Beste iPhone games: klassiekers

Roel van Hout
14 oktober 2013, 15:53
4 min leestijd
Beste iPhone games: klassiekers

Gamen op onze telefoon: een kleine zes jaar geleden zouden we ons er weinig bij voor hebben kunnen stellen. Goed, Snake was een wereldhit, maar een opvolger diende zich alsmaar niet aan – tot Apple met de iPhone kwam.

Het grote touchscreen bracht allerlei nieuwe mogelijkheden voor games met zich mee, waar app ontwikkelaars gretig gebruik van maakten.

1. Angry Birds
2. Doodle Jump
3. Cut the Rope
4. Fruit Ninja
5. Plants vs. Zombies
6. Temple Run
7. Tiny Wings

AB Classic

Rovio Entertainment Oyj

Gratis via App Store

Er zijn waarschijnlijk maar weinig iPhone bezitters die het bestaan van Angry Birds zal zijn ontgaan. Deze boze vogels staan al jaren onafgebroken in de top 10 van beste iPhone games, en met reden: het spel is ontzettend verslavend.

Lees verder na de advertentie.

Het verhaal is simpel: de vogels zijn niet zomaar boos: hun eieren zijn gejat door varkens. Deze groene snoodaards hebben zich verschanst in allerlei bouwwerken, die jij door de vogels eropaf te schieten zo ver mogelijk moet afbreken. Met je vinger span en richt je de katapult de goede kant op. Zeker niet missen!

AB Classic
AB Classic
AB Classic
AB Classic
AB Classic

Doodle Jump

Lima Sky

€ 0,49 via App Store

Ook Doodle Jump zal weinig iPhone gebruikers zijn ontgaan. Het was namelijk één van de eerste spellen die handig gebruik maakte van de gyroscoop in de iPhone.

Het spel ontleent zijn naam aan zogeheten ‘doodles’, tekeningen in de kantlijn van een schrift. In dit spel speel je zo’n doodle, die zo hoog mogelijk moet zien te komen door via platforms omhoog te springen. Dat springen gaat automatisch, maar het stuurwerk doe je zelf: door je telefoon in een bepaalde kant te richten. De afstemming tussen je hand en de beweging die het poppetje maakt is zo secuur, dat je ook dit spel moeilijk weg zult kunnen leggen!

Doodle Jump
Doodle Jump
Doodle Jump
Doodle Jump
Doodle Jump

Cut the Rope is nog een voorbeeld van een spel waar je geen genoeg van zult kunnen krijgen. Ook deze app maakt wederom op slimme wijze gebruik van de mogelijkheden van de iPhone.

Wat is er aan de hand: het groene wezentje ‘Omnom’ is gek op snoep, maar iemand – niemand weet wie – heeft de zoetwaren aan touwen opgehangen. Aan jou de eer om het lekkers bij Omnom te krijgen! Daarbij fungeert je vingertop als mes, waarmee je het touw uit de titel doorsnijdt. Het spel begint eenvoudig, maar hoe verder je komt, hoe meer obstakels je op je weg zult vinden!

Fruit Ninja Classic

Halfbrick Studios

€ 2,29 via App Store

Zo secuur als je in Cut the Rope touwtjes door moet snijden, zo wild kun je in Fruit Ninja tekeer gaan. In dit spel is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk fruit door midden snijdt.

Het waarom wordt in het midden gelaten – zonde van het fruit, zou je zeggen – maar dat ben je vergeten zodra de eerste meloen door het beeld vliegt, je deze met een vingerveeg doormidden slaat en het sap alle kanten opvliegt. Pas bij het hakken van fruit wel op dat je niet de bommen raakt die achter het fruit langs flitsen, want dan is het één keer game over.

Fruit Ninja Classic
Fruit Ninja Classic
Fruit Ninja Classic
Fruit Ninja Classic
Fruit Ninja Classic
Fruit Ninja Classic
Fruit Ninja Classic
Fruit Ninja Classic

In Plants vs. Zombies word je huis bedreigd door zombies. In dit spel echter geen geweld met messen en zwaarden; je zult gebruik moeten maken van een stel uiterst plichtsgetrouwe planten om te voorkomen dat de zombies binnen vallen.

Het speelveld is een grasmat, met aan de linkerkant je huis, en aan de rechterkant de aanstormende zombies. Het hele grasveld kun je volzetten met verschillende soorten planten: zo zijn er die erwten spugen, maar ook die ontploffen wanneer zombies te dichtbij komen. Zeker in de latere levels verwordt het aanvankelijk simpele spelletjes tot een behoorlijk pittige tower defense game.

Temple Run

Imangi Studios, LLC

Gratis via App Store

Tegen de tijd dat Temple Run verscheen, was de ‘endless runner’ al lang niet meer nieuw: spellen waarin je je personage zover mogelijk moet laten rennen om een hoge score te behalen. Temple Run was wel één van de eerste spellen die dit principe combineerde met een vloeiende 3D omgeving.

Het spel begint wanneer je als een soort Indiana Jones met een gouden beeldje een tempel uitvlucht, iets waar het daar aanwezige beest niet zo blij mee is. Wat volgt is een wilde achtervolging, waarbij je obstakels ontwijkt en munten verzameld door je telefoon te kantelen en over het scherm te vegen. Timing is alles in dit spel, dus als je deze eenmaal onder de knie hebt zul je nog maar moeilijk kunnen stoppen!

Temple Run
Temple Run
Temple Run
Temple Run
Temple Run
Temple Run
Temple Run
Temple Run
Temple Run
Temple Run

Tiny Wings

Andreas Illiger

€ 2,29 via App Store

Dit spel is er ook een dat je zéker niet mag missen: Tiny Wings geeft namelijk een hoogst originele draai aan het endless runner genre.

Je speelt een vogeltje wiens vleugels te klein zijn om zelfstandig te vliegen, maar handig gebruik kan maken van de heuvels om vooruit te komen. Als je een heuveltje afglijdt, druk je met je vinger op het scherm om je vleugels in te trekken. Als je uit het dal komt, laat je los om het vogeltje tegen de helling omhoog te laten fladderen. Als je dit goed timet, zul je steeds hoger en verder kunnen vliegen. Enige haast is wel geboden, omdat je achterna wordt gezeten door de nacht. en als die je inhaalt, is het afgelopen met vliegen!

Tiny Wings
Tiny Wings
Tiny Wings
Tiny Wings
Tiny Wings
Tiny Wings
Tiny Wings
Tiny Wings
Tiny Wings
Tiny Wings
Categorie: iPhone Games
Spotlight: App Store

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's