De 6 beste alternatieven voor Facebook Workplace op iOS

Rutger Otto
12 oktober 2016, 20:42
4 min leestijd
De 6 beste alternatieven voor Facebook Workplace op iOS

Facebook Workspace is nu beschikbaar in Nederland, maar er zijn meer diensten voor werkoverleg. In dit artikel bespreken we zes alternatieven die al iets langer bestaan.

Lees verder na de advertentie.

Apps voor teams

Met Workspace hoopt Facebook dat gebruikers ook onder werktijd van het Facebook-platform gebruik blijven maken, maar dan alleen met collega’s. Workspace is een zakelijk communicatieplatform voor bedrijven om over hun werk te communiceren. Binnen de app kunnen verschillende groepen aangemaakt worden en posts gedeeld worden, net als op Facebook. Daar kunnen anderen dan weer op reageren. Zo maakt Facebook werkoverleg digitaal.

Maar er zijn veel meer apps die dat al lang doen. We zetten er in dit artikel een aantal op een rij. Net als Facebook Workspace moet er meestal voor betaald worden, soms zijn ze tot op zekere hoogte gratis te gebruiken. Dit zijn je alternatieven.

Slack

Slack Technologies, Inc.

Gratis via App Store

Slack is misschien wel de beste en fraaiste app in zijn soort. Gebruikers kunnen verschillende bedrijven in één app registreren en binnen die bedrijven onderverdelingen maken in teams. Via kanalen kun je bepaalde topics bespreken en voor één-op-één gesprekken is er een direct message-functie. Zijn er kanalen waarin niet-openbare zaken besproken moeten worden, dan kun je ze privé maken.

Heel handig is ook de zoekfunctie, waarmee je gesprekken en gedeelde documenten kunt zoeken. Slack is enorm uitgebreid, zeker omdat je er extensies en bots aan kunt koppelen om het werk makkelijker te maken. Met bepaalde commando’s kun je bijvoorbeeld gifjes versturen of herinneringen instellen. Ook kun je bellen via Slack.

Slack is gratis tot 10.000 berichten. Ga je daar overheen, dan worden oude berichten automatisch verwijderd. Voor onder meer oneindige berichten, telefoneren met een groep en 10GB opslag voor teamlid betaal je 8 dollar per gebruiker per maand. Voor dat alles en 20GB opslag voor elk teamlid betaal je 15 dollar per gebruiker per maand.

slack

HipChat – Group chat for teams

HipChat, Inc.

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

HipChat is één van de bekendste teamchat-apps. Ook deze app probeert het werkoverleg op één plek te bundelen en zo e-mail overbodig te maken. Je kunt chatten in verschillende rooms over verschillende onderwerpen, maar er zijn ook privégesprekken mogelijk. Je kunt bestanden delen en gebruikmaken van de zoekfunctie om de geschiedenis te doorzoeken. Ook is het gemakkelijk om gasten toegang te geven.

Wat HipChat voornamelijk onderscheidt van andere apps is de prijs. Je kunt de app gratis gebruiken, dan worden er 25.000 berichten bewaard en is er 5GB aan opslagruimte. Wil je oneindige opslag en videochatten in een groep, dan kost HipChat 2 dollar per gebruiker per maand.

hipchat

Rocket.Chat (Legacy)

Rocket.Chat Technologies Corp.

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

Rocket.chat is een open-source app waarmee bedrijven hun unieke communicatie-app op maat kunnen maken. In tegenstelling tot de andere apps in deze lijst biedt Rocket.chat veel mogelijkheden om zelf veel aanpassingen te maken. Net als Slack en HipChat kun je in verschillende kanalen en via DM’s met elkaar praten. Bedrijven kunnen hun chatservice met Rocket.chat zelf hosten. Kortom: veel mogelijkheden en bovendien helemaal gratis.

Basecamp - Project Management

Basecamp, LLC

Gratis via App Store

Basecamp doet het wat anders dan de bovenstaande apps. Dit is niet echt een chat-app, maar een programma waarmee je projecten kunt managen. Vanuit een prikbord-achtig scherm kun je direct naar to-do’s, projecten, schema’s en gedeelde bestanden. Er is echter wel een chat-venster aanwezig om met collega’s te overleggen. Zo uitgebreid als andere apps is Basecamp niet, maar de nadruk ligt dan ook op plannen van werkzaamheden in een overzichtelijke app.

Basecamp maakt gebruik van vaste bedragen per maand, ongeacht hoe groot het team is. Voor teams zonder klanten kost de dienst 29 euro per maand, voor bedrijven die Basecamp met klanten willen gebruiken komt er 50 euro per maand bovenop.

basecamp

Asana: Work in one place

Asana, Inc.

Gratis via App Store

Asana lijkt wel wat op Basecamp maar heeft een fraaiere app en is nog meer gericht op teamtaken. Je kunt to-do’s aanmaken, waar anderen feedback op kunnen geven en zien wat er nog op de planning staat. Voor overleg is er overigens altijd nog de conversatie-functie, waarmee je binnen groepen kunt chatten.

Voor een team tot 15 man is Asana helemaal gratis te gebruiken. Is het bedrijf groter, dan kost de dienst 8,33 dollar per maand (jaarlijks betalen).

Yammer (Viva Engage)

Microsoft Corporation

Gratis via App Store

Yammer is een app van Microsoft waarmee je met je team kunt samenwerken en op de hoogte blijft van anderen. Het maakt connecties mogelijk tussen collega’s, maar de opzet is meer een sociaal netwerk dan een chat-app, je reageert dus op posts van anderen. Je kunt zelfs mensen volgen en likes uitdelen.

Vooral voor grote teams die veel gebruikmaken van Office 365-apps is Yammer een optie. In combinatie met een Office 365-abonnement kost Yammer tussen de 4,20 euro en de 10,50 euro per maand per gebruiker.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu