Met deze 7 apps volg je de Amerikaanse verkiezingen

8 november 2016, 17:39
3 min leestijd

Wie gaat het worden: Hillary Clinton of toch Donald Trump? Vannacht zullen we het weten. Wil jij in de tussentijd op de hoogte blijven, installeer dan deze apps.

Amerikaanse verkiezingen apps

De stembussen zijn open in de Verenigde Staten. Vannacht zullen we waarschijnlijk weten wie Barack Obama opvolgt als nieuwe Amerikaanse president. Het gaat tussen Donald Trump (Republikeinen) en Hillary Clinton (Democraten). Als één van de twee afstevent op een duidelijk overwinning, zal de andere partij zijn verlies toegeven. Beide partijen geven een speech waarin ze het van elkaar erkennen. Het kan echter ook gebeuren dat we morgenochtend nog niet weten wie de winnaar is, als het verschil enorm klein is. De afgelopen tijd heeft Trump gezegd de uitslag niet zomaar te accepteren, omdat hij denkt dat de verkiezingen gemanipuleerd worden.

Het kan dus nog wel eens een interessant spektakel worden. Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de meest recente peilingen, hebben we onderstaande apps voor je op een rij gezet.

CNN Politics: News, Podcasts

CNN Interactive Group, Inc.

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

De CNN Politics zit bovenop de verkiezingen. Met een enorm fraaie app houdt de Amerikaanse nieuwszender je op de hoogte. Bovenin zie je hoe een poll van CNN de kansen voor Trump en Clinton inschat, daaronder vind je het meest recente nieuws en de laatste analyses.

POLITICO

POLITICO, LLC

Gratis via App Store

Nog zo’n mooie app, die van Politico. En een heel bruikbare ook nog. Niet alleen word je op de hoogte gehouden van het laatste nieuws, maar je ziet ook in één oogopslag hoe de stemmen verdeeld worden. In een handige grafiek toont de app hoeveel stemmen er nodig zijn en hoeveel Clinton en Trump er al hebben. Verder kun je zien wanneer de stembussen in elke staat sluiten (de bussen sluiten om 18.00 uur Amerikaanse tijd, maar de VS is verdeeld over verschillende tijdzones), hoe er in de staten is gestemd en wat de verschillen zijn. Dat zal vooral vannacht vorm krijgen.

NOS

Nederlandse Omroep Stichting

Gratis via App Store

In Nederland wordt er uiteraard ook aandacht besteed aan de Amerikaanse verkiezingen. Je kunt op televisie kijken naar NOS Amerika Kiest, waar je live kunt meekijken naar de stemming, maar in de app van NOS wordt er ook bij stilgestaan. Zo vind je er nieuwsberichten, maar ook een liveblog, waarin filmpjes en tekst vanzelf binnenstromen.

RTL Nieuws

RTL Nederland Interactief B.V.

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

Ook RTL Nieuws staat uitgebreid stil bij de verkiezingen. In de app is helaas (net als in de NOS-app) geen aparte sectie waar al het nieuws over dit onderwerp wordt gebundeld. Maar onder ‘Buitenland’ en het kopje ‘Live nieuws’ vind je veel berichtgeving vanuit de Verenigde Staten. Vannacht vanaf vier uur kun je overigens op RTL 4 live meekijken met het verslag van de verkiezingen.


De bekende YouTuber Casey Neistat heeft speciaal voor de verkiezingen een app gemaakt. Dat heeft hij gedaan met de makers van Beme, zijn videodienst. In de app laten stemmers weten voor wie ze hebben gekozen en vertellen in een kort filmpje waarom. Die filmpjes worden live getoond in deze videostream op Facebook. Vooral die livestream maakt de app voor ons Nederlanders al interessant.

X

X Corp.

Gratis via App Store

Twitter is een leuke manier om de verkiezingen op een andere manier te volgen. Niet alleen lees je de meest interessante tweets via de hashtag #ElectionDay, maar er komen ook regelmatig geinige filmpjes van de verkiezingen voorbij en je leest natuurlijk weer commentaar ven Twitteraars. Mogelijk kom je via Twitter ook terecht bij livestreams op Periscope, waarmee je kunt kijken hoe Amerikanen de verkiezingen (van dichtbij) meemaken.

Google

Google

Gratis via App Store

Als de stembussen sluiten, kun je de uitslagen ook volgen via Google. Met verschillende zoektermen kun je bekijken wie er voor ligt. De zoekgigant zal de stemmen met handige grafiekjes en afbeeldingen presenteren. Ook kun je gebruikmaken van Googles videodienst YouTube om live mee te kijken met Amerikaanse nieuwszenders als NBC en Bloomberg. Deze streams zullen waarschijnlijk vannacht pas worden gestart.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu