Met deze app kunnen Groningers straks aardbevingen meten
Rutger Otto

De Bevingmeter-app komt binnenkort beschikbaar. Met deze aardbevingen app kunnen Groningers zelf de aardbevingen in hun omgeving meten.

Aardbevingen app

Daar moeten ze nog wel even op wachten, want de Bevingsmeter komt pas over enkele maanden online. Met een portal en een bijhorende app, die gratis zal zijn te downloaden. Deze app maakt gebruik van de trillingssensor in de iPhone om aardbevingen te kunnen waarnemen. De app geeft eveneens aan hoe heftig de aardbeving is.

aardbevingen app In het Groningse bevingsgebied wonen zo’n 400 duizend smartphonebezitters. Als daarvan 40 duizend mensen gebruik maken van de app, komt dat neer op een enorm netwerk van meetpunten, zegt initiatiefnemer Stef van der Ziel tegenover het Dagblad van het Noorden. Daarmee is het netwerk meteen een stuk nauwkeuriger en betrouwbaarder dan het netwerk van de NAM, wat uit 250 sensoren bestaat.

Volgens Van der Ziel kan de app helpen om overzichtelijk te maken hoe Groningse aardbevingen zich gedragen in het gebied. Die data kan onder meer gebruikt worden om te bekijken waar de gebouwen in het gebied extra bevingsbestendig