Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Facebook Paper: 3 redenen om over te stappen

Roel van Hout
4 februari 2014, 11:30
3 min leestijd

Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat Facebook met een nieuwe app voor iPhone is gekomen: Facebook Paper. Hoewel voorlopig alleen beschikbaar in de Amerikaanse App Store, is de app ook in Nederland te downloaden. Daarom hierbij 3 redenen om over te stappen.

Lees verder na de advertentie.

Facebook Paper is het antwoord van Facebook op Flipboard, een app die je sociale feeds mengt met nieuws van grote internationale media. Het is, net als Facebook Home voor Android een tijdje terug, een soort van experiment: vandaar ook dat de app vooralsnog alleen in de Amerikaanse App Store te downloaden is. Toch downloaden? Lees dan onderaan dit bericht hoe.

Paper-1

1. Facebook Paper is meer dan Facebook

Facebook Paper is meer dan Facebook. Je kunt uiteraard je eigen prikbord en nieuwsfeed in de app bekijken, maar daarnaast is het ook mogelijk om externe bronnen door te kijken. Let wel: deze worden door Facebook ‘gecureerd’, dus het is niet mogelijk om, zoals bij Flipboard of een RSS-reeder, je eigen bronnen eraan toe te voegen. Dat klinkt misschien onhandig, maar aan de andere kant kom je op deze manier wel nieuws en artikelen tegen die je anders had misgelopen. Bij het voor de eerste keer opstarten van de app (en door je nieuwsfeed ingedrukt te houden) kun je categorieën als ‘tech’ en ‘creators’ toevoegen.

Het is zowel een voordeel als een nadeel, want niet iedereen gebruikt Facebook om nieuwe dingen te ontdekken: sommige gebruikers zijn immers ook tevreden met puur updates van hun vrienden. Val je meer in die laatste categorie, dan voeg je simpelweg geen extra thema’s aan de app toe.

2. Schitterende interface

We draaien er maar niet omheen: Facebook Paper is werkelijk één van de mooiste die ooit op iOS is verschenen. Bijna ieder denkbaar effect zit in de app verwerkt, van sites die openvouwen, tot afbeeldingen die heen en weer bewegen als je je telefoon kantelt. De eerste keer dat je de app opent worden alle bewegingen en mogelijkheden je uitgelegd, maar als dat wat overweldigend voor je is, kun je altijd vanuit het help-centrum in de instellingen een en ander opnieuw bekijken. Deze bereik je door één van je nieuwsfeeds naar beneden te vegen.

Paper-23. Snelheid

Facebook Paper is, ondanks al die pracht en praal, ontzettend snel – ook op oudere iPhones. Dat is niet alleen plezierig, maar ook behoorlijk opvallend, aangezien de standaard Facebook app voor iOS – zeker op oudere iPhones – ontzettend traag laadt en zelden vloeiend werkt. Waar dat mee te maken heeft, is niet duidelijk, maar het is de beste Facebook-ervaring op iPhone die wij tot op heden hebben gezien.

Als je het niet erg vindt om het nieuwsoverzicht dat naar beneden te scrollen is los te laten, is Facebook Paper echt iets voor jou, zelfs als je er niet voor kiest om extra feeds toe te voegen. In het begin is het even opnieuw leren lezen, maar je zult snel genoeg wennen aan de nieuwe indeling. Dat gaat zelfs zo snel dat de Facebook-website binnen de kortste keren als verouderd aan zal voelen.

→ Vind meer leuke en handige apps op onze iPhone apps-pagina!

Zo download je Facebook Paper uit de Amerikaanse App Store

Het vanuit Nederland downloaden van een app uit de Amerikaanse App Store is misschien niet de bedoeling, maar het is ook weer niet heel ingewikkeld – tenminste, zolang je geen betaalde apps wil downloaden. Aangezien Paper gratis is, loop je daar al niet tegenaan. Volg de stappen in apps zonder creditcard downloaden, alleen vul je een fictief Amerikaans adres in!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu