De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

Extra opslag en handige functies: de beste clouddiensten voor studenten

Dennis de Vries
15 augustus 2019, 19:30
4 min leestijd
Extra opslag en handige functies: de beste clouddiensten voor studenten

Tijdens het studeren krijg je te maken met stapels aan bestanden die allemaal belangrijk zijn. Deze clouddiensten zorgen voor extra opslag en helpen het overzicht bewaren.

Lees verder na de advertentie.

Clouddiensten voor studenten met een iPhone

Het gebruik van een clouddienst heeft niet alleen als voordeel dat je extra veel bestanden kunt opslaan. Door je belangrijke items in de cloud te bewaren, krijg je ook veel extra functies. Zo kun je ze overal en altijd op meerdere apparaten openen en vaak ook bewerken of delen met studiegenoten.

iCloud Drive samenwerken

Ook lenen clouddiensten zich goed voor reservekopieën van je apparaten. Je moet er niet aan denken, maar als je jouw iPhone of MacBook eens kwijtraakt, dan hoef je in ieder geval niet opnieuw te beginnen met je afstudeerproject. Deze clouddiensten zijn goed te gebruiken op jouw iPhone.

iCloud: standaard aanwezig

Heb je een iPhone, dan kun je natuurlijk gebruikmaken van iCloud. Aanvankelijk was dit vooral een manier om een reservekopie in op te slaan van je contacten en instellingen. Met de komst van de iCloud Drive-app is het ook een uitstekende manier geworden om bestanden in de cloud op te slaan.

Wat voor Apple-gebruikers vooral handig is, is dat veel apps en software standaard iCloud-integratie hebben ingebouwd. Of het nu bijlages bij mailtjes zijn of presentaties waar je in Keynote aan werkt: de optie om het in iCloud op te slaan, is standaard aanwezig. Ook je Mac en iPad werken standaard al met iCloud, daar heb je geen omkijken naar. Het maken van een back-up van je iPhone kan automatisch met iCloud.

Apple geeft standaard 5GB aan opslagruimte gratis. Wil je iCloud serieus gaan gebruiken, dan zul je waarschijnlijk snel meer ruimte nodig hebben. Upgraden kan vanaf 0,99 euro voor 50GB aan ruimte.

iCloud Drive

Apple

Gratis via App Store

Dropbox: bekende keuze

Zeg je cloudopslag, dan zeg je Dropbox. Hoewel er inmiddels veel andere opties beschikbaar zijn, is het voor veel mensen nog altijd synoniem voor opslag op afstand.

Dropbox-samenwerken-update

Met de Dropbox-app op je iPhone sla je al je bestanden gemakkelijk op in de cloud. Je kunt er grote bestanden mee besturen of foto’s maken en die opslaan als tekstnotitie. Het fijne van het gebruik van een grote, bekende naam is dat veel andere apps standaard goede Dropbox-integratie bieden. Mocht je bestanden willen delen met andere gebruikers, dan is dat eenvoudig. De kans dat zij een Dropbox-account hebben, is tenslotte groot.

Het gratis account van Dropbox geeft 2GB aan opslagruimte. Wil je meer, dan is de eerstvolgende optie Dropbox Plus. Die biedt een stevige 2TB aan ruimte, maar kost dan ook 11,99 per maand.

Dropbox: Cloudopslag en Sync

Dropbox, Inc.

Gratis via App Store

Google Drive: zoeken en vinden

De cloud-opslag van Google is gerust niet alleen voor Android-gebruikers. Iedereen met een Google-account, en wie heeft dat nou niet, kan er direct gebruik van maken.

In Google Drive kun je al je pdf’s, tekstbestanden, presentaties, foto’s, video’s en meer opslaan. Google Drive biedt uitgebreide opties om bestanden te bewerken of te delen met studiegenoten zodat je er samen aan kunt werken. De mappenstructuur is goed te doorzoeken, zodat je bestanden snel weer terugvindt.

Google Drive biedt voor iedereen met een Google-account 15GB aan gratis opslag. Die wordt echter ook benut door Gmail en Google Foto’s, mocht je dat gebruiken. Wil je meer, dan kun je een Google One-abonnement afsluiten. Dat kan vanaf 1,99 euro per maand, waarvoor je 100GB aan opslagruimte krijgt.

Google Drive - online bestands

Google LLC

Gratis via App Store

OneDrive

Net als Google en Apple heeft ook Microsoft zijn eigen cloudopslagdienst. OneDrive zal voor Windows-gebruikers bekend voorkomen, maar de dienst werkt ook prima op de iPhone.

Met de OneDrive-app kun je net als met bovenstaande diensten je bestanden opslaan in de cloud. Voordeel van OneDrive is dat het goed samenwerkt met andere software van Microsoft, zoals Word, Excel of PowerPoint.

OneDrive heeft een gratis optie die 5GB aan opslagruimte biedt. Voor 2 euro per maand heb je 100GB aan opslag. Voor 7 euro per maand kun je een Office 365 Personal account kopen met 1TB aan opslag. Daar kun je ook de volledige versie van Word, Excel, Powerpoint en Outlook voor pc of Mac bij gebruiken.

Microsoft OneDrive

Microsoft Corporation

Gratis via App Store

Stack

Het Nederlandse Stack, van hostingpartij TransIP, is een kleine en misschien wat onbekende naam in dit rijtje. Toch biedt het een aantal interessante opties. De eerste is dat het garandeert dat het alle data versleutelt en wel opslaat op Nederlandse servers. Zo weet je zeker dat jouw bestanden niet de wereld over zwerven.

Daarnaast garandeert Stack dat jouw bestanden niet gescand worden om een analyse te maken van gebruikers. Alleen jij bepaalt met wie jij jouw bestanden deelt. Stack heeft een webinterface en kan dankzij WebDAV aan je computer toegevoegd worden als netwerkschijf. Dankzij de iOS-app kun je vanaf je iPhone altijd bij je bestanden.

Stack gaf lange tijd invitecodes uit voor 1TB aan gratis opslag. Al die codes zijn echter vergeven, dus nieuwe gebruikers kunnen alleen nog kiezen voor een betaald account. De voordeligste is 3,03 euro per maand voor 250GB aan cloudopslag.

STACK Storage

TransIP BV

Gratis via App Store

Maandthema Back to School op iPhoned

Deze maand staat het thema Back to School in de spotlights op iPhoned. De hele maand schrijven we artikelen voor scholieren, studenten en docenten met tips, de beste apps en nog veel meer. Lees ook onze andere artikelen in deze serie.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen