De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Comics lezen op iOS: apps, tips en meer

Erwin Vogelaar
3 augustus 2017, 16:58
4 min leestijd
Comics lezen op iOS: apps, tips en meer

Of je nou liever Marvel of DC leest, comics op iOS zijn in Nederland makkelijk verkrijgbaar via apps. We lichten er een aantal uit.

Lees verder na de advertentie.

Comics op iOS lezen: Marvel, DC en meer

In Nederland lezen we voornamelijk strips, maar in de Verenigde Staten draait alles om comics. Deze korte strips vertellen een doorlopend verhaal, met aan het eind van elke editie een cliffhanger. Dit is de plek waar superhelden als Superman, Batman en Spider-Man groot zijn geworden. Maar hoe lees je deze comics? Wij zetten een aantal apps en diensten voor je op een rij, waar je losse comics koopt of een abonnement neemt. Ook zijn er apps waarmee je zelf comics kunt importeren.

Comixology

De meest logische start voor het lezen van comics op je iPhone of iPad is Comixology. Deze dienst is recentelijk overgenomen door Amazon en biedt comics van allerlei comicmakers. De grote comichuizen Marvel en DC zijn aanwezig, maar ook kleinere aanbieders maken hun werk leesbaar.

Comixology heeft een abonnementsdienst, maar deze is helaas niet in de Benelux verkrijgbaar. Dat is jammer, al is het geen groot gemis. Via deze dienst worden voornamelijk beperkte series aangeboden om je lekker te maken. Als je verder wil lezen, moet je alsnog losse comics kopen bovenop de abonnementsprijs.

comics op ios

Toch is Comixology uitstekend als je losse comics leest. Deze koop je helaas niet direct in de app zelf, maar wel via de website Comixology.eu. Er zijn daar regelmatig aanbiedingen waar je gebruik van kunt maken. Inloggen kan gewoon met een Amazon-account.

Lezen van comics in Comixology is prettig, zowel op je iPad als iPhone, omdat de app je heel slim door de pagina’s leidt. Lees je op het kleine scherm van je iPhone, dan stuurt de app je door te swipen exact naar de juiste tekstballonnetjes en afbeeldingen, zodat je alles goed meekrijgt.

Download Comixology in de App Store (gratis)

Comixology - Comics & Manga

AMZN Mobile LLC

Gratis via App Store

Marvel Unlimited

Als je niet wil nadenken over losse comics, maar gewoon los wil gaan op volledige series van bijvoorbeeld Spider-Man, X-Men, The Avengers, Fantastic Four en meer, dan ben je bij Marvel Unlimited aan het juiste adres. Dit is een abonnementsdienst, waarvoor je maandelijks of jaarlijks betaalt en vervolgens onbeperkt leest uit het aanbod van tienduizenden comics. Het grootste nadeel is natuurlijk dat je alleen de keuze hebt uit comics van Marvel. Maar laten we eerlijk zijn: dat zijn toch wel de beste.

In tegenstelling tot de abonnementsdienst van Comixology geeft Marvel Unlimited je wel toegang tot complete series. Hierdoor lees je ‘runs’ van comics van begin tot eind zonder extra te betalen. Er staan een hoop oude comics in de app, zodat je ziet hoe bekende superhelden zijn begonnen. Toch worden ook moderne series constant toegevoegd, zoals de nieuwe vrouwelijke versies van Thor en Iron Man.

comics op ios

In de app vind je geen comics die net zijn uitgebracht. Het verschilt per comic, maar je moet ongeveer een half jaar wachten tot ze ook in de app staan. Dat is geen probleem, want de app heeft een enorm aanbod waar je wel even zoet mee bent. Daarnaast worden er wekelijks zowel oude als nieuwe comics toegevoegd.

Net als Comixology biedt deze app een prettige manier om de strips op je iPhone te lezen, door van plaatje naar plaatje te swipen. Je bent echter vrij om te lezen hoe je wil. Of het nou als volledige pagina, horizontaal, verticaal of als losse plaatjes is.

Tip: houd in de gaten of er een aanbieding langskomt voor Marvel Unlimited en sluit daarna een jaarabonnement af. Als je het slim doet, lees je voor iets meer dan vier euro per maand onbeperkt comics.

Download Marvel Unlimited in de App Store (gratis)

Marvel Unlimited

Disney

Gratis via App Store

Comics importeren op iOS

In bovenstaande diensten moet je uiteraard betalen voor je comics, zoals het hoort. Kom je echter op een andere manier aan je strips die drm-vrij zijn, bijvoorbeeld via onafhankelijke stripmakers? Dan bestaan er ook apps om deze te openen.

ComicRack

Zoek je een app die zich puur focust op het importeren van je eigen comics, dan is ComicRack een uitstekende optie. Deze app laat je niet alleen je eigen comics importeren, maar rangschikt ze ook overzichtelijk. De app houdt bij waar je gebleven bent in een comic en zoomt de pagina’s automatisch in zodat het goed op je scherm past.

Los werkt deze app met cbz- en cbr-bestanden. Gebruik je ook ComicRack voor Windows, dan ondersteunt ComicRack ook cb7-, cbt-, pdf en djvu-bestanden en WebComics. Hiervoor synchroniseer je de app met de Windows-versie over wifi. Het nadeel van ComicRack is dat de app best wat geld kost.

Download ComicRack in de App Store (8,99 euro)

ComicRack

Markus Eisenstoeck

€ 8,99 via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

Comics Plus

Wil je niet zoveel betalen, dan kun je Comics Plus proberen. Als gratis app is deze niet zo goed als bovenstaande apps, maar als je je eigen comics in epub-, pdf-, cbr- en cbz-bestanden wil importeren, dan is dit een hele aardige optie. Ook heeft deze app een eigen winkel om comics te kopen, mocht je bovenstaande opties niet ideaal vinden.

Download Comics Plus in de App Store (gratis)

Digital Comics Reader 4 All

iVerse Media

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu