Raak zo diep mogelijk in de put met iOS-game Downwell

Rutger Otto
18 oktober 2015, 13:24
2 min leestijd
Raak zo diep mogelijk in de put met iOS-game Downwell
Downwell

Downwell

€ 3,49

Reviewscore

9

Als je van plan bent om maar één spel uit de App Store te downloaden deze week, laat het dan Downwell zijn. Een chaotische en lastige game met retro-graphics en -muziek.

Lees verder na de advertentie.

Zo diep mogelijk

De bedoeling van Downwell schuilt in de titel. Je moet met een poppetje naar beneden in een put. Daar zoekt het mannetje naar schatten, maar om die te bereiken moet hij afdalen langs gevaarlijke monsters.

Er zijn maar drie knoppen, waarvan je er twee gebruikt om naar links en rechts te bewegen. De derde knop heeft meerdere opties. Tik je er de eerste keer op, dan spring je in de lucht. Hou je hem vervolgens ingedrukt of tik je achter elkaar, dan schiet je. In de laarzen van het poppetje is namelijk een geweer verstopt, waarmee je naar beneden schiet.

En schieten moet je doen om vijanden uit de weg te ruimen. Op sommige van de monsters kun je springen om ze uit te schakelen, maar dat is niet bij allemaal mogelijk zonder dat je ze pijn doet. En je gaat nogal snel dood, dus elke vorm van schade wil je vermijden.

Tactisch te werk in chaos

In Downwell val je snel naar beneden als je niet afremt met schieten. Voor je het weet beland je tussen enkele monsters en al snel ben je dood. En dan moet je helemaal opnieuw beginnen. Hoewel de game erg lastig is, wil je toch steeds doorspelen. Dat komt door de afwisseling in het leveldesign en de power-ups die je steeds vindt of bij een shop met verzamelde diamanten kunt kopen. Denk aan een laserstraal of shotgun die je kunt gebruiken. Steeds heb je maar één soort geweer, dus het is soms kiezen om een wapen te laten liggen als je net een goede in handen hebt.

Zoals gezegd blinkt Downwell ook uit dankzij zijn prachtige retro-graphics. Er zijn maar drie kleuren: wit, zwart en rood en de pixelstijl oogt als een NES-game. Wel speelt het een stuk moderner en werkt het vrij goed op de iPhone. Klein nadeel is dat de besturingsknoppen vrij groot onder in beeld staan (en niet verdwijnen). Het werkt vrij nauwkeurig, maar is af en toe wel wat onhandig, omdat je daardoor niet goed zit wat er onder je aan de hand is. Dat kan vervelend zijn, want het doel is nu eenmaal om zover mogelijk omlaag te gaan.

Downwell downloaden

Laat dat je echter niet weerhouden om Downwell te spelen, want dit is één van de meest uitdagende en leukste games van dit jaar. Probeer ‘m maar eens weg te leggen.

Downwell

Devolver

€ 3,49 via App Store

Downwell
Downwell
Downwell
Downwell
Downwell
Downwell
Downwell
Downwell
Downwell
Downwell
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu