De iPhone 15 nu scherp geprijsd én zonder aansluitkosten!

Ecosia: Dit groene Google-alternatief plant bomen als je op advertenties klikt

Rens Blom
6 december 2018, 13:08
1 min leestijd
Ecosia: Dit groene Google-alternatief plant bomen als je op advertenties klikt
Ecosia

Ecosia

Gratis

Reviewscore

7

Zoekmachines zijn er genoeg, maar de kans is groot dat jij Google gebruikt. De non-profit zoekmachine Ecosia hoopt gebruikers binnen te halen met een nobel doel: het merendeel van de advertentie-inkomsten gebruiken om bomen te planten.

Lees verder na de advertentie.

Dit moet je weten over Ecosia

Ecosia is een Duitse zoekmachine die net als alle andere zoekmachines geld verdient door jou advertenties voor te schotelen. Klik je op een advertentie, dan ontvangt Ecosia een bepaald bedrag. Weliswaar wil de ‘sociale onderneming’ zoveel mogelijk geld verdienen, maar dat is niet omdat het bedrijf rijk wil worden. Elke euro die er winst wordt gemaakt, gaat namelijk op aan natuurbeschermingsprojecten.

Ecosia

Dit gebeurt vooral door bomen te laten planten in ontwikkelingslanden als Ethiopië, Peru en Kenia. Die compenseren de CO2-uitstoot van auto’s, fabrieken en vliegtuigen, en vertragen zo de opwarming van de aarde. De bomen bieden ook voedsel en werkgelegenheid aan inwoners.

Om te bewijzen dat het geld daadwerkelijk goed wordt uitgegeven, maakt Ecosia maandelijks een financieel rapport beschikbaar. Hierin staat onder andere hoeveel geld er in die maand is verdiend en aan welke projecten dat is uitgegeven.

Zo werkt de app

Als je Ecosia wil steunen, kan dat door simpelweg de zoekmachine te gebruiken. Door op een interessante advertentie te klikken, doneer je indirect aan het bedrijf. De iOS-app werkt zoals elke andere zoekmachine. De zoekresultaten en advertenties worden verzorgd door Bing, dat van Microsoft is.

Je navigeert in de app met de knoppen onderin het scherm. Volgens Ecosia is de zoekmachine privacyvriendelijk en wordt surfgedrag niet verkocht aan commerciële partijen. Wel verzamelt Ecosia zoekresultaten om ‘de werking van de zoekmachine’ te verbeteren. Na een week worden de zoekresultaten verwijderd, belooft het bedrijf. In de instellingen van de app kun je aangeven dat je helemaal niet gevolgd wil worden.

Ecosia

Ecosia

Gratis via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu