Facebook introduceert digitaal plakboek voor foto’s van kids

Facebook komt met een manier waarop ouders foto’s van hun kinderen kunnen organiseren. Kinderen zijn te taggen in hun eigen ‘Facebook Scrapbook’, een digitaal plakboek.

Facebook Scrapbook

Het is voor kinderen onder de 13 jaar niet mogelijk een Facebook-account aan te maken. Ouders kunnen wel een foto uploaden van hun kinderen, maar ze zijn hier niet in te taggen. Wil je alle foto’s van een kind zien, dan moet je dus alle afbeeldingen doorspitten. Een nieuwe functie van Facebook zorgt voor een betere organisatie.


Facebook Scrapbook (Engels voor plakboek) is bedoeld om deze foto’s van je kinderen beter te ordenen. De functie wordt vooralsnog eerst in de Verenigde Staten uitgerold, maar zal daarna ook wereldwijd geïntroduceerd worden.

Kinderen en huisdieren

Op het internet of in de iOS-app kunnen ouders aangeven dat ze een kind willen toevoegen aan een plakboek. Ze kunnen de naam (of een ander woord) van hun kind daaraan toevoegen, ook al heeft die geen Facebook-account. Vervolgens krijgen alleen de ouders toegang om het kind in foto’s te kunnen taggen. Dat kan niet alleen in foto’s van de ouders, maar ook van anderen die een foto van het kind op Facebook hebben staan. Veranderen de privacy-settings van diegene, dan krijg je daar bericht van. Heb je geen kinderen, dan kun je op deze manier overigens ook huisdieren taggen.

Als de kinderen uiteindelijk tieners zijn geworden, hoopt Dan Barak van Facebook dat zij zeggenschap krijgen over het plakboek. “Iedereen op Facebook moet zijn eigen identiteit kunnen controleren”, zegt hij. “Dus als ze niet uitgelachen willen worden door hun vrienden van de middelbare school, dan kunnen ze het plakboek gewoon privé maken of verwijderen.”

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

facebook scrapbook

Verbeterpunten

Er zijn nog wel enkele haken en ogen aan Scrapbook. Zo kunnen maar twee mensen eigenaren zijn van een plakboek, wat bijvoorbeeld lastig is in gescheiden gezinnen. Ook moeten ze per se een relatie hebben op Facebook. Toch hoopt het sociale netwerk ouders met deze functie meer zeggenschap en organisatie te geven over de foto’s van hun kinderen.

Lees meer over Facebook

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.