Chromecast in combinatie met de iPhone en iPad: zo werkt het
Wouter Nijsen

Chromecast
Chromecast Gratis

Eerder vandaag meldden we al dat de Chromecast eindelijk in Nederland verkrijgbaar is. Google stapt met de slimme HDMI-stick in de boksring met de Apple TV van Apple, waarmee het ook mogelijk is om content op je iPhone of iPad naar je televisie te streamen. Wat is er allemaal mogelijk met een Chromecast in combinatie met een iPhone of iPad? We lichten de functionaliteit en de beste Chromecast apps voor je uit!

Chromecast kopen in Nederland

Via Google Play is de Chromecast aan te schaffen. Hij kost 35 euro en daarbij komt nog 3 euro aan verzendkosten. Elke bestelde Chromecast wordt op het moment van schrijven vóór 24 maart verzonden.

De Chromecast kopen is al mogelijk in Nederland. Lees ook onze uitgebreide Chromecast review op zustersite AndroidPlanet.

De beste Chromecast-apps op een rijtje

Chromecast appsDe Chromecast verovert al een aantal maanden de Amerikaanse markt in rap tempo. Met deze hdmi-dongle tover je elke ‘domme televisie’ om tot een Smart TV door een wifi-verbinding aan de tv toe te voegen. Je steekt het apparaat in de hdmi-poort van je televisie en vervolgens kun je content vanaf de iDevice naar de televisie streamen.

Via apps (die Chromecast tenminste ondersteunen) worden de mogelijkheden van het media-apparaat verrijkt en wordt er meer mogelijk met video, audio en foto. Om de Chromecast in te stellen, heb je de officiële app nodig. Die kun je gratis installeren via de App Store. Hieronder zetten we enkele populaire Chromecast-apps op een rij die je kunt gebruiken om multimedia naar je tv te streamen.

1. Photocast

Photo Video Cast: best Chromecast media viewer. (AppStore Link) Photo Video Cast: best Chromecast media viewer.
Ontwikkelaar: Swishly inc
Beoordeling: 4+
Prijs: Free Download

PhotoCast werkt precies zoals de naam impliceert. Het verzendt foto’s vanaf je iDevice naar de Chromecast, zodat je je foto’s op je iPhone of iPad op de televisie kunt bekijken. Handig als er vrienden of familieleden op bezoek komen die al je verhalen willen horen van je laatste vakantie of (wereld)reis. De app is gratis te downloaden en maakt met één simpele druk op de knop al verbinding met de HDMI-stick.

Download Photocast in de App Store (gratis)

2. Plex

Plex (AppStore Link) Plex
Ontwikkelaar: Plex Inc.
Beoordeling: 4+
Prijs: Free Download

Sinds kort kent Plex een gratis Chromecast-functie. Daarvoor diende je een maandelijks bedrag te betalen als je lokale content naar de Google-dongel wilde streamen. Plex is een mediacenterdienst die voornamelijk wordt gebruikt om films en series te ordenen en op andere devices beschikbaar te maken. Zo kun je lokale content op je pc, laptop of netwerkschijf naar de Chromecast streamen middels deze iOS-app. De kanaalondersteuning geeft ook de optie om kanalen als Uitzending Gemist en RTL XL naar je Chromecast te streamen.

Download Plex in de App Store (gratis)

3. Netflix

Netflix (AppStore Link) Netflix
Ontwikkelaar: Netflix, Inc.
Beoordeling: 4+
Prijs: Free Download

Dagelijks groeit het marktaandeel van Netflix in Nederland. Via diverse kanalen wordt er gebruikgemaakt van de videostreamdienst, waaronder ook via de iOS-app. Deze ondersteunt bijna alle bekende videoplatformen, en sinds een laatste update ook de Chromecast. Start je de app op, dan kun je bovenin de hdmi-dongel kiezen als videobron. Netflix stuurt dan alle informatie door naar de televisie, waarna je in goede HD-kwaliteit een film of een serie op je tv kunt kijken.

Download Netflix in de App Store (gratis)

4. Air Show HD

Air Show HD for Chromecast & U-verse (AppStore Link) Air Show HD for Chromecast & U-verse
Ontwikkelaar: Splitmo LLC
Beoordeling: 4+
Prijs: € 3,49 Download

Air Show HD bevat dezelfde functionaliteiten als PhotoCast, maar doet nog iets extra’s. Zo kun je inzoomen, foto’s bijsnijden, persoonlijke berichtjes bij foto’s plaatsen en ter ondersteuning van de slideshow eigen muziek invoeren. Wanneer je een aantal foto’s op Air Show hebt gezet en verbinding maakt met de Chromecast, wordt er automatisch een slideshow voor je gemaakt. De fotoboeken kun je vervolgens delen via Facebook of Twitter.

Download Air Show HD in de App Store (€3,49)

5. RealTimes

RealTimes: Video Maker (AppStore Link) RealTimes: Video Maker
Ontwikkelaar: RealNetworks, Inc
Beoordeling: 4+
Prijs: Free Download

RealPlayer Cloud werkt in feite op dezelfde manier als Plex. Middels deze app is het ook mogelijk om video’s naar de Chromecast en dus naar de televisie te streamen. Groot voordeel ten opzichte van Plex is dat RealPlayer helemaal gratis is. De makers van de app verdienen geld met het verkopen van cloudopslag, waarmee je video’s in een ‘cloud’ kunt opslaan om ze op ieder willekeurig moment af te spelen. Doordat de app gratis is, bevat RealPlayer wel minder functies dan de concurrentie.

Download Realtimes in de App Store (gratis)

6. YouTube

YouTube - Watch Videos, Music, and Live Streams (AppStore Link) YouTube - Watch Videos, Music, and Live Streams
Ontwikkelaar: Google, Inc.
Beoordeling: 17+
Prijs: Free Download

In iedere vriendengroep herkenbaar. Iemand heeft een mooi filmpje op YouTube gevonden en wil deze op een gezellige avond met anderen delen. Gevolg is dat iedereen naar een klein schermpje moet staren. Met de Chromecast wordt dit verleden tijd. YouTube-video’s kun je voortaan in dezelfde kwaliteit naar de televisie streamen. Het gebruik is simpel: je drukt op de videobron-knop, kiest de Chromecast en alle video’s worden automatisch op je televisie afgespeeld. Waarschijnlijk één van de belangrijkste redenen om een Chromecast in huis te halen, aangezien YouTube de grootste, gratis videodienst ter wereld is.

Download YouTube in de App Store (gratis)

7. Spotify

Google Play Music (AppStore Link) Google Play Music
Ontwikkelaar: Google, Inc.
Beoordeling: 12+
Prijs: Free Download

De grootste concurrent van Spotify is ongetwijfeld Google Play Music. Ook dit programma laat je onbeperkt voor een vast bedrag per maand naar je favoriete muziek luisteren. Met een All Access-abonnement kun je onbeperkt muziek streamen en maximaal 20.000 nummers van je eigen collectie uploaden naar de servers van Google. Play Music biedt op dit moment al meer dan 20 miljoen nummers. Een All Access-abonnement kost 8,99 euro per maand. Via de iOS-app kun je muziek naar de Chromecast streamen. Ideaal als je een set mooie boxen aan de tv hebt gekoppeld.

Download Spotify in de App Store (gratis)

8. AudioViz

AudioViz  - Video TV for your Music Songs! (AppStore Link) AudioViz - Video TV for your Music Songs!
Ontwikkelaar: Caramba App Development
Beoordeling: 12+
Prijs: Free Download

Net als Play Music maakt ook AudioViz het mogelijk om tracks naar je televisie te streamen. Groot verschil is dat AudioViz zichzelf synchroniseert met de muziekbibliotheek op je iPhone en iPad. De app geeft je de keuze om alles of maar een deel van de collectie naar de hdmi-dongle te streamen. AudioViz is er in twee versies: een gratis versie met advertenties, en een premium versie waarin geen reclame wordt getoond.

Download AudioViz in de App Store (gratis)

Meer Chromecast-apps volgen

Binnenkort zal er veel meer mogelijk worden met de Chromecast in combinatie met een iPhone of een iPad. Hierboven staan apps die al een lange tijd meedraaien. Doordat Google in februari een SDK voor Chromecast beschikbaar stelde voor iOS-ontwikkelaars, gaan zullen veel apps in de App Store op termijn al Chromecast-ondersteuning bieden. Met SDK wordt het voor ontwikkelaars mogelijk om de functionaliteit toe te voegen aan een app.

De Chromecast specificaties op een rijtje

  • Hdmi-stick met wifi
  • Chrome OS
  • Krijgt stroom via micro-usb-poort
  • Te gebruiken met je smartphone, tablet of laptop
  • Gewicht: 34 gram
  • Releasedatum: maart 2014

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.