Populairste adblocker voor iOS gaat toch advertenties tonen
Gijs Ettes

Crystal, een van de populairste adblockers voor iOS 9, gaat tegen betaling toch advertenties weergeven. Volgens de ontwikkelaar niet om geld te verdienen, maar om uitgevers tegemoet te komen die al hun advertenties geblokkeerd zien worden.

Crystal bracht al 75.000 dollar op

Crystal werd gemaakt door de Britse ontwikkelaar Dean Murphy en is een van de vele adblockers voor iOS 9 die de afgelopen week een toppositie in de hitlijsten van de App Store wist te behalen. Sinds de laatste iOS-versie ondersteunt het besturingssysteem van Apple standaard adblockers in Safari, al dienen gebruikers daarvoor wel nog een app te downloaden. De meeste adblockers, waaronder Crystal (0,99 euro), worden voor een paar euro aangeboden en bieden in ruil daarvoor de mogelijkheid om reclames en trackers te blokkeren. Crystal zou tot nu toe al zo’n 75.000 dollar hebben opgebracht.

Ondanks, of misschien wel mede dankzij dat succes, heeft Murphy een overeenkomst met de makers van Adblock Plus gesloten om adverteerders de mogelijkheid te bieden om tegen betaling ‘acceptabele’ advertenties – die anders geblokkeerd worden – te tonen. Adblock Plus, dat diverse apps en browserextensies gratis aanbiedt, maakt al langer gebruik van dit verdienmodel en loopt door de populariteit van adblockers flink binnen.

Op het moment van schrijven staat Crystal op de tweede positie in de top 10 met populairste betaalde iPhone-apps. In de hitlijst is echter nog een adblocker te vinden: Purify. De populariteit van beide apps is mede te danken aan het verdwijnen van adblocker Peace uit de App Store. De ontwikkelaar van de app trok deze anderhalve dag na verschijning terug, omdat ‘het niet goed voelde’.

6 betaalde en gratis adblockers voor iOS 9 getest.

Crystal Adblock – Block unwanted ads!

Dean Murphy

7 (21 reviews)
€ 0,99 via App Store

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.