Dr. Mario World review: puzzelgame is een bittere pil

Erwin Vogelaar
10 juli 2019, 16:52
4 min leestijd
Dr. Mario World review: puzzelgame is een bittere pil
Dr. Mario World

Dr. Mario World

Gratis

Reviewscore

6,5

Is er een dokter in de zaal? Jazeker, want Mario en zijn vrienden staan klaar om virussen een halt toe te roepen. Of dat werkt, lees je in onze Dr. Mario World review.

Lees verder na de advertentie.

Dr. Mario World review

Mario heeft het maar druk op iOS. Na met het zweet op zijn voorhoofd rond gerend te hebben in Super Mario Run, mag hij binnenkort racen en bananen werpen in Mario Kart Tour. Daarnaast moet hij nu een witte doktersjas aantrekken om pillen naar virussen te gooien in puzzelgame Dr. Mario World.

De game is gebaseerd op de Dr. Mario-games die onder andere zijn verschenen voor de NES, Game Boy en Nintendo 64. De makers hebben wel enkele grote veranderingen doorgevoerd in deze smartphoneversie. In plaats van grote velden waarin Mario pillen van boven naar beneden gooit, pakt Dr. Mario World de puzzels iets kleiner aan en klimmen de pillen van onder naar boven.

dr mario world review

Candy Crush

De game doet denken aan Candy Crush en andere titels waarin je drie op een rij moet maken om blokjes weg te spelen. Deze keer moet de kleur van de pillen matchen met die van de virussen.

Meestal is het je doel om in een level alle virussen te verslaan, maar er zijn ook andere doelen, zoals het vinden van alle verborgen muntjes. Om het je moeilijker te maken, worden allerlei obstakels in de levels geplaatst. Denk aan blokken die je eerst moet wegspelen. Ook zijn er levels waarin de virussen blijven komen, zodat je geen tijd mag verdoen.

Daarnaast worden snel items geïntroduceerd om je een voordeel te geven, zoals een hamer. Natuurlijk zitten deze items voornamelijk achter microtransacties verstopt. Ook dat is een grote verandering vergeleken met het origineel. Dr. Mario World heeft drie soorten valuta: hartjes, kristallen en muntjes. Hartjes zijn het belangrijkste, want als die op zijn mag je niet verder spelen.

In-app-aankopen

Aanvankelijk heb je hartjes in overvloed, maar later bij de moeilijkere levels zakt dat aantal snel weg. Dan wordt het aanlokkelijker om hartjes te kopen, een continue te kopen (waarbij je nog een stapeltje pillen krijgt), of items aan te schaffen om de levels makkelijker te maken. Kopen doe je met diamanten, die je op hun beurt weer aanschaft met echt geld (in pakketjes van 2,29 euro tot maar liefst 74,99 euro).

Daarbij komt uiteraard ook willekeur om de hoek kijken. Bijvoorbeeld in de speciale kracht van elk personage. Versla je genoeg virussen, dan kun je een speciale aanval doen. Zo verwijdert Dr. Peach een hele kolom op het speelveld, en verwijdert Dr. Luigi blokken in een L-vorm. Je mag echter niet kiezen waar. Wie weet lukt een level daardoor de volgende keer wel.

dr mario world review

Personages ontgrendelen

Nieuwe personages met eigen krachten of bonussen ontgrendel je met muntjes, diamanten of een ticket zodra je een wereld uit hebt gespeeld. Deze personages zijn waarschijnlijk de grootste motivatie voor spelers om door te spelen. Het ontgrendelen gebeurt echter willekeurig. Het is dus goed mogelijk dat je personages krijgt die je al hebt. Wil je iedereen verzamelen, dan ben je heel lang bezig of moet je veel betalen.

Een leuk onderdeel van de game is de versus-modus, waar je deze personages kunt inzetten. Dan plaatst de game je tegen een willekeurige andere speler of één van je vrienden. Plots kun je niet meer rustig pillen uitdelen alsof je op een muziekfestival staat, maar moet je razendsnel reageren om de tegenstander te slim af te zijn. Speel jij virussen weg, dan krijgt de ander het moeilijker.

Let wel op dat je voor het spelen van de game constant een internetverbinding nodig hebt. Niet enkel voor het spelen van de multiplayer-modus.

Conclusie Dr. Mario World

Dr. Mario World is niet de spannendste Nintendo-game. Het duurt allereerst best lang tot de puzzels interessant worden. Is dat eenmaal zover, dan wordt de druk om in-app aankopen te doen te snel opgevoerd. Wil je zo nu en dan een puzzeltje doen, dan is Dr. Mario World een prima spel. Op de langere termijn zijn er in deze categorie echter betere games verkrijgbaar. Nintendo leunt in dit geval teveel op zijn aandoenlijke personages, maar dat is niet genoeg.

Dr. Mario World downloaden

Om Dr. Mario World te downloaden klik je op onderstaande knop. Het spelletje werkt op alle iOS-apparaten met iOS 11 of hoger.

Dr. Mario World

Nintendo Co., Ltd.

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

Meer games

Natuurlijk zijn er nog veel meer games te spelen. Elke maand kiezen we vijf nieuwe games in de App Store uit. Check bijvoorbeeld de vijf beste games van juni 2019. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om elke maand vijf nieuwe gametips te ontvangen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen