Weet wat er speelt met deze buurt-apps voor je iPhone
Michel van 't Klaphek

Snel een hogedrukspuit lenen of iemand vinden die je auto kan repareren: het is allemaal mogelijk dankzij buurt-apps. iPhoned zet de beste lokale apps op een rijtje.

De beste buurt-apps

Grappig genoeg hebben we dankzij alle technologie steeds meer de drang om elkaar fysiek te ontmoeten. Buurt-apps spelen in op deze behoefte. Je kunt hiermee op zoek naar contact met buurtbewoners, spullen (uit)lenen en bijvoorbeeld waarschuwen voor inbraakgevaar. Dit zijn volgens ons de beste buurt-apps.

Peerby: Marktplaats, maar dan voor lenen

Peerby is de bekendste buurt-app, en draait vooral om het (uit)lenen van spullen. Zodra je je hebt geregistreerd, krijg je een kaart van jouw buurt te zien met daarop groene stippen. Dit zijn mensen die op zoek zijn naar een voorwerp. Je kunt positief en negatief reageren, of aangeven dat het momenteel niet zo goed uitkomt.

Het grote voordeel van Peerby is dat de app veel gebruikers heeft. Een oproep plaatsen gaat gemakkelijk door middel van het selecteren van een categorie en vervolgens het voorwerp. Je kunt de tekst zelf naar wens aanpassen.

Het nadeel van Peerby is dat de verhouding leners/aanbieders scheef ligt. Er zijn veel meer mensen op zoek naar spullen, dan dat er mensen zijn die ze te leen hebben. Hierdoor neigt de app een beetje naar Marktplaats.

Zelf heb ik de app getest door op zoek te gaan naar een hogedrukspuit, waar geen reactie op kwam. Toen ik echter bedacht dat ik nog een statafel over had, kon ik die bij wel tien mensen in een straal van twee kilometer kwijt.

Al met al is het idee van Peerby leuk, maar laat de welwillendheid van anderen om jou te helpen nog weleens te wensen over. Wie dit echter voor lief neemt, heeft aan Peerby een uitstekende deel-app.

Peerby

Peerby

4 (29 reviews)
Gratis via App Store

NextDoor: Facebook voor buurten

Daar waar Peerby vooral gericht is op het lenen van producten, staat contact met elkaar centraal in Nextdoor. Deze app kun je het best omschrijven als Facebook, maar dan voor buurten. Wijkbewoners delen nieuwtjes, tips en houden elkaar alert op bijvoorbeeld inbraakgevaar.

De kracht van Nextdoor schuilt dan ook in de sterke onderlinge band tussen buurtbewoners. Alhoewel dit in principe positief is, kan het ook negatieve gevolgen hebben. In de App Store-beoordelingen van Nextdoor wordt bijvoorbeeld geklaagd over mensen die de app gebruiken om te roddelen over anderen.

Daarbij moet je rekening houden met het privacy-aspect. Nextdoor wordt bijvoorbeeld gebruikt om lokale misstanden aan te kaarten, zoals een foutgeparkeerde auto, waardoor direct duidelijk is waar jij woont. Onder dit soort berichten vindt al snel een felle discussie plaats, waardoor het idee van sociaal contact een beetje verwatert. Daarnaast gebruiken veel lokale bedrijfjes de app voor promotie, wat irritatie kan opwekken.

Al met al is Nextdoor een gelikte app die aan Facebook doet denken. Jammer genoeg kopieert de app ook enkele negatieve trekjes van het grootste sociale medium ter wereld, zoals een overdaad aan reclame. De app slaagt wel in het contact leggen tussen buurtbewoners.

Nextdoor - De betere Buurtapp

Nextdoor

9 (54 reviews)
Gratis via App Store

Buurtapp: de échte buurt-app

Buurtapp is de Nederlandse versie van Nextdoor. Je kunt berichten versturen naar buurtbewoners, spullen (uit)lenen en bijvoorbeeld vragen stellen. BuurtApp weet zich van de Amerikaanse concurrent te onderscheiden door gebruikers meer controle te geven.

Direct na het opstarten van de app kun je bijvoorbeeld aangeven wat jij als ‘jouw wijk’ beschouwt, en zit je dus niet vast aan de officiële grenzen. Wie in een grote wijk woont heeft immers meer te maken met zijn directe straatbewoners, dan wijkgenoten.

Buurtapp-buurt-apps

Daarnaast beschikt de app over meerdere filters, waardoor je op straat-, buurt- en gemeenteniveau weet wat er speelt. Tot slot kunnen bedrijven enkel berichten plaatsen op wijk- en gemeenteniveau. Hierdoor wordt het buurtniveau-gedeelte niet overspoeld met commerciële berichten, zoals bij Nextdoor wel soms het geval is.

BuurtApp heeft wel minder gebruikers (in mijn wijk tenminste), waardoor de app leeg aanvoelt. Dat is jammer, omdat het idee en de uitwerking prima zijn.

BuurtApp

Buurtcontact.nl

5 (37 reviews)
Gratis via App Store

Facebook en WhatsApp: de alternatieven

Wie zegt dat je een speciale buurtapp nodig hebt, wanneer vrijwel iedereen Facebook en WhatsApp gebruikt? Er zijn meer dan genoeg voorbeelden van buurten, wijken of stadsdelen die een gezamenlijke Facebook-pagina hebben.

WhatsApp wordt daarentegen veel gebruikt om diefstal en inbraak te voorkomen. In veel Nederlandse straten kom je tegenwoordig een bord tegen waarmee criminelen worden gewaarschuwd voor de lokale WhatsApp-chat.

Conclusie: pas wel op

We willen benadrukken dat het gebruiken van een buurt-app niet zonder risico is. Alle hierboven genoemde apps vragen om je adresgegevens bij aanmelding, maar verifiëren niet daadwerkelijk of je daar ook echt woont. Met andere woorden: iedereen kan zich in principe als buurtbewoner aanmelden, en dat is niet zonder gevaar.

Tot slot ligt het slagen van een buurt-app aan de buurt waar je in woont. Bij mij viel op dat Peerby heel populair is, terwijl BuurtApp slechts enkele gebruikers had. Ga daarom vooral zelf op zoek naar jouw favoriete buurt-app!

Op de hoogte blijven al het Apple-nieuws, nieuwe apps en handige tips? Download dan de iPhoned-app of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.