Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

‘Blauwe vinkjes op WhatsApp over een tijdje uit te schakelen’

Rutger Otto
24 maart 2015, 12:20
2 min leestijd
‘Blauwe vinkjes op WhatsApp over een tijdje uit te schakelen’

In een komende update van WhatsApp voor iOS wordt het waarschijnlijk mogelijk om de blauwe vinkjes uit te schakelen.

Lees verder na de advertentie.

blauwe vinkjes uitschakelen whatsapp

Dat werd bekendgemaakt door Twitteraar Ilhan Pektas, die een bètatester van WhatsApp is. Uit een bijgevoegd screenshot blijkt dat gebruikers de WhatsApp-functie voor leesbevestiging kunnen uitschakelen. Dat is mogelijk in de instellingen. Gebruikers kunnen daar een schuifje uitzetten, zodat blauwe vinkjes uitgeschakeld worden.

Blauwe vinkjes op WhatsApp uitschakelen

In het menu van bètaversie 2.12.1 (in de App Store staat WhatsApp-versie 2.11.16) staat nu een schakelaar achter ‘Read receipts’. Deze staat standaard ingeschakeld, maar zet je hem uit dan kun je niet meer zien of anderen je bericht hebben gelezen. In groepsgesprekken verandert er overigens niets, zo valt af te lezen van het screenshot.

In november van 2014 introduceerde WhatsApp de blauwe vinkjes stilletjes. Bij een afgeleverd bericht kleurden de vinkjes grijs, maar werd het bericht door de ontvanger gelezen, dan werden ze blauw. Op die manier kun je nu weten of iemand je bericht gezien heeft of niet, en of je dus wordt genegeerd. Het zorgde voor flink wat commotie bij gebruikers, met name omdat het een inbreuk op hun privacy zou zijn.

WhatsApp update

Niet snel nadat de blauwe vinkjes werden ingevoerd, werd al duidelijk dat WhatsApp werkte aan een functie om ze uit te schakelen. Dat werd toen al gemeld door Ilhan Pektas, dezelfde man die er nu weer over tweette, al geldt nu het screenshot als bewijs.

blauwe vinkjes whatsapp

Wanneer de update beschikbaar komt, is nog onduidelijk. Eerst zou nog versie 2.11.17 op het programma staan, waar een functie voor voip-bellen zou worden geïntroduceerd. Daarmee kun je via WhatsApp naar bevriende gebruikers bellen via het data- of wifi-netwerk, waardoor je op belminuten kunt besparen. Wanneer die functie er komt, is eveneens nog onbekend.

Lees meer over WhatsApp

Bron: Ilhan Pektas
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu