Bevingmeter: gratis iOS-app om aardbevingen te meten
Gijs Ettes

Bevingmeter is een gratis app voor iOS en Android waarmee je aardbevingen kunt ontdekken door gebruik te maken van de bewegingssensor in je smartphone. Het initiatief voor de app komt – je raadt het al – uit Groningen.

Aardbevingen meten met je smartphone

Bevingmeter downloadenBevingmeter werkt in heel Nederland, maar is voornamelijk bedoeld voor mensen die in Groningen wonen, waar aardbevingen vaker merkbaar zijn. Het idee achter Bevingmeter is simpel: na het downloaden geef je de app toegang tot je locatie en leg je je toestel op een vlakke ondergrond. Vervolgens begint je telefoon met het meten van eventuele aardschokken. Bewegingen van gebruikers worden weggefilterd, waardoor de metingen accuraat moeten zijn.

De makers adviseren overigens om gebruik te maken van een oude telefoon en deze aan een oplader te hangen, aangezien het meten behoorlijk veel van de accu vergt. Bevingmeter meet permanent als je je telefoon aan de lader hangt en de app in de voorgrond draait. Is er sprake van een aardbeving, dan worden gebruikers in de buurt direct gewaarschuwd. Op een kaartje kun je bekijken waar onlangs aardbevingen hebben plaatsgevonden.

Bevingmeter downloaden voor de iPhone

Vanuit Bevingmeter kun je overigens ook met een druk op de knop eventuele schade na een aardbeving melden, en hulp of een second opinion aanvragen voor het herstellen ervan. De applicatie is 6,6MB groot, vereist minimaal iOS 7.0 en een werkende internetverbinding.


Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.