Beste gratis iPhone apps
Roel van Hout

Dit is een App
Dit is een App Gratis

Als je voor het eerste de App Store induikt, vallen twee dingen op: hoeveel gratis apps er zijn, én hoeveel rotzooi daar ook tussen staat. Daarom heeft iPhoned de beste gratis iPhone apps voor je op een rijtje gezet!

1. Facebook
2. Twitter
3. Instagram
4. Vine
5. Dropbox
6. Pocket
7. Youtube
8. Yahoo Weather
9. Google Maps
10. Waze

Facebook (AppStore Link) Facebook
Ontwikkelaar: Facebook, Inc.
Beoordeling: 12+
Prijs: Free Download

Eigenlijk zou Apple deze wel standaard op iedere iPhone mogen meeleveren, want er zullen weinig iPhone-gebruikers zijn die ‘m niet gaan gebruiken: de Facebook app. Wie bekend is met Facebook, zal geen problemen hebben met de app: alles werkt intuïtief, en alles zit op de plek waar je het zou verwachten. Het enige minpuntje is dat de app soms wat traag laadt, maar in vergelijking met enkele jaren geleden is het al een stuk minder lang wachten.

Twitter (AppStore Link) Twitter
Ontwikkelaar: Twitter, Inc.
Beoordeling: 17+
Prijs: Free Download

Hetzelfde geldt voor Twitter: het aantal iPhone-bezitters dat geen gebruik maakt van Twitter wordt steeds kleiner. De officiële Twitter app leek jarenlang een beetje vergeten te worden door Twitter, maar is de laatste tijd van een paar flinke updates voorzien. Er zijn genoeg alternatieve Twitter-apps te verzinnen, maar die zijn vaak aan de prijzige kant: deze kan bijna net zoveel, maar dan gratis. Een must dus!

Instagram (AppStore Link) Instagram
Ontwikkelaar: Instagram, Inc.
Beoordeling: 12+
Prijs: Free Download

Instagram is nog zo’n app die niet op je iPhone mag ontbreken. De Instagram app is, hoewel sinds 2012 ook beschikbaar voor Android, één van de grootste succesverhalen op de iPhone. Het revolutionaire destijds aan Instagram was het gemak waarmee je foto’s nam, bewerkte en met je vrienden deelde. Instagram is inmiddels van Facebook, maar de app is daarbij gelukkig onveranderd gebleven. Instagram – waar je tegenwoordig ook video mee kunt schieten – bezet al jarenlang een vaste plek bovenin de gratis app-lijsten, en met recht.

Vine (AppStore Link) Vine
Ontwikkelaar: VINE LABS INC
Beoordeling: 4+
Prijs: Free Download

Vine vormde in de eerste helft van 2013 een serieuze bedreiging voor Instagram. Want wat die app met foto’s deed, deed de Vine app met video’s: het gemak waarmee je korte filmpjes opnam en deelde zorgde voor een terugloop in het aantal Instagram-gebruikers. Instagram staat inmiddels ook video toe – en doet dat zelfs iets beter – maar omdat het idee oorspronkelijk van Vine is, verdient die app ook een plekje in de beste gratis iPhone apps lijst!

Dropbox (AppStore Link) Dropbox
Ontwikkelaar: Dropbox, Inc.
Beoordeling: 4+
Prijs: Free Download

Dropbox was een van de eerste aanbieders van de zogenaamde ‘cloud’: het altijd en overal opslaan van je data zodat je er altijd en overal bij kan. Microsoft Skydrive, Google Drive en Apple iCloud werken volgens hetzelfde principe. Dankzij de prima gratis Dropbox app is je content ook met een paar tikken op je iPhone te bekijken. Dropbox werkt snel en intuïtief: een echte aanrader.

Pocket: Save Stories for Later (AppStore Link) Pocket: Save Stories for Later
Ontwikkelaar: Read It Later, Inc
Beoordeling: 4+
Prijs: Free Download

Je kent het wel: dat je een interessant online artikel of een leuke video tegenkomt, maar op dat moment geen tijd hebt om het te lezen of te bekijken. In dat geval is de Pocket app dé uitkomst: in deze app kun je interessante webcontent opslaan, om ze later terug te kijken. Teksten worden daarbij omgezet in een prettig leesbaar formaat. Alles geheel gratis en reclamevrij, wat het misschien wel een van de beste gratis iPhone apps, zo niet de beste, maakt.

YouTube: Watch, Listen, Stream (AppStore Link) YouTube: Watch, Listen, Stream
Ontwikkelaar: Google, Inc.
Beoordeling: 17+
Prijs: Free Download

Sinds iOS 6 niet meer standaard op je iPhone aanwezig: YouTube. In een poging de banden met Google door te snijden werden de standaardapps van Google (YouTube en Maps) door Apple verwijderd. Voor Google Maps maakte Apple nog een – niet al te best – alternatief, maar om YouTube-filmpjes te bekijken moest je alternatieven zoeken. Tot Google enige tijd later de prima gratis YouTube app in de App Store lanceerde. Moet je hebben!

Yahoo Weather (AppStore Link) Yahoo Weather
Ontwikkelaar: Yahoo! Inc.
Beoordeling: 4+
Prijs: Free Download

De schitterende Yahoo Weather app combineert een simpele interface met gedetailleerde informatie over het weer. De Yahoo weer app laat foto’s van locaties naar keuze zien, toont de huidige temperatuur en ook de weersverwachting, geeft details over het weer en laat een kaart, de neerslag, wind en luchtdruk en de stand van de zon en maan zien. Een stuk uitgebreider dan Apples standaard weer app, dus probeer ‘m zeker uit!

Google Maps - GPS Navigation (AppStore Link) Google Maps - GPS Navigation
Ontwikkelaar: Google, Inc.
Beoordeling: 4+
Prijs: Free Download

De Google Maps app was jarenlang een vooraf geïnstalleerde app op de iPhone, maar – net als bij YouTube – wilde Apple graag van de Google apps af toen het iOS 6 uitbracht. Voor YouTube kwam geen alternatief, maar voor Maps wel: het erbarmelijke Apple Maps werd echter weinig populair. Gelukkig kwam Google enkele maanden later met de Google Maps app terug in de App Store: ouderwets gedetailleerd, kloppend, snel werkend: tot Apple Maps verbeterd wordt door Apple, kun je niet zonder.

Waze Navigation & Live Traffic (AppStore Link) Waze Navigation & Live Traffic
Ontwikkelaar: waze
Beoordeling: 4+
Prijs: Free Download

In de tijd dat Apple Maps slecht bleek te werken en er geen alternatief van Google voorhanden was, verwees Apple de iPhone-gebruikers door naar Waze. Terecht, want deze gratis kaarten/navigatiedienst doet alles goed: de kaarten kloppen en de Waze app is te gebruiken als navigatiesysteem. Daarnaast werkt het geheel intuïtief en snel. Waze maakt gebruik van gebruikersdata voor actuele informatie over files. Hierdoor ben je altijd en overal op de hoogte van de laatste verkeersinformatie! Downloaden maar!

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.