De iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600,- terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

De 8 beste iOS-apps van 2016 volgens Rutger

Rutger Otto
27 december 2016, 20:39
4 min leestijd
De 8 beste iOS-apps van 2016 volgens Rutger

Aan het einde van 2016 kijken we terug op het afgelopen jaar in lijstjesvorm. Dit zijn de beste nieuwe apps van het afgelopen jaar volgens Rutger.

Lees verder na de advertentie.

Beste apps 2016 Rutger

Het is weer die tijd van het jaar dat de lijstjes je langs alle kanten rond de oren vliegen. Ook bij iPhoned zijn we daar gevoelig voor en presenteren de komende dagen de favoriete apps van de iPhoned-redactie. Rutger bijt het spits af.

In 2016 waren er een paar apps waar je echt niet omheen kon en die je zeker in mijn lijstje terugvindt. Maar was het echt een heel spannend app-jaar? Mwa. Als ik naar mijn eigen homescreen kijk, verschilt die niet heel erg met die van een jaar geleden. Je kunt stellen dat er verzadiging op m’n iPhone is opgetreden. Voor nieuwe apps is het lastig om tussen onder meer Facebook, Twitter en chat-apps te komen. Maar uiteraard zijn er dit jaar ook weer apps verschenen die ik een tijdje veel gebruikte, die indruk maakten of die ik nog steeds regelmatig opstart. In de lijst heb ik zoveel mogelijk nieuwe apps opgenomen of apps die wezenlijk zijn veranderd.

1. Snapchat

Snapchat bestaat al een aantal jaren, maar werd dit jaar geüpdatet en verbeterd. Zo werd het mogelijk om groepsgesprekken te voeren en wereldfilters te gebruiken. Daarnaast was 2016 het jaar dat Snapchat een oplossing bedacht voor filmen en inzoomen tegelijk, kwam er Shazam-ondersteuning, maakten we Faceswaps en werden Herinneringen toegevoegd om oudere snaps te doorzoeken. Er kwam dus een stuk veel vernieuwing, maar het deed geen afbreuk aan de gebruikerservaring. Sterker, Snapchat werd alleen maar leuker. Grote bedrijven als Facebook houden het vernieuwende Snapchat niet voor niets nauwlettend in de gaten: veel van de functies duiken later (toevallig?) ook op in apps van Facebook.

Snapchat

Snap, Inc.

Gratis via App Store

2. Super Mario Run

Nintendo maakte dit jaar eindelijk de overstap naar iOS. Met Miitomo maakte het Japanse bedrijf een ietwat valse start, maar met Super Mario Run laat het zien dat bekende franchises uitstekend op de iPhone tot hun recht kunnen komen. Super Mario Run is een typische Mario-game, waarbij het Nintendo is gelukt om maar met één actieknop een verslavende en uitdagende game te maken. De tien euro dubbel en dwars waard. Graag meer van dit, Nintendo!

Super Mario Run

Nintendo Co., Ltd.

Gratis via App Store

3. Letterboxd

Als filmfan was ik dit jaar misschien wel het meest tevreden met deze app van Letterboxd. In deze app houd je bij welke films je gezien hebt, daarnaast kun je er een sterrenbeoordeling en/of recensie aan toevoegen. De app ziet er prachtig uit en brengt je in contact met mede-filmliefhebbers van over de hele wereld. Daarnaast is de app wat mij betreft een uitstekende manier om nieuwe films te ontdekken. Verbeterpuntje aan de app: Letterboxd verwijst soms door naar de website en de navigatie is mogelijk even wennen.

Letterboxd

Letterboxd

Gratis via App Store

4. Pokémon Go

Natuurlijk mag Pokémon Go niet in deze lijst ontbreken. Ik speel het nu nauwelijks meer, maar afgelopen zomer was ik ook een fanatieke Pokémon trainer. De app bracht spelers naar buiten en in contact met elkaar, wat erg mooi was om te zien. Helaas kampte de app zelf met wat problemen en stak ontwikkelaar Niantic een stokje voor de zogeheten Pokémon trackers die locaties van beestjes in de buurt toonde, waardoor ik ben afgehaakt. Toch was dit één van de belangrijkste apps in 2016 die me flink wat meters heeft doen maken.

Pokémon GO

Niantic, Inc.

Gratis via App Store

5. Motion Stills

Google maakte dit jaar een app die Apple meteen had moeten aanbieden. Motion Stills zet jouw Live Photos namelijk om in gifjes. Daarbij maakte vooral de stabilisatie-functie indruk. Trillerige korte filmpjes werden ineens mooie en stabiele videootjes, die je vervolgens gemakkelijk kon delen. Nog steeds pak ik de app er regelmatig bij om te zien of ik recent nog fraaie Live Photos heb gemaakt.

Motion Stills - GIF, Collage

Google LLC

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

6. Prisma

Prisma lijkt misschien de zoveelste filter-app, maar het is meer dan dat. De app werd in 2016 ineens heel populair omdat het mooie kunstwerken van je foto’s maakt. Daarvoor gebruikt het slimme algoritmes voor het beste resultaat. Inmiddels kan de app zelfs met filmpjes overweg. Een aanrader voor mensen die snel en eenvoudig van foto’s een schilderij willen maken.

Prisma: Photo Editor, Filters

Prisma labs, inc.

Gratis via App Store

7. Google PhotoScan

Voor wie zich afvraagt hoe je fysieke foto’s digitaliseert met de iPhone: zoek niet verder dan Googles PhotoScan. Hiermee maak je razendsnel verschillende foto’s van één plaatje. Met software wordt daar vervolgens best ogende variant van gemaakt die je digitaal kunt opslaan. Wat helemaal fraai is, is dat PhotoScan eventuele reflectie uit de foto haalt. Zo lijkt het net een scan.

Fotoscan van Google Foto's

Google LLC

Gratis via App Store

8. Mini Metro

Als je ooit hebt gedacht dat het simpel was om metrolijnen aan te leggen, speel dan Mini Metro maar eens. In dit spel leg je een heel metronetwerk aan. Dat gebeurt abstract, alsof je een metrokaart tekent waarbij elke lijn een andere kleur is. Al snel raakt het ingewikkeld als je bijvoorbeeld te weinig wagons hebt om genoeg passagiers te vervoeren. Het spel is super uitdagend, maar nodigt ook uit om opnieuw te blijven spelen, omdat je steeds meer oog krijgt voor het slim aanleggen van rails.

Mini Metro

Dinosaur Polo Club

€ 3,99 via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen