Vodafone Topdeal: de iPhone 12 tijdelijk extra scherp geprijsd!

Dit zijn de 15 essentiële nieuwe iOS-apps van 2015

Rutger Otto
31 december 2015, 14:00
8 min leestijd
Dit zijn de 15 essentiële nieuwe iOS-apps van 2015

Het afgelopen jaar heeft ons weer veel nieuwe apps voor de iPhone en iPad gebracht. In dit artikel bundelen we de 15 beste nieuwkomers.

Lees verder na de advertentie.

Beste iOS apps van 2015

Hieronder vind je een lijst van wat wij de beste iOS apps van 2015 vinden. Daarbij hebben we alleen de apps gekozen die dit jaar zijn uitgekomen. Apps die een (grote) update hebben gekregen, maar al eerder dan 2015 verschenen, laten we achterwege. De essentiële apps van dit jaar voor iOS zijn, in willekeurige volgorde:

HERE Maps

Begin dit jaar keerde navigatie-app HERE terug in de App Store na een afwezigheid van 15 (!) maanden. De app werd van de grond af opnieuw ontwikkeld en dat is te zien. HERE heeft een prachtig design, stap-voor-stap offline navigatie voor meer dan 100 landen en verkeersinformatie die real-time wordt bijgewerkt als je wel een dataverbinding hebt. Daarnaast is het mogelijk om met de app navigatie uit te stippelen voor de auto, een wandelroute te kiezen of je reis met het openbaar vervoer te plannen. Een onmisbare app voor wie regelmatig in het buitenland rijdt.

HERE WeGo Kaarten & Navigatie

HERE Apps LLC

Gratis via App Store
nokia here beste ios apps van 2015

Google Agenda

Het is één van de beste agenda-apps op iOS: Google Agenda. Hij was al beschikbaar op Android en dit jaar vond de app ook zijn weg naar iOS. Google Agenda blinkt uit door zijn geweldig overzichtelijke design. Dankzij gekleurde blokken kun je direct zien wat voor je afspraken je wanneer hebt staan. De app is in verschillende overzichten te bekijken, van één tijdlijn tot een weekoverzicht. Ook werkt de app fijn samen met andere Google-apps. Zo navigeer je via Maps direct naar je afspraak en gebruik je Google Drive om bestanden aan evenementen te koppelen.

Google Agenda

Google LLC

Gratis via App Store

Google Foto’s

We blijven bij Google, want het bedrijf bracht dit jaar ook een fijne app uit om foto’s en video’s te bewaren. Dat kan gratis en onbeperkt met Google Foto’s, als de resolutie tenminste niet meer dan 16 megapixel is voor foto’s en 1080p voor video’s. Handig is ook dat de fotodienst direct als een back-up fungeert. Je raakt dus nooit meer iets kwijt. Omdat Google slimme algoritmes op de foto’s loslaat, kun je plaatjes gemakkelijk terugvinden door trefwoorden in te voeren. Ook sorteert Google Foto’s automatisch afbeeldingen en kan het zelf collages en gifjes maken. Hoewel Google de foto’s kan analyseren, belooft het bedrijf dat al je afbeeldingen strikt privé blijven.

Google Foto's

Google LLC

Gratis via App Store
google foto's

Alto’s Adventure

Eén van de beste games voor iOS dit jaar is Alto’s Adventure. In wezen is het een endless runner, maar wel eentje die er prachtig uitziet. In 2D glij je op ski’s over besneeuwde heuvels, terwijl de zon zakt en opkomt aan de horizon. De besturing is extreem simpel (tik om te springen), maar de missies en topscores halen zijn behoorlijk lastig. Hier ben je wel een tijdje zoet mee.

Alto's Adventure

Snowman

€ 4,99 via App Store

Prune

Nog een game die dit jaar hoge ogen gooide, is Prune. Deze app werd door Apple gewaardeerd als één van de beste iOS-games. Wij noemden het ‘de mooiste iOS-game die je in lange tijd hebt gespeeld’. In het spel zorg je voor een digitaal bonsaiboompje. Na het planten van een zaadje groeit de boom vanzelf, al moet jij zorgvuldig snoeien zodat hij de goede kant op groeit. Ook kom je obstakels tegen waar je omheen moet. Prune is dankzij zijn stijl en ontspannende muziek bijna een meditatieve ervaring.

Prune

Joel McDonald LLC

€ 4,99 via App Store

De Office-apps van Microsoft

Een beetje vals spelen, want dit zijn meerdere apps in één. Microsoft maakte in 2015 een mooie comeback en liet zien ook goede iOS-apps te kunnen maken. Dit jaar verschenen er fijne Office-apps, niet alleen Word, maar ook Excel en Powerpoint. Daarnaast bracht Microsoft een fijne versie van Outlook uit voor iOS-gebruikers. De apps zijn duidelijk voor het platform van Apple ontwikkeld en werken zelfs met iCloud samen, zodat je bestanden altijd kunt terugvinden via het web. Handig is dat je gratis van de basisfuncties kunt gebruikmaken, wil je meer, dan heb je een betaald Microsoft-abonnement nodig.

Microsoft Word

Microsoft Corporation

Gratis via App Store

Pause

De makers van Monument Valley maakten dit jaar meerdere apps en de beste daarvan is Pause. Met deze app ontspan je even op een drukke dag. Volgens de makers is het ‘een ervaring om te relaxen en te mediteren’. Er gebeurt dan ook niet heel veel. Je veegt langzaam met een stip mee, die steeds groter groeit, totdat hij het beeld vult. Je blijft rustig vegen en over je koptelefoon klinkt meditatieve muziek. Omdat je je hierop kunt focussen, pak je even een moment voor jezelf. Dat is soms wel zo fijn als je een druk leven hebt.

