuld zou worden, al stond de bedrijfsversie eerst nog bekend als Facebook at Work. De dienst is nu beschikbaar, maar voorlopig alleen op aanvraag. Via deze link kun je je als bedrijf opgeven, waarna je een uitnodiging krijgt om de dienst te gebruiken. Ook de bijbehorende iOS-app is al beschikbaar in de Nederlandse App Store. Deze app synchroniseert alle info tussen de desktop en mobiele versie automatisch, precies zoals je dat van Facebook gewend bent.