Vodafone Topdeal: de iPhone 12 tijdelijk extra scherp geprijsd!

13 onmisbare apps voor in de Mac menubalk

Rutger Otto
25 mei 2016, 20:09
5 min leestijd
13 onmisbare apps voor in de Mac menubalk

De menubalk van de Mac is een uitstekende plek voor mini-apps. Deze programma’s zijn helemaal niet uitgebreid, maar kunnen erg handig zijn. We hebben de 13 beste voor je verzameld.

Lees verder na de advertentie.

De beste apps in je Mac menubalk

In de menubalk van de app (de balk helemaal bovenin beeld) staat niet alleen de tijd, of je wifi hebt en het menu van de app op de voorgrond. Je kunt hiervoor ook apps downloaden, die dan met een klein logo worden weergegeven. Allemaal zijn ze lekker compact en soms behoorlijk handig. Kijk maar eens naar onderstaande apps.

1. Paste

Wil je meer dan één ding tegelijk kunnen kopiëren en plakken? Paste is daar een goed programma voor, want het bewaart alles wat je hebt gekopieerd. Zo raak je nooit meer iets kwijt, want de app herkent en bewaart tekst, links, plaatjes, bestanden en meer. Liever een gratis alternatief? Probeer dan Clipmenu. Net zo handig, ziet er iets minder fraai uit.

download Paste (6,99 euro)

2. Recordit

Met Recordit heb je altijd een razendsnelle manier bij de hand om gifjes en video-opnames van je beeld te maken. Je selecteert een deel of het volledige scherm, daarna neem je op. Je hebt dan direct een link naar het filmpje of je slaat de gif op. Ook is er een koppeling met Twitter mogelijk, waarmee je meteen kunt delen. Wil je langer opnemen dan vijf minuten, dan betaal je 29 dollar voor de volledige versie van Recordit, anders is hij gratis.

download Recordit (gratis)

3. F.lux

F.lux is waarschijnlijk geen onbekende app meer voor je. iOS heeft inmiddels een ingebouwde schermdimmer, maar de Mac nog niet. F.lux is een app wordt ingeschakeld als het buiten begint te schemeren. Het beeld van je Mac wordt dan meer oranje om je ogen rust te geven. Een onmisbare app voor wie ’s avonds zijn computer gebruikt.

download F.lux (gratis)

gestimer

4. Gestimer

Met Gestimer stel je kleine herinneringen en todo’s in voor de dag. Dat werkt enorm simpel. Je trekt een lijntje omlaag om een tijd in te stellen, vult een omschrijving in en na de ingestelde tijd word je op de hoogte gebracht van je todo.

download Gestimer (3,99 euro)

5. Itsycal

Itsycal is een kleine agenda/kalender voor in je menubalk. Handig voor als je direct een overzicht wil bekijken van de data die voor je liggen. Via de app kun je afspraken toevoegen en bekijken. Enorm handig als je een snelkoppeling zoekt naar een simpele maar duidelijke agenda.

download Itsycal (gratis)

menu

6. Xmenu

Wil je direct naar een map op je Mac navigeren zonder daarvoor de Finder te gebruiken? Met XMenu zet je ze gewoon in de menubalk. Via het icoon navigeer je snel naar één van de mappen van je voorkeuren, zoals Documenten of Afbeeldingen. De app lijkt echter niet meer ondersteund te worden, de laatste update dateert van 2014. Hij werkt echter nog prima.

download Xmenu (gratis)

7. Escape

Raak je snel afgeleid, dan is Escape wellicht iets voor jou. Met het programmaatje dat op de achtergrond in de menubalk draait, krijg je inzicht in de apps die veel van je aandacht vragen, zoals Twitter en Facebook. De app toont hoe vaak je bent afgeleid door iets anders dan werk en hoopt je daarmee te confronteren, zodat je jouw gedrag mogelijk verandert.

download Escape (gratis)

8. Caffeine

Om te zorgen dat het scherm niet zomaar in slaapmodus gaat, kun je Caffeine gebruiken. Hiermee stel je in hoe lang het moet duren voordat de monitor weer gedimd mag worden. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als je wil zorgen dat de screensavers niet starten tijdens een presentatie. Ook deze app is al vrij oud; de laatste update stamt uit 2010.

download Caffeine (gratis)

9. Hazeover

Nog een app om afleiding te verminderen. Hazeover is een handige applicatie voor mensen die altijd veel vensters open hebben staan. Hiermee zorg je dat de achtergrond gedimd wordt. Alleen de voorste app is dan nog volledig verlicht, waardoor de focus daarop beter moet zijn.

download Hazeover (proefversie gratis, daarna 4,99 euro)

10. Noizio

Kun je niet werken met muziek, maar vind je stilte ook niets, dan kun je Noizio proberen. Met deze app voor de menubalk, kun je gemakkelijk achtergrondgeluiden selecteren. Denk aan de geluiden van regen die tegen de ramen tikt of geroezemoes van een ‘café in Parijs’. Je speelt het af op je Mac, maar ze zijn ook naar andere apparaten te sturen, zoals een Apple TV.

download Noizio (4,99 euro)

11. Enduranceendurance

De app Endurance zorgt ervoor dat je meer uit de accu van je MacBook haalt. Door de app te gebruiken, bespaar je automatisch, bijvoorbeeld door het scherm te dimmen als de accu onder de 50 procent komt. Daarnaast kan Endurance functies uitschakelen die erg veel energie gebruiken.

download Endurance (gratis)

12. Magnet

Gebruik je veel vensters, dan kun je het overzicht snel kwijtraken. Met Magnet word je beeld verdeeld in gelijke vlakken, zodat je werkruimte op de monitor een stuk georganiseerder oogt, terwijl je niet steeds tussen vensters hoeft te wisselen.

download Magnet (0,99 euro)

13. Bartender 2

Wees niet bang dat je menubalk een chaos wordt van alle apps die je ervoor hebt geïnstalleerd. Daarvoor is namelijk ook weer een app: Bartender 2. Hiermee organiseer je de iconen door ze te bundelen of te verschuiven.

download Bartender 2 (4 weken gratis, daarna eenmalig 13,84 euro)

Mis je nog iets in de lijst of heb je zelf nog een goede tip? Laat het hieronder in de comments weten.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen