Review: Brawl Stars is de volgende topgame van Clash Royale-makers

Erwin Vogelaar
13 december 2018, 19:22
3 min leestijd
Review: Brawl Stars is de volgende topgame van Clash Royale-makers
Brawl Stars

Brawl Stars

Gratis

Reviewscore

8,5

Als de maker van Clash Royale een nieuwe game in de App Store plaatst, dan letten we op. In onze Brawl Stars review lees je of ook deze game de moeite waard is.

Lees verder na de advertentie.

Brawl Stars review: moeilijk weg te leggen

Met Clash Royale heeft gamemaker Supercell voor eeuwig zijn stempel op iPhone-gaming gezet. De game is niet alleen heel erg leuk, maar ook ongelooflijk populair. Nu hoopt de studio dit trucje te herhalen met een nieuwe game: Brawl Stars.

In tegenstelling tot Clash Royale word je in deze game gedwongen om samen te werken met andere spelers. En waar je in Clash Royal meer van bovenaf meekijkt, stap je in Brawl Stars zelf het speelveld op met je personage. Daar loop je met je linkervinger rond, terwijl je de rechterkant van het scherm gebruikt om te schieten op je tegenstanders.

Wat moet je doen in Brawl Stars?

De basismodus in Brawl Stars is ‘Gem Grab’, of Edelstenengraai. In deze modus komen twee teams van drie spelers tegenover elkaar te staan. Het eerste team dat tien edelstenen vanuit het midden van de kaart weet te verzamelen heeft gewonnen. Hierbij kun je veel tactiek gebruiken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je te verschuilen in het gras en kun je edelstenen afpakken door de tegenstander neer te schieten.

In de andere speelmodi ligt de focus meer op het neerschieten van elkaar. Zo is er een leuke battle royale-modus waarin je alleen of met twee man speelt om als laatste over te blijven. De focus in de andere modi ligt echter ook op teams van drie tegen drie. Zo is er een modus waarin je elkaar neerschiet om sterren te verzamelen, of moet je de kluis van de tegenstander zien te openen.

De nadruk op teams heeft nadelen

In Clash Royale ben alleen jij verantwoordelijk voor hoe goed een potje gaat, in combinatie met hoe sterk je manschappen zijn natuurlijk. In Brawl Stars ben je afhankelijk van je team. Speel je met spelers die je niet kent, dan gaat dat niet altijd goed.

Sommige spelers denken alleen aan zichzelf en rennen naar voren om wat te knallen. Anderen zijn juist zo voorzichtig dat ze nauwelijks iets toevoegen. Daardoor kan Brawl Stars een frustrerende game zijn. Wel zijn de potjes kort, dus als je in een slecht team zit, duurt het gelukkig niet lang.

brawl stars

Supercell helpt je tevens op weg door makkelijk vrienden toe te voegen. Je kunt een team vormen met mensen die je kent, of spelers waar je recentelijk mee hebt gespeeld. Hierdoor wordt de game een stuk leuker, omdat je weet wat je aan elkaar hebt.

Maar is Brawl Stars leuk?

Ja, Brawl Stars is weer een hele leuke game van Supercell. Aanvankelijk lijken de mogelijkheden nog wat beperkt, omdat je met één personage maar één modus kan spelen. Speel je echter door, dan opent de game zichzelf al snel. Elk personage speelt door hun wapens echt anders en de verschillende modi zijn goed uitgewerkt, waardoor je genoeg afwisseling hebt. Vooral mooi is hoe de potjes plots compleet kunnen omslaan, wat de spanning erin houdt.

De game is tevens perfect gemaakt voor de iPhone, zelfs voor het kleinere scherm van een ouder toestel. De besturing is simpel, werkt goed en de potjes zijn lekker kort. Bovenal is Brawl Stars een game die makkelijk te snappen is, maar waar genoeg diepgang in zit om ook na weken nog nieuwe dingen te leren. Dat maakt van Brawl Stars een game die je moeilijk weg legt.

Hoe zit het met in-app-aankopen?

Als je Clash Royale gewend bent, dan weet je ook wat je van Brawl Stars kunt verwachten qua in-app-aankopen. Het spel geeft je allerlei manieren om nieuwe personages vrij te spelen en aanwezige personages te upgraden. Net als bij Clash Royale kun je ook prima spelen zonder geld uit te geven, maar dan duurt het allemaal wat langer tot je nieuwe spullen vrijspeelt.

Brawl Stars

Supercell

Gratis via App Store

Check ook de beste iOS-games van november, met onder andere Chuchel en Kingdom Rush.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu