Deze app maakt gevolgen van klimaatverandering met AR inzichtelijk

Rutger Otto
22 april 2017, 13:45
2 min leestijd
Deze app maakt gevolgen van klimaatverandering met AR inzichtelijk
After Ice

After Ice

Gratis

Reviewscore

7

Op de internationale Dag van de Aarde toont de app After Ice hoe hard het water stijgt als gevolg van klimaatverandering.

Lees verder na de advertentie.

Dag van de Aarde

De stijging van het zeeniveau is iets wat nu al problemen en rampen oplevert op verschillende plaatsen wereldwijd. Maar het inzichtelijk maken van de wereld nog te wachten staat, wil maar niet lukken. De kunstenaar Justin Brice Guariglia en ontwikkelaar Strange Flavour proberen het inzichtelijk te maken met hun app After Ice.

De app kwam ter gelegenheid van de Dag van de Aarde uit en werkt met je locatie en de camera van je iPhone. Op basis van data van NASA toont After Ice verschillende scenario’s van wat er gebeurt als het ijs wereldwijd blijft smelten en de zeeën stijgen.

After Ice
After Ice
After Ice
After Ice
After Ice

After Ice

Dat doet de app op drie manieren. Total Melt toont hoe hoog het water komt te staan als een behoorlijk procent van al het ijs mondiaal smelt. Dit is volgens de makers een scenario wat nog heel ver van ons weg is. De tweede functie in de app komt een stuk dichterbij en laat zien hoe hoog het water in de jaren 2080 staat als er niets veranderd. Dat zijn de jaren die kinderen van nu zullen meemaken en de kans op natte voeten is groot. Als laatste toont de app ook New York in de jaren 2080. Wall Street staat dan onder water.

De app laat je foto’s maken van de resultaten op jouw locatie, die je op sociale media kunt delen. Dat doet de app met een waterfilter, waardoor het lijkt alsof je kopje onder gaat. Zo hopen de makers meer bewustzijn over klimaatverandering te creëren. Jammer is wel dat de app resultaten niet in meters maar in ‘feet’ toont. Eén foot is ongeveer 0,3 meter.

Bewust maken

Guariglia sprak tijdens het maken van de app met verschillende klimaatwetenschappers en ging enkele keren mee op missie met NASA om de ijskappen van Groenland te bekijken. “Ik zie deze app als een manier om te kunnen visualiseren wat er met de aarde gebeurt”, zegt hij. “Het gaat te langzaam voor ons om het te beseffen. We zien wel dat het ijs smelt, maar we hebben er zo weinig binding mee, dat we de gevolgen niet snappen. Ik probeer het urgenter te maken. We moeten het emotioneel voelen voordat we actie ondernemen. Hopelijk brengt After Ice in elk geval een gesprek op gang.”

After Ice

Ghostwheel

Gratis via App Store

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's