Das Referenz tovert Wikipedia om tot middeleeuws boekwerk
Gijs Ettes

Wie vaak gebruikmaakt van Wikipedia om zaken op te zoeken of juist een beetje te grasduinen, moet Das Referenz zeker eens proberen. De gratis app toont de online encyclopedia op een stijlvolle manier die doet denken aan een boekwerk uit de middeleeuwen.

das referenzDas Referenz is een relatief kleine app met weinig opties, maar wel eentje die er fraai uitziet en snel werkt. Vanuit het veld linksboven kun je zoeken naar onderwerpen, waarna de app een lijst toont met resultaten die voldoen aan jouw zoekopdracht. Middels het wereldbolletje ernaast schakel je snel tussen bijvoorbeeld de Engelse en Nederlandstalige Wikipedia.

Een geinig detail is de achtergrond van het startscherm; door te tikken op de woorden lichten ze op en kun je bijvoorbeeld een pagina over design, boeken of Wikipedia zelf openen. De manier waarop de pagina’s worden getoond, is overzichtelijk en prettig voor je ogen. Hyperlinks hebben een lichte gele gloed en dankzij het gebruikte lettertype lijkt het alsof de pagina eeuwen geleden op ambachtelijke wijze is gedrukt. Verder klikken gaat snel en met het pijltje linksboven keer je snel terug naar de vorige pagina.

Daarnaast kun je middels de knoppen boven in beeld snel de inhoudsopgave van een pagina raadplegen over deze delen via e-mail of AirDrop. De gratis versie maakt gebruik van advertenties, maar deze kwamen wij bij onze test niet tegen. De app vereist minimaal iOS 7 en 5,8MB aan vrije opslagruimte.


Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.