Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

iPhoned GOTY 2016: dit zijn de 15 beste games van het jaar

Erwin Vogelaar
29 december 2016, 20:38
6 min leestijd
iPhoned GOTY 2016: dit zijn de 15 beste games van het jaar

Wij hebben de vijftien beste iOS-games van 2016 uitgekozen. Kijk snel in de lijst of je nog wat gemist hebt.

Lees verder na de advertentie.

De beste iOS-games van 2016

Gaming op iOS was nog nooit zo groot en nog nooit zo gevarieerd als in 2016. We hebben het afgelopen jaar een bizar aantal games gespeeld en uit het enorme aanbod de vijftien beste games gekozen. In onderstaande lijst leggen we niet nogmaals uit wat het voor games zijn, maar geven we de reden waarom de game een plek in onze lijst verdient en daarmee ook een plek op je iPhone of iPad.

1. Pokémon GO

Geen game verdient de eerste plek zo erg als Pokémon GO. Deze game heeft ervoor gezorgd dat de halve wereld afgelopen zomer met een smartphone naar buiten ging om digitale beestjes te vangen. Mensen hebben door de game meer bewogen en zijn een stuk socialer geworden. De wereld veranderde even compleet, omdat spelers elkaar overal en nergens vonden en gingen zitten bij plekken waar veel Pokémon te vinden waren. Ook mensen die nog nooit eerder een iOS-game gedownload hadden, zijn met Pokémon GO aan de slag gegaan. Nu is de kans groot dat ze later ook weer een spelletje zullen proberen.

beste ios-games 2016

Toen Pokémon GO net lanceerde waren er nog veel problemen. Regelmatig was de game niet eens speelbaar. Dat men toch door bleef gaan zegt wel iets over de kracht van de game. Inmiddels zijn we een half jaar verder, hebben we eindelijke een werkende tracker en staan de volgende honderd Pokémon klaar om gevangen te worden. Kom maar op.

Pokémon GO

Niantic, Inc.

Gratis via App Store

2. Super Mario Run

Wahoo! Nintendo’s eerste iOS-game is direct fantastisch. Het kan even wennen zijn dat Mario vanzelf rent en over zijn vijanden hopt. Zodra je echter de roze, paarse en zwarte muntjes gaat verzamelen, kom je er achter hoe goed het leveldesign is en hoe alles tot in de kleinste details is uitgewerkt. Dit is in alles een sterke Nintendo-game. De races bieden daarnaast een welkome afwisseling. Als Super Mario Run een voorbode is van wat Nintendo in 2017 gaat uitbrengen, dan kunnen wij niet wachten.

Super Mario Run

Nintendo Co., Ltd.

Gratis via App Store

3. Clash Royale

Net in de laatste maand is Clash Royale nog verslagen door Super Mario Run. De game is goed, omdat het bekende genres combineert tot een toegankelijk geheel waar je toch ook een hoop strategische kennis op los kunt laten. Het is een game die je kunt blijven spelen, omdat je telkens beter wordt, nieuwe manschappen verdient en bovenal de potjes gewoonweg super leuk zijn om te doen. Tevens is het een game die heel goed omgaat met het free to play-model, want of je nou betaalt of niet: je hebt altijd plezier.

Clash Royale

Supercell

Gratis via App Store

4. Severed

Severed was al uitstekend op de PlayStation Vita, maar wellicht komt de game nog beter tot zijn recht op het grotere scherm van een iPad. Hoewel de game er interessant uit ziet en het verhaal ook weet te boeien, is het voornamelijk de gameplay waar deze game zo goed in is. Elke vijand moet je anders benaderen door het touchscreen anders te gebruiken. Word je omringd door allerlei verschillende vijanden, dan moet je dus heel snel nadenken. Intens, maar ook erg leuk.

Severed

DrinkBox Studios

€ 7,99 via App Store

5. Reigns

Reigns is een game die het even heel anders doet. Wie had gedacht dat Tinder combineren met een Game of Thrones-sfeertje zo belachelijk goed zou werken? De game heeft tevens oprecht goede humor en dat zie je niet vaak terug in games.

Reigns

Devolver

€ 2,99 via App Store

6. Twofold Inc.

Lange tijd hoefde we niets anders te spelen dan de game Threes: simpel van concept, maar met genoeg diepgang om constant interessant te blijven. Diezelfde kracht had Twofold Inc, maar dan net op een andere manier. We hebben deze game veel te veel gespeeld.

twofold inc.

webbfarbror AB

€ 3,99 via App Store

7. Slither.io

Weet je nog die tijd dat we allemaal met een slang over de grond aan het glibberen waren om maar groter en groter te worden? Slither.io deed iets bijzonders, door het oude Snake-concept naar 2016 te brengen, met talloze spelers in hetzelfde level. Dit was het leukste multiplayerspel van dit jaar.

slither.io

Lowtech Studios LLC

Gratis via App Store

8. Mini Metro

Dit is een van de meest recente games op deze lijst, maar Mini Metro heeft een terechte plek. Onder de unieke stijl, waarin je een metronetwerk bouwt dat exact lijkt op een metrokaart uit Londen, zit een diepgaande game waarin je slim moet nadenken om het zo lang mogelijk vol te houden.

Mini Metro

Dinosaur Polo Club

€ 3,99 via App Store

9. Snakebird

Geen game was dit jaar zo moeilijk als Snakebird. De vrolijke stijl doet misschien wat anders denken, maar we hebben ons nog nooit zo dom gevoeld. De puzzels in deze game zijn zo lastig, dat je soms een uur naar het scherm kunt staren zonder ook maar iets op te schieten. Kom je uiteindelijk toch op de oplossing, dan is de opluchting groot: je bent toch niet zo dom als je dacht! Helaas biedt de volgende puzzel dan een nog grotere uitdaging.

Snakebird

Noumenon Games

Gratis via App Store

10. That Dragon, Cancer

Dit is de meest eerlijke en emotionele game die dit jaar verscheen. Hoewel je geen hoge score hoeft te halen of puzzels hoeft op te lossen, beleef je een warm en zwaar autobiografisch verhaal over twee ouders die hun zoontje verliezen. Een moeilijke, maar ook belangrijke titel. Want met games als deze groeit iOS als gameplatform.

That Dragon, Cancer

Numinous Games

€ 5,99 via App Store

11. Imbroglio

Imbroglio is een wat vreemde game, die je wellicht hebt overgeslagen omdat de stijl je niet aanspreekt. Begrijpelijk, want het lijkt alsof iemand die niet heel goed is in tekenen iets in elkaar heeft gezet. Dit is waarschijnlijk ook het geval. Toch speelt de game zo lekker en heeft het zoveel diepgang, dat je het in elk geval een keer geprobeerd moet hebben. Voor je het weet wil je lange tijd niets anders meer spelen.

Imbroglio

Michael Brough

€ 3,99 via App Store

12. Rodeo Stampede

Het is zo leuk om op een olifant, struisvogel of leeuw te rijden en te springen van dier naar dier om niet alleen zover mogelijk te komen, maar ook om steeds meer dieren te verzamelen. De snelheid, leuke stijl en soepele gameplay maken dit een game waarvan we werkelijk alle dieren wilden verzamelen.

Rodeo Stampede: Sky Zoo Safari

Featherweight Games Pty Limited

Gratis via App Store

13. Crypt of the Necrodancer Pocket Edition

Dans! Dans in deze unieke roguelike, waarin je zetten doet op de beat van de muziek. Doe elke stap en elke actie op het juiste moment en je bouwt een multiplier op voor een hoge score. Dit zorgt voor een unieke speelstijl die ook nog eens extra spannend is, want je kunt niet even de tijd nemen om goed na te denken. Links of rechts? Geen tijd! Gewoon dansen.

Crypt of the NecroDancer

BRACE YOURSELF GAMES INC.

€ 3,99 via App Store

14. Really Bad Chess

Really Bad Chess is een really good game. De game is zo goed, omdat het de regels van het schaken volledig overhoop durft te gooien en daardoor plots iets heel anders van dit bekende bordspel maakt. Opeens is het een unieke puzzelgame waarin je heel goed moet nadenken voor elke zet. Nu horen we je denken: dat is schaken toch ook? Geloof ons, dit is heel erg anders.

Really Bad Chess

Zach Gage

Gratis via App Store

15. Mr. Robot: 1.51exfiltrati0n.ipa

Dit is hoe je een game maakt van een serie. Niet door de serie na te doen, maar door iets toe te voegen. De game is uniek, omdat je alles speelt via een neppe smartphone-interface. Je doet in die interface niet alleen dingen waardoor je jezelf voelt als een hacker, zoals in de serie, maar je komt ook in contact met personages uit Mr. Robot. Hoe ver zou jij gaan in dezelfde situatie?

Mr. Robot:1.51exfiltrati0n.ipa

Telltale Inc

€ 3,49 via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu