Viaplay aanbieding: bekijk de Formule 1 met 20% korting

Deze app van Bjork is nu officieel kunst

Rutger Otto
16 juni 2014, 8:55
2 min leestijd
Deze app van Bjork is nu officieel kunst

De iPad app Biophilia van de IJslandse zangeres Björk kunnen we nu officieel een kunstwerk noemen. Het is de eerste app ooit die permanent in de collectie van New Yorks Museum of Modern Art (MoMA) wordt opgenomen.

Lees verder na de advertentie.

Biophilia kwam in 2011 uit op de iPad en kost 11,99 euro. Het is een muziekalbum en interactieve multimedia beleving in één. Björk maakte de muziek deels op haar iPad. Gebruikers kunnen niet alleen luisteren, maar zelfs bijdragen aan Biophilia.

Elk nummer heeft een eigen mini-omgeving waarin gebruikers met interactieve thema’s kunnen spelen. In het nummer Solstice bijvoorbeeld, kunnen mensen planeten verschuiven, wat muzikale invloed heeft op het nummer.

Bjork app als multimedia-kunst

Als je de app kent of naar screenshots kijkt, is het niet verwonderlijk dat MoMA het toevoegt aan de collectie. Alleen de beelden zien er namelijk al kunstzinnig uit. “Biophilia is een opmerkelijke en innovatieve multimediabeleving van muziek, natuur en technologie”, luidt het bijschrift. “Je kan Biophilia gebruiken om muziek te maken en er meer over te leren, om meer te weten te komen over natuurfenomenen, of gewoon om van Björks muziek te genieten.”

Na drie jaar in de App Store krijgt Biophilia artistieke erkenning van het grootste museum voor moderne kunst ter wereld. Het is de eerste app in de collectie, maar zal passen tussen het digitale werk als videogames, video’s, lettertypes en zelfs codes.

“Ik begon al in 2011 te denken om Biophilia in de collectie op te nemen”, zegt Paola Antonelli, curator van MoMA. “Ontwerpers en ontwikkelaars waren toen, een jaar na de introductie van de iPad, bezig met experimenteren met apps die op een groter scherm dan de iPhone tot hun recht kwamen. Met Biophila toonde Björk echter een compleet nieuwe manier voor mensen om muziek te beleven door mee te doen, in plaats van door passief te luisteren.

Download Biophilia

Het mooie van een app in een museum is dat je het kunststukje gewoon kunt downloaden in de App Store. Je hoeft er dus niet per se voor naar New York. Wel heb je een iPad nodig met iOS 4.1 of nieuwer en is 761 MB aan vrije opslagruimte benodigd.

Biophilia

Björk

€ 14,99 via App Store

Biophilia
Biophilia
Biophilia
Biophilia
Biophilia
Biophilia
Biophilia
Biophilia
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu