De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

De 4 beste RSS apps voor iOS

Rutger Otto
17 juni 2014, 19:30
4 min leestijd
De 4 beste RSS apps voor iOS

Snel op de hoogte zijn van alle artikelen in je interessegebied kan heel makkelijk met RSS-feeds op je iPhone. Daarmee zit je echter niet altijd safe, bleek wel uit het feit dat RSS-dienst Feedly vorige week slachtoffer werd van een DDoS-aanval. Om alles tóch de blijven volgen is het verstandig een back-up RSS app te hebben. Dit zijn de vier beste voor iOS.

Lees verder na de advertentie.

1. Feedly: beste RSS dienst

feedly rss

De RSS-reader Feedly is op de redactie van iPhoned topfavoriet. Niet alleen de desktopversie, ook de iOS-variant mag er zijn. Je kunt je Google account koppelen aan Feedly, maar zonder inloggen kom je eveneens een heel eind. Koppelen aan Google heeft wel voordelen: je kan dezelfde feeds openen vanaf je iPhone, iPad of desktop en des synchroniseren met andere RSS en nieuwsapps.

De app is gratis te gebruiken en lekker simpel. Via het hamburgermenu kies je welke feed je wil bekijken en vervolgens komen de artikelen onder elkaar te staan. Je ziet een plaatje, de kop, de bron en hoe lang geleden het artikel is geplaatst. Je kunt een preview openen door een kop aan te tikken en vervolgens doorgaan naar de originele website.

Artikelen zijn gemakkelijk te delen met veel diensten, waaronder Facebook, Twitter, Mail, Evernote en Pocket. In een preview kun je naar links en rechts vegen om naar het volgende artikel te gaan. Feedly is de meest uitgebreide gratis app, maar ziet er strak uit, werkt soepel en snel en doet wat hij moet doen.

Feedly - Smart News Reader

Feedly Inc.

Gratis via App Store

2. Reeder 2: betaalde RSS app

reeder 2

Een andere top-app om RSS mee te lezen is Reeder 2. De app werkt samen met iPhone, iPad en Mac, zodat je overal toegang hebt tot je ingestelde feeds. Reeder is een app met lekker strak iOS 7 design, waarmee je supersimpel door artikelen bladert. Ook lezen is fijn, omdat Reeder 2 kalme kleuren (beige, gebroken wit) gebruikt als achtergrond.

De app kost 4,49 euro en je kunt zoveel mogelijk feeds en accounts aanmaken als je wil. Via een menu kun je kiezen welke feedlijst je wil tonen of van welke bron je artikelen wil zien. Er is weinig poespas: je ziet het favicon van de website en de koppen van de artikelen. Klik je erop, dan kun je meteen lezen.

Reeder 2 ondersteunt koppeling van andere RSS-partijen, zoals Feedly, Feedbin en Readability. Artikelen zijn te delen via onder meer Pocket, Evernote, Facebook, Twitter en Mail. Je kunt eveneens aangeven of de app in de achtergrond ververst moet worden. Ben je op zoek naar een rustige RSS app zonder gekkigheid, dan zit je met Reeder 2 goed.

Reeder 3

Silvio Rizzi

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

3. Digg: mooie RSS feeds op iPhone

digg

Digg is visueel aantrekkelijk, net alsof je een magazine of krant leest. Op het beginscherm krijg je koppen met een plaatje eronder te zien. Door van onder naar boven te vegen, blader je hier doorheen. Klik je erop, dan word je automatisch doorgestuurd naar de mobiele pagina van de bronwebsite. Via het hamburgermenu kies je andere feeds en maak je nieuwe aan.

Digg is een gratis app die er mooi en overzichtelijk uitziet. Qua koppeling- en deelopties is het niet zo uitgebreid als bijvoorbeeld Feedly of Reeder 2. Zo kun je alleen delen via Facebook, Twitter, Mail en iMessage. Wel ondersteunt het Instapaper, Pocket en Readability om artikelen in te lezen. Wil je toch feeds uit andere diensten importeren, dan kan dat via de desktopversie.

Digg

Digg

Gratis via App Store

4. Faast: snelle RSS notificaties

faast

Een vrije nieuwe RSS app is Faast. Handig aan deze app is niet alleen dat je hem supermakkelijk koppelt aan andere RSS diensten zoals Feedly, maar ook dat de app je real time notificaties doorstuurt wanneer er nieuws binnenkomt. Zo blijf je op de hoogte van ontwikkelingen, zelfs als je de app niet open hebt staan. Wat dat betreft doet Faast zijn naam eer aan.

Faast is een gratis app met een demo van twee weken. Je betaalt vervolgens, afhankelijk van het aantal bronnen, 1,99 dollar, 4,99 dollar of 9,99 dollar per maand.

Je kunt artikelen die je via Faast vindt later lezen door diensten als Instapaper, Readability en Pocket te koppelen. Ook een grappige functie is The Book Club. Hiermee kun je een connectie maken met vrienden, die artikelen kunnen delen en ontvangen in de app. Met een vriend of een groep vrienden kun je artikelen bespreken.

Lees meer over de App Store

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu