De iPhone 15 nu scherp geprijsd!

10 Apple-apps die beter of minder zijn dan apps van derden

Rutger Otto
18 maart 2016, 19:33
6 min leestijd
10 Apple-apps die beter of minder zijn dan apps van derden

De kans is groot dat je veel standaard Apple-apps in een mapje bewaart waar je nooit meer naar omkijkt. Maar welke apps van Apple zijn nou te vervangen door betere alternatieven en welke niet? Een overzicht.

Lees verder na de advertentie.

Apple-apps

Als je een nieuwe iPhone of iPad koopt, staan daar standaard al een aantal apps van Apple op, zodat je niet door een volledig leeg iOS wordt welkom geheten. Deze apps kun je niet verwijderen, hoewel je dat soms wel zou willen. In dit artikel lees je welke (iOS 9)apps van Apple er nog steeds als beste uit hun categorie uit de bus komen en welke niet. Waar van toepassing presenteren we direct de beste alternatieven. Voor deze lijst hebben we ons toegespitst op de belangrijkste apps. Overige apps, zoals Aandelen, Game Center en iTunes Store, komen niet aan bod.

1. Mail

Op iOS vind je Apples Mail-app. Het is een keurige mail-cliënt die zijn werk doet, maar heel bijzonder is hij niet. De app oogt niet per se aantrekkelijk, mist wat pit en haalt het ook qua mogelijkheden niet bij alternatieven die je gratis uit de App Store kunt plukken.

Als wij een paar aanraders mogen kiezen, gaan we voor Inbox by Gmail of een app als Spark. Eerstgenoemde ziet er schitterend uit en deelt je mail op basis van categorieën op. Daarnaast zie je bijlages duidelijker en kun je herinneringen en snoozes aan mailtjes hangen, zodat je nooit meer iets vergeet. Spark heeft eveneens veel mogelijkheden, maar leert je na verloop van tijd kennen, zodat het mail beter op basis van (vermoedelijke) prioriteit voorschotelt. Helaas, Mail van Apple, wij kiezen liever iets anders.

Inbox van Gmail

Google LLC

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

Spark Mail + AI: Email Inbox

Readdle Technologies Limited

Gratis via App Store

2. Kaarten

Er was een tijd dat de Kaarten-app écht niet met andere apps kon meekomen. Inmiddels is het een prima app om je route mee te bepalen. Je kunt sommige steden zelfs in 3D bekijken, waarbij gebouwen uit de grond lijken te komen. En toch is er nog die ene app waar Apple met Kaarten niet aan kan tippen.

Die app is natuurlijk Google Maps. Deze app biedt nu eenmaal meer mogelijkheden en werkt voor velen simpelweg fijner. Navigeren is simpel via auto, fiets of te voet en je kunt gebruikmaken van Streetview om in 360 graden op straatniveau rond te kijken, dankzij de foto-wagens van Google.

Google Maps

Google LLC

Gratis via App Store

3. Notities

Er zijn veel notitie-apps in de App Store te vinden en misschien wel de belangrijkste is Evernote. Maar Apple heeft niet stil gezeten en heeft de laatste tijd aandacht besteed aan het tweaken van Notities. En met succes, want het is ongemerkt een heel fijne app geworden voor aantekeningen.

Wat ons betreft hoef je niet over te stappen op iets anders. Notities doet wat het moet doen. Het oogt rustig, je kunt er snel aantekeningen in kwijt en hebt de mogelijkheid teksten op te leuken met handgeschreven krabbels, tekeningen of foto’s. We kunnen kort zijn: alles wat je van een notitie-app verwacht, zit erin.

4. Safariapple apps safari

Welke browser gebruik jij? Hoewel er mensen zullen zweren bij Google Chrome, kun je niet ontkennen dat Safari meer dan prima werk levert op iOS. Je kunt wel overstappen op Chrome als je dat graag gebruikt, maar wat ons betreft is dat niet nodig.

Safari werkt als een trein op iOS. De app is een heerlijk cleane browser, waarbij je niet wordt afgeleid wordt tabbladen of andere randzaken tijdens het internetten. Je schakelt wel gemakkelijk naar tabs, waar je vervolgens dankzij previews gemakkelijk doorheen bladert. De app werkt soepel, snel en biedt de mogelijkheden die je wil, zoals integratie met adblockers. Overstappen niet nodig.

5. Agenda

Wat voor de Mail-app geldt, geldt ook voor de Agenda-app van Apple. Hij is degelijk, maar niet meer dan dat. De Agenda doet zijn werk en is prima te gebruiken, maar wil je bijvoorbeeld visueel een wat aantrekkelijkere app, dan ben je op alternatieven aangewezen.

Er zijn verschillende goede agenda-apps in de Store te vinden. Wij vinden Google Calendar een aanrader om zijn duidelijke weekoverzichten en handige kleurenschema’s, maar ook een app als Fantastical 2 werkt prima en doet wat je wil. Het nadeel aan Fantastical 2 is dat hij 5 euro kost en voor dat geld krijg je niet per se meerwaarde.

Google Agenda: houd overzicht

Google LLC

Gratis via App Store

Fantastical Calendar

Flexibits Inc.

Gratis via App Store

6. Berichten

Apples berichtendienst iMessage heeft zijn beste tijd wel gehad. Apple voegt er nog steeds tijd en energie in, maar de dienst is gewoonweg ingehaald door andere berichten-apps en het is maar de vraag of Apple dat ooit nog weet goed te maken. Als standaard sms- en berichtendienst werkt het overigens wel prima.

Maar tegenwoordig heb je aan WhatsApp genoeg, want vrijwel iedereen met een smartphone heeft die app. Wat ons betreft is Telegram de nog betere dienst, omdat je gebruik kunt maken van gifjes, stickers en betere manieren om (in groepen) op elkaar te antwoorden.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Inc.

Gratis via App Store

Telegram Messenger

Telegram FZ-LLC

Gratis via App Store

7. Podcasts

De Podcasts-app van Apple doet wat het moet doen. De app oogt als een soort mini-iTunes die speciaal voor podcasts is ingericht. Je kunt je op podcasts abonneren en ernaar luisteren, maar het design is niet altijd even strak en veel uitgebreide functies zijn er niet.

Er zijn een paar alternatieven die veel beter zijn. De beste gratis app is Overcast, een heel aantrekkelijke podcast-app, die heel overzichtelijk is en functies aanbiedt waarmee je bijvoorbeeld stiltes wegfiltert. Een betaald alternatief is Pocket Casts. Die kost 4 euro en wordt gezien als één van de beste podcast-apps voor grootgebruikers. Ook bij deze app krijg je meerdere features zoals versnellen en filters. Heel fijn is dat je podcasts gesynchroniseerd kunnen worden met andere apparen die je hebt, zodat je altijd up to date bent.

Overcast

Overcast Radio, LLC

Gratis via App Store

Pocket Casts: Podcast Player

Automattic

Gratis via App Store

8. Camera

De standaard Camera-app van de iPhone is vooral zo geliefd omdat je hem snel bij de hand hebt. Ook is hij heel betrouwbaar en maak je er mooie foto’s mee. In de basis is het een prima app, maar er mist wel het een en ander.

Een alternatief is Camera+. Deze app is niet te moeilijk in gebruik, maar je krijgt voor 3 euro wel een aantal pro-functies. Zo kun je zelf de iso-waarde aanpassen en is er een waterpas aan boord, zodat je foto’s altijd recht zijn. Ook is het mogelijk om de belichting, focus of witbalans direct aan te passen. Achteraf kun je meer aanpassingen doen, zoals filters toevoegen. Een gratis app waarmee je eveneens goed foto’s kunt bewerken, is Snapseed, die je veel opties biedt. Ook VSCO is een aanrader.

Camera+ Legacy

LateNite Apps

€ 5,99 via App Store

9. Weer

Voor wie gewoon wil weten of de zon vandaag wel of niet gaat schijnen, is de Weer-app van Apple helemaal prima. Je kunt per uur zien hoeveel graden het wordt en of er kans is op regen. Alles gepresenteerd in een fraai jasje.

Wil je meer, dan ben je aangewezen op andere apps. Zo toont Buienradar of Buienalarm je precies wanneer er regen wordt verwacht, iets wat je in ons land niet kunt missen. Daarbij biedt Buienradar iets meer informatie, maar vinden wij Buienalarm de duidelijkere app specifiek voor regen.

Buienradar - weer

RTL Nederland B.V.

Gratis via App Store

Buienalarm

Infoplaza BV

Gratis via App Store

10. Herinneringen

Herinneringen is in wezen de todo-app van Apple, waarbij je lijstjes kunt maken om af te werken. Wij vinden de overzichtelijkheid in de app echter niet optimaal, en dat is toch wel belangrijk voor zo’n dienst.

Betere opties zijn wat dat betreft Wunderlist of Todoist. Met Wunderlist kun je lijsten aanmaken, alleen of samen, en daar herinneringen voor instellen. Ook kun je bestanden toevoegen en zijn de lijsten gemakkelijk te delen. Ook Todoist is een heel fraaie en overzichtelijke app voor je lijstjes met taken die je met anderen kunt delen. Handig is ook de integratie met Apple Watch en diensten als Google Drive en IFTTT.

Wunderlist: Taken & lijsten

6 Wunderkinder

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

Todoist: To-do lijst & planner

Doist Inc.

Gratis via App Store

Welke Apple-apps heb jij vervangen door alternatieven? Laat het ons weten in de comments.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu