De beste 5 doofblindheid apps om de iPhone toegankelijker te maken

Wouter Nijsen
3 maart 2014, 19:25
3 min leestijd
De beste 5 doofblindheid apps om de iPhone toegankelijker te maken

In een tijd waarin technologie steeds meer naar de voorgrond treedt, beginnen verschillende instanties de toegevoegde waarde van de smartphone in te zien. Levens kunnen met ons ‘mobieltje’ verbeterd worden. Denk aan slechthorenden-of zienden. Door middel van apps weten zij steeds beter met hun beperking om te gaan. Welke vijf doofblindheid apps verhogen voor blinden en doven de functionaliteit van de iPhone? iPhoned zoekt het voor je uit!

Lees verder na de advertentie.

TapTapSee

Cloudsight, Inc.

Gratis via App Store

iPhone-gebruikers die slecht of geen zicht hebben, kunnen anno 2014 nog vrij aardig met het Apple-toestel overweg. Dat komt door zowel het toegankelijke besturingssysteem als de vele apps die in de App Store te vinden zijn. ‘Tap Tap See’ is de onbetwiste koning op dit gebied. Het programma helpt, zoals de naam deels impliceert, blinden en slechtzienden om objecten uit het dagelijks leven makkelijker te herkennen. Het gaat als volgt: in de applicatie maak je een foto van een object. Je wacht een paar seconden en de app vertelt jou wat er precies voor je ligt of staat. Op die manier kan TapTapSee je vertellen of je een appel of een kom sla op tafel hebt staan.

De app is nog niet eens zo lang bijgewerkt waardoor het onder andere de tekst van een blik soep kan lezen, zodat je weet of er groentesoep of erwtensoep in zit. Je kunt TapTapSee verder gebruiken voor het herkennen van kleuren en patronen op kleding. Voor een maand lang onbeperkt foto’s maken ben je negen euro kwijt. Je moet van te voren wel de VoiceOver-functie op de iPhone inschakelen.

BioAid

Nicholas Clark

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

Ook BioAid is een nuttige app die interessant is voor doven en slechthorenden. Wat heet: het programma verandert je iPhone in een gehoorapparaat. Het werkt eigenlijk heel simpel: BioAid maakt gebruik van de ingebouwde microfoon in de iPhone om geluid op te nemen. Vervolgens speelt de app die af via een speciaal op de gebruiker gericht algoritme. Hiervoor heb je natuurlijk wel goede oordopjes nodig. De makers van BioAd verwachten dat als straks smartwatches gemeengoed zijn, het allemaal nog eenvoudiger wordt.


Gehoorbeschadiging is niet terug te draaien, maar gelukkig zijn er apps die helpen om ermee om te gaan. Neem bijvoorbeeld Louder TV, een app die televisiekijken voor slechthorenden een stuk aangenamer moet maken. Het werkt als een persoonlijke amplifier. Je gebruikt simpelweg je hoofdtelefoon of oordopjes terwijl je de applicatie aanzet, en je kunt meegenieten met de televisie of gesprekken die je familie voert zonder iets belangrijks te hoeven missen.

Amazon Kindle

AMZN Mobile LLC

Gratis via App Store

Van oorsprong is Kindle niet speciaal gemaakt voor blinden of slechtzienden, maar onlangs is de app wel van een interessante update voorzien voor mensen met een dergelijke beperking. Hierdoor is de Kindle, die ruim anderhalf miljoen boeken bevat, ook voor blinden te gebruiken. De app kan namelijk de tekst van e-books voorlezen of deze woord voor woord of letter voor letter op het scherm tonen. Ten slotte ondersteunt Kindle het gebruik van een braille-scherm via bluetooth.


Met RescuePhone is het voor doven en slechthorenden mogelijk zo snel mogelijk te hulpdiensten in te schakelen. De virtuele meldkamer geeft de mogelijkheid om bij een noodsituatie vanuit je iPhone extra informatie door te sturen. Denk aan de (foto van de) locatie en medische gegevens. Deze informatie speelt RescuePhone onmiddellijk en zo duidelijk mogelijk door naar alle hulpdiensten, waaronder de politie, brandweer of ambulance. De functie voor slechthorenden en doven is apart in te schakelen in het instellingenmenu.

→ Op zoek naar meer handige apps? Check dan ons actuele overzicht met iPhone apps!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu