5 betaal-apps om de rekening te splitten: welke is het beste?

Rutger Otto
16 augustus 2016, 17:16
3 min leestijd
5 betaal-apps om de rekening te splitten: welke is het beste?

Betaal-apps voor groepen schieten als paddestoelen uit de grond. Daarmee deel je gemakkelijk de kosten, bijvoorbeeld als je samen uit eten gaat. We vergelijken ze in dit artikel.

Lees verder na de advertentie.

1. Florin

De nieuwste ‘sociale betaal-app’ is Florin. Deze app maakt het mogelijk om bedragen over te boeken naar anderen. Hierbij maakt het niet uit bij welke bank de ontvanger of verzender zit. Met de app kun je zowel geld vragen als betalen, dat doe je door een link te delen met vrienden. Zij kunnen dan via iDeal een betaling doen, zonder daarvoor de app te hoeven installeren. Om de identiteit van mensen vast te stellen, gebruikt de app telefoonnummers.

Hebben vrienden, collega’s of familieleden de app wel, dan kun je hen ook direct vanuit de app aanwijzen. Het is zelfs mogelijk om elkaar berichten te sturen, als een gewone chat-app. Een rekening delen kan met iedereen, zonder handmatig de IBAN in te vullen. De app wordt beveiligd met een pincode en de makers beloven gegevens van gebruikers niet door te verkopen om geld te verdienen. Dat moet uiteindelijk gaan gebeuren door Florin aan winkels, horeca en websites aan te bieden.

2. Bunq

Bunq is inmiddels een bekend alternatief dat ongeveer hetzelfde doet. Ook met deze app maak je op simpele wijze geld over naar anderen waarmee je een groep vormt. De app maakt vooral indruk dankzij zijn kleurrijke en duidelijke design. Met de inzet van grafiekjes kun je bijvoorbeeld in een oogopslag zien hoe de verdeling van een bepaald bedrag is gemaakt.

Met Bunq kun je met anderen chatten en bijvoorbeeld foto’s delen. Bij Bunq maak je een rekening aan met je telefoonnummer en e-mailadres. Ook scan je je gezicht, zodat je kunt betalen met een selfie. Om betalingen te kunnen doen, moet je wel geld overmaken van je rekening, maar je kunt ook kiezen om een Bunq-pas te nemen. Je scant dan je ID-kaart, paspoort of rijbewijs en je bankgegevens. De pas kost wel 9 euro (voor vier jaar), pintransacties binnen Europa kosten 4 eurocent. Geldopname 80 cent.

bunq

bunq

Gratis via App Store
betaal-apps

3. Tikkie

Tikkie is de app van ABN Amro, maar ook mensen die bij een andere bank zijn aangesloten, kunnen van de app gebruikmaken. Bij Tikkie maak je ene account aan met naam en telefoonnummer. Ook vul je jouw IBAN-nummer in, waar mensen geld op kunnen storten. De Tikkie-app maakt eveneens gebruik van linkjes om betalingen te delen met anderen. Ook deze app hoeft niet door anderen geïnstalleerd te worden om te kunnen betalen. Geld overmaken werkt via iDeal.

Tikkie

ABN AMRO Bank N.V.

Gratis via App Store

4. Twyp

Niet alleen ABN Amro heeft een betaal-app, ook ING doet mee met Twyp (een afkorting voor The Way You Pay). Veel verschilt de app niet. Iedereen kan ervan gebruikmaken, ongeacht de bank waar ze lid zijn. Betalen gaat vanuit een digitale portemonnee die aangevuld wordt via iDeal of een creditcard. Met de app kun je eveneens chatten.

betaal-apps

5. GRPPY

Als laatste is ook Rabobank van de partij met GRPPY. De app oogt overzichtelijk dankzij veel wit en grote plaatjes. Een groep aanmaken kan via mail of telefoonnummer. Het bedrag kan achteraf aan elkaar worden overgemaakt, maar het is ook mogelijk om vooraf in te leggen. Op die manier verzorgt de app een meer traditioneel ‘potje’ waaruit je betaalt. Voor verschillende groepen is een aparte ‘rekening’ aan te maken en chatten is mogelijk. Betalingen lopen via iDeal.

Conclusie betaal-apps

Eigenlijk komt het niet zo nauw als je een betaal-app voor een groepje mensen zoekt. Voor het grootste deel doen ze namelijk hetzelfde, zeker de apps van banken zelf. Bunq heeft de meeste mogelijkheden, maar dan moet je wel eerst van alles koppelen en registreren. Wat dat betreft is nieuwkomer Florin een geduchte concurrent. Daarmee maak je pas echt zonder al te veel poespas geld over naar anderen.

Lees meer over apps

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu