iPhones en iPads in de klas: van stoorzender naar leerhulp

Michel van 't Klaphek
6 augustus 2018, 19:29
4 min leestijd
iPhones en iPads in de klas: van stoorzender naar leerhulp

iPads en iPhones kunnen een bron van afleiding zijn in de klas. Met deze apps kun je de apparaten gebruiken om studenten juist bij de les te houden.

Lees verder na de advertentie.

Apps voor in de klas: zo houd je studenten bij de les

In Frankrijk zijn ze er klaar mee. Nadat telefoons en tablets eerder al uit het klaslokaal werden geweerd, moeten leerlingen ze nu helemaal thuislaten. Wie op het schoolplein gespot wordt met een iPhone, krijgt straf.

En inderdaad, er kleven een hoop nadelen aan telefoongebruik in de klas. Dat wil echter niet zeggen dat smartphones en tablets niet nuttig kunnen zijn op school. We hebben daarom de beste apps voor in de klas op een rij gezet.

1. Kahoot: de tijd tikt

Kahoot is zonder twijfel één van de beste onderwijs-apps. De kleurrijk vormgegeven app draait om competitie, snelheid en energie opwekken. Het idee is simpel: de docent is quizmaster (de kahoot) en leerlingen moeten de vragen zo snel mogelijk beantwoorden. Wie dit het best doet, en het snelst, wint. Dankzij dit wedstrijdelement doen studenten fanatiek mee, met soms chaotische situaties tot gevolg.

De vragen worden getoond op het grote scherm vooraan het klaslokaal, terwijl leerlingen antwoord geven op het scherm van hun iPad of iPhone. Op die manier benut je de technologie zonder het groepsgevoel te verliezen.

apps-voor-in-de-klas-kahoot

Kahoot is niet alleen handig tijdens de les, maar ook buiten school. Docenten kunnen via Kahoot namelijk ook huiswerk opgeven, door leerlingen hun feitenkennis te testen over een bepaald onderwerp. Het enige nadeel hiervan is dat deze (momenteel) in het Engels zijn.

Naast standaardquizzen kunnen docenten ook enquêtes, discussies en ‘jumbles’ aan de klas voorleggen. Dat laatste is een spelletjesvorm waarbij leerlingen antwoorden zo snel mogelijk in de juiste volgorde moeten leggen.

Kahoot! Maak en speel quizzen

Kahoot! AS

Gratis via App Store

2. Socrative: voor langere antwoorden

Socrative doet in principe hetzelfde als Kahoot, maar er is een belangrijk verschil. De app is namelijk een stuk minder competitief. Dit merk je vooral aan het feit dat tijd geen rol speelt.

Docenten kunnen (net als bij Kahoot) gemakkelijk een quiz aanmaken en studenten vervolgens uitnodigen mee te doen via een speciale link. Leerlingen kunnen individueel meedoen, of per groepje. Degene met de meeste goede antwoorden wint de quiz.

apps-voor-in-de-klas-Socrative

Het maakt hierbij niet uit of je twee seconden moet nadenken over het antwoord, of vijftien. Socrative is daarmee ideaal voor studenten die op hun eigen tempo willen werken. Waar je bij Kahoot nog weleens de neiging hebt (te) snel voor een antwoord te kiezen, denk je bij Socrative wel twee keer na.

Daarnaast kunnen docenten per vraag een uitgebreide uitleg meegeven. Als student kun je dus direct van je fouten leren. Een ander duidelijk verschil is het ontwerp. Het design van Socrative zou je formeel kunnen noemen, terwijl bij Kahoot de kleuren bijna van het scherm afspatten. Het is aan jou welke je mooier vindt.

Socrative Student

Showbie Inc.

Gratis via App Store

3. Plickers: een offline app

Zit je op een smartphonevrije-school? Dan heb je niks aan bovenstaande apps. Gelukkig biedt Pickers uitkomst. Deze app, die enkel voor docenten beschikbaar is, doet in principe hetzelfde als Kahoot en Socrative, maar dan net iets anders.

apps-voor-in-de-klas-plickers

Studenten hoeven hun smartphone namelijk helemaal niet te gebruiken. Dit werkt zo: de docent maakt een quiz aan, toont de vragen op het grote scherm en studenten geven antwoord via speciale antwoordformulieren. Docenten kunnen deze kaartjes van de Plickers-website downloaden en vervolgens printen.

Via de app scant de docent de formulieren en resultaten worden direct op het scherm getoond. Dit duurt allemaal wat langer dan bij de twee apps van hierboven, maar dat is ook de bedoeling. Plickers wil namelijk een discussie op gang brengen en leerlingen de ruimte geven om over hun antwoord na te laten denken. Kritisch denken is immers moeilijk onder tijdsdruk. De docent kan overigens wel de antwoorden per leerling zien, zodat de resultaten ook later gebruikt kunnen worden.

Plickers

Plickers Inc.

Gratis via App Store

Welke is de beste?

Dus, welke moet je nu gebruiken? Het hangt er vooral vanaf wat je doel is. Wil je studenten snel laten beslissen en energie opwekken? Dan is Kahoot zonder twijfel de beste app voor in de klas. Wanneer je het echter over diepere onderwerpen gaat hebben, is Socrative de betere optie: je hebt hier immers meer tijd om na te denken. Voor het opstarten van een discussie is Plickers een goede optie.

Maandthema: Back to School

De hele maand augustus bereiden we op iPhoned docenten, scholieren en studenten voor op het aankomende schooljaar. Met het lekkere zomerweer staat je hoofd er waarschijnlijk niet naar, maar over een paar weken zit je alweer in de schoolbanken.

Meer artikelen uit ons maandthema

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen