Grote kans dat jij online zoekt via Google. Dat werkt natuurlijk goed, maar Google en de vele adverteerders geven weinig om jouw privacy. Wie anoniemer wil zoeken, kan bijvoorbeeld DuckDuckGo gebruiken. Check hier drie redenen om de zoekmachine een kans te geven.
Lees verder na de advertentie.
DuckDuckGo gebruiken: 3 redenen om de zoekmachine te proberen
DuckDuckGo onderscheidt zich van andere zoekmachines met een selectief verdienmodel en een focus op (jouw) privacy. Hoe dat precies zit, lees je hieronder.
1. Het bedrijf verzamelt geen gebruikersdata
De meeste online zoekmachines houden je zoekopdrachten bij en stellen zo een profiel van je op. Zo’n persoonlijk profiel is waardevol, omdat het veel zegt over wie je bent en waar je geïnteresseerd in bent. Commerciële partijen willen die details graag gebruiken voor advertentiedoeleinden, maar overheidsdiensten hechten er ook waarde aan. De politie kan bij een onderzoek naar een (mogelijke) crimineel het bedrijf achter de zoekmachine bijvoorbeeld vragen/dwingen het profiel van die persoon te overhandigen.
DuckDuckGo belooft geen gebruikersdata te verzamelen. Je zoekopdrachten en internetgeschiedenis zijn privé en worden niet gevolgd door de zoekmachine of andere partijen. Er wordt dus geen persoonlijk profiel samengesteld, en daarom zegt DuckDuckGo dat het geen overheidsverzoeken krijgt om data af te geven.
Anoniem zoeken heeft nog een voordeel. DuckDuckGo schotelt – omdat het geen gebruikersprofielen heeft – iedereen dezelfde zoekresultaten voor. Hoewel dat logisch klinkt, tonen de meeste zoekmachines alleen resultaten die passen bij je interesses en vorige zoekopdrachten. Zoeken honderd mensen naar hetzelfde onderwerp, dan krijgen ze allemaal andere links te zien. Experts zijn hier kritisch over, omdat mensen op deze manier in een zogeheten filterbubbel belanden.
2. Je krijgt geen persoonlijke advertenties
Omdat DuckDuckGo geen gebruikersdata opslaat, heeft het geen informatie over jou en je zoekgedrag. Het bedrijf kan daarom geen gegevens verkopen aan adverteerders, iets wat andere zoekmachines wel doen. Adverteerders schotelen je graag persoonlijke advertenties voor omdat je daar sneller op klikt, en dergelijke bedrijven verdienen aan kliks. DuckDuckGo toont ook advertenties naast en boven zoekresultaten, maar deze reclames zijn enkel gebaseerd op de zoekopdracht.
Dus zoek je op ‘Porsche 911 kopen’, dan krijg je algemene reclames van onder meer online prijsvergelijkers en sites die auto-onderdelen verkopen. De advertenties zijn meestal minder relevant dan de reclames die bijvoorbeeld Google je voorschotelt, wat je privacy ten goede komt. En wil je helemaal geen advertenties zien? Dan kan je in de instellingen van de DuckDuckGo-app de advertenties uitschakelen.
3. DuckDuckGo geeft om (jouw) privacy
DuckDuckGo onderscheidt zich van andere zoekmachines met een selectief verdienmodel en een focus op (jouw) privacy. Het bedrijf probeert zoveel mogelijk samen te werken met partijen met dezelfde missie. Onlangs is DuckDuckGo bijvoorbeeld overgestapt van Google Maps naar Apple Maps, dat voortaan kaarten laat zien bij relevante zoekopdrachten. Zoek je naar een pizzeria in Nijmegen, dan schotelt DuckDuckGo je alle pizzeria’s voor op een Apple Maps-kaart.
Hoewel dat niet zo spannend klinkt, is Apple Maps veel privacyvriendelijker dan het veelgebruikte Google Maps. Apple Maps stuurt namelijk geen data door naar externe partners en legt je IP-adres ook niet vast. Het is voor andere bedrijven daarom heel lastig om erachter te komen naar welke adressen en routes jij zoekt. Overigens blijft DuckDuckGo voorlopig nog wel aanvullende kaartendiensten gebruiken, bijvoorbeeld die van beoordelingsplatform Yelp.
Hoe verdient DuckDuckGo geld?
Je vraagt je misschien af hoe het privacyvriendelijke DuckDuckGo geld verdient. Het bedrijf moet namelijk niet alleen zijn tientallen medewerkers betalen, maar ook de servers van zijn zoekmachine bekostigen. En dan doneert het ook nog aan goede doelen. De belangrijkste bron van inkomsten is het tonen van niet-persoonlijke advertenties bij zoekopdrachten, is te lezen op de site van DuckDuckGo.
Ook gebruikt de zoekmachine zogeheten affiliatelinks van grote online verkoopplatformen zoals Amazon en Ebay. Koop je via een zoekresultaat van DuckDuckGo iets op één van deze sites, dan krijgt de organisatie een klein deel van de opbrengst.
DuckDuckGo is gratis te downloaden voor iOS-apparaten en heeft ook een webversie. We leggen ook uit hoe je DuckDuckGo op je iPhone instelt als de standaard zoekmachine. Hiervoor hoef je de DuckDuckGo-app niet te downloaden, omdat de zoekmachine net als Google standaard als optie beschikbaar is in iOS.
Welke zoekmachine gebruik jij? Laat het weten in de comments onder dit artikel.