De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Encrypto: handige app versleutelt bestanden op Mac

Rutger Otto
17 mei 2015, 13:12
2 min leestijd
Encrypto: handige app versleutelt bestanden op Mac
Encrypto: Secure Your Files

Encrypto: Secure Your Files

Gratis

Reviewscore

7

Met Encrypto is het mogelijk om bestanden op de Mac te versleutelen met een encryptie, zodat je ze veilig naar anderen kunt sturen. Lees in dit artikel alles over de app.

Lees verder na de advertentie.

Bestanden beveiligen

Encrypto is een gratis app voor de Mac (en Windows) waarmee je bestanden van een wachtwoord kan voorzien, waarna ze versleuteld worden volgens de AES-256 encryptiestandaard. Daarmee worden documenten, plaatjes en andere dingen beveiligd tegen mogelijke inbrekers.

Na het installeren van Encrypto, kun je bestanden of mappen van je Mac in het strak vormgegeven programmaatje slepen. Je voegt dan meteen een wachtwoord toe voor het bestand. Om dit wachtwoord te onthouden kun je een hint bijvoegen, maar dat hoeft niet per se. Ben je zover, dan klik je op ‘Encrypt’. Met een mooie animatie wordt het bestand versleuteld.

Delen of lokaal opslaanencrypto

Als Encrypto klaar is, krijg je de mogelijkheid om het document meteen te delen met iemand anders. Dat kan met verschillende programma’s, waaronder Mail en Berichten. Natuurlijk hoef je niet per se te delen, als je via ‘Share File’ kiest voor ‘Save as…’, kun je het versleutelde bestand lokaal opslaan.

Wil je het bestand vervolgens openen, dan doe je dat eveneens weer met Encrypto. Je vult het wachtwoord in dat je hebt opgegeven en met een animatie komt de preview van je bestand tevoorschijn. Je kunt ‘m dan zonder versleuteling opslaan op je computer.

Encrypto heeft voor- en nadelen

De app werkt als een trein, is simpel en oogt prachtig in zijn eenvoud. Toch heeft het een probleem. Want stel dat je een bestand naar iemand stuurt, dan heeft diegene het wachtwoord nodig om hem te openen. Daarom kun je een hint meesturen, maar hoe zorg je ervoor dat alleen de ontvanger begrijpt welk wachtwoord je ermee bedoelt? Een echt sterk wachtwoord met hoofdletters en cijfers lijkt daarmee ook geen optie, want hoe beschrijf je dat?

Voor bestanden op je eigen schijf is het gemakkelijk op te lossen, bijvoorbeeld door wachtwoorden op een papiertje op te schrijven. Encrypto maakt het inbrekers die kwaad willen sowieso moeilijk, maar het blijft voor gebruikers zelf ook opletten.

Encrypto: Secure Your Files

MacPaw Inc.

Gratis via App Store

Encrypto: Secure Your Files
Encrypto: Secure Your Files
Encrypto: Secure Your Files
Encrypto: Secure Your Files
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu