Apple krijgt patent op Passbook
Roel van Hout

Bijna een jaar na de verschijning van iOS 6 met daarin Passbook, heeft Apple het alleenrecht op de naam van de app met vouchers, coupons en tickets toegewezen gekregen.

Dat blijkt uit stukken van het Amerikaanse octrooibureau, waarin te lezen staat dat het patent op Passbook al in november 2012 werd aangevraagd. Op 1 augustus van dit jaar werd het uiteindelijk toegekend, bijna één jaar na verschijning van de app.

passbook

Volgens de patent-toekenning voorziet Passbook onder meer in adverteren, marketing en andere promotie van derden door het beschikbaar stellen van coupons, tickets, cadeaucards en kortingen. Passbook maakt daarmee een soort digitale portemonnee van je telefoon.

Passbook neemt in Nederland nog geen vlucht

Passbook, en digitaal betalen in het algemeen, is in Nederland echter nog niet echt ingeburgerd. Het is blijkbaar (en begrijpelijk) voor veel mensen een grote stap van de goedgevulde portemonnee vol papiertjes en pasjes naar een app. Daarnaast accepteren ook nog niet heel veel winkels deze manier van betalen.

In ieder geval kunnen andere bedrijven sinds 1 augustus jongstleden geen aanspraak meer maken op de naam ‘Passbook’. Wellicht dat Apple het nu verder kan uitbouwen tot een sterk merk.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.