Pause: daily mindfulness

PauseAble

Gratis via App Store

Lara Croft GO

In tegenstelling tot eerdere games met de avontuurlijke archeologe in de hoofdrol, draait het in Lara Croft GO om puzzelen. De game ziet er prachtig uit op de iPhone en iPad en nodigt je uit om de omgeving te bestuderen en goed te timen, alvorens je probeert om al swipend het einde van elk level te bereiken. De uitdaging zit ‘m in het ontwijken van vijanden en obstakels en het vinden van verborgen schatten. Deze topgame mag je niet missen.

Lara Croft GO

SQUARE ENIX

€ 4,99 via App Store

Periscope

Het was een tijdje populair voordat het iets wegzakte: livestreamen. De beste app daarvoor is Periscope, van Twitter. Met een druk op de knop begin je met uitzenden van beelden door je iPhone-camera. Anderen kunnen dan via de app meekijken, reageren met tekstberichten en hartjes achterlaten als ze de stream leuk vinden.

Periscope

Twitter, Inc.

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

Spark

Dit jaar verdween de prettige mail-app Mailbox uit de App Store. Mocht je in Outlook of Inbox by Gmail geen waardige vervanger gevonden hebben, dan raden we je Spark aan. Deze app maakt ‘e-mail weer leuk’, volgens de makers. De inbox is slim en ingedeeld op verschillende categorieën. Hij maakt automatisch mapjes aan waardoor organiseren gemakkelijker moet worden. Ook bestookt de app je niet met notificaties. Hij leert wat je belangrijk vindt en stuurt alleen berichten als Spark denkt dat het de moeite waard voor je is. Spark is een heel overzichtelijke app die je gemakkelijk bedient: een aanrader.

Spark Mail – Email by Readdle

Readdle Technologies Limited

Gratis via App Store
spark

Layout

Instagram bracht dit jaar nieuwe apps uit, de één wat succesvoller dan de ander. De handigste app uit de Insta-koker was wat ons betreft Layout. Deze app deed niet per se iets nieuws, want je kunt er collages van foto’s mee maken. Maar Layout maakt het allemaal een stukje intuïtiever en gebruiksvriendelijker dan andere apps. Een toffe functie is ‘Gezichten’ waarmee Layout automatisch foto’s bij elkaar zoekt waar personen op staan.

Layout from Instagram

Instagram, Inc.

Gratis via App Store

Downwell

Een game die zijn spelers dit jaar echt wist uit te dagen, is Downwell. Met een poppetje spring je een put in, waarna je de bodem moet proberen te halen. Onderweg spring je van plateau naar plateau en tik je op het scherm om uit je laarzen te schieten. Daarmee maak je vijanden onschadelijk en dat is nodig, want het ritje naar de bodem van de put is niet bepaald makkelijk. De game draait dan ook niet om snelheid, maar om het tactisch omlaag gaan. Je zult als speler vaak dood gaan, waarna je helemaal opnieuw moet beginnen. Maar beetje bij beetje leer je Downwell, zijn monsters, de wapens en de levels kennen, zodat je alsmaar verder komt.

Downwell

Devolver

€ 2,99 via App Store

WifiMapper

WifiMapper is een handige app voor mensen met een kleine databundel. Deze app maakt gebruik van crowdsourcing om plekken in kaart te brengen waar je gratis van wifi kunt gebruikmaken. Via gps is te checken waar en of en gratis wifi in de buurt is. Handig is dat gebruikers kunnen aangeven welke spots wel en niet met een wachtwoord werken, zodat je niet voor niets ergens heen loopt. Veel van de locaties met gratis wifi zijn restaurants of café’s. Bij de plaatsen worden comments van Foursquare ingeladen, zodat je direct weet of het eten er goed is.

WifiMapper – free Wifi maps, find cafe hotspots, travel without roaming fees

OpenSignal, Inc

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store
wifimapper

Tweetbot 4

Tweetbot 4 is strikt genomen een update, maar omdat de app nieuw werd uitgebracht in de App Store en de versies voor de iPhone en iPad samenvoegt, hebben we hem toch in deze lijst meegenomen. Tweetbot 4 brengt niet alleen een fris nieuw design, maar ook een handige extra kolom, een Activity-tab en de optie om direct te reageren op notificaties zonder de app te openen. Verder is het nog steeds de gebruiksvriendelijkste Twitter-client voor iOS die boordevol opties zit voor veeleisende gebruikers.

Tweetbot 5 for Twitter

Tapbots

€ 5,49 via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

Apple Music

Een gloednieuwe app van Apple mag in deze lijst eigenlijk niet ontbreken. Vooral op de iPhone werkt Apple Music goed om toegang te krijgen tot ruim 30 miljoen nummers. Mits je een (proef)abonnement hebt. Apple begon in 2015 met een eigen muziekstreamingsdienst mét radiozender en zal daar de komende jaren alleen nog maar meer tijd en energie in steken. Via de app vind je onder meer gepersonaliseerde afspeellijsten en wil je met meerdere mensen luisteren in je gezin, dan kan dat voordeliger dan bij de concurrentie. Daarnaast krijg je met Apple Music toegang tot exclusieve content; niet alleen luister je naar artiesten die je elders niet vindt, ook zijn er berichten en video’s van bands die ze alleen voor Apple Music publiceren.

Wat zijn jouw beste iOS apps van 2015? Laat het ons weten in de comments.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen