Runners deal! De iPhone 15 nu met korting oplopend tot €486!

Mac-app meet hoe vaak jij afgeleid wordt

Rutger Otto
1 april 2016, 16:03
2 min leestijd
Mac-app meet hoe vaak jij afgeleid wordt

Heb jij een ijzersterke concentratie of dwalen je gedachten tijdens het werken vaak af naar Facebook en Twitter? Deze app voor de Mac biedt inzicht in al je afleiding.

Lees verder na de advertentie.

Waardoor word je afgeleid?

Werk jij met een Mac, dan weet je dat afleiding overal op de loer ligt. Is er iemand die via Slack tegen je praat of krijg je een melding via Facebook, je bent steeds een paar klikken verwijderd van het zwarte gat dat het internet is. Waarschijnlijk weet je van jezelf wel dat hoe gefocust je kunt werken, maar een app genaamd Escape maakt je gedrag inzichtelijk. En dat kan confronterend zijn.

De app is gratis te downloaden in de Mac App Store en is gemaakt door het bedrijf FocusList. De app is extreem simpel en klein, maar daardoor wel bruikbaar en overzichtelijk. In een dag-overzicht zie je direct aan welke apps je het meeste tijd bent geweest. Dat doet de app met lijntjes die onder uren in de dag worden onderverdeeld. De streepjes komen achter apps en websites te staan die je veel bezoekt, zoals Facebook, Twitter, YouTube of muziekprogramma’s.

escape

Escape op de Mac

“Diepe concentratie is hetzelfde als proberen om in slaap te vallen”, zo luidt de omschrijving van Escape. “Als je elke tien minuten een alarm van vijf seconden hoort, lukt het je nooit. Het zou beter zijn om aan het begin een alarm te horen van een minuut om daarna een paar uur slaap te pakken.”

Escape maakt die ‘alarmen’ die voor afleiding zorgen dus inzichtelijk. Het doet verder niets om je gedrag te veranderen, het biedt puur een overzicht. Zie je vervolgens dat Facebook wel heel veel van je tijd inneemt, dan kun je er zelf voor kiezen om het netwerk vaker links te laten liggen. Als het je lukt…

App installeren

Na het downloaden van de app kun je kiezen om in te loggen of die stap over te slaan. Na de installatie verschijnt Escape boven in je menubalk. Van daaruit is de app te openen, zodat je snel even kunt checken hoeveel onderbrekingen van je werk je hebt gehad en hoe lang er gemiddeld tussen die onderbrekingen zit.


Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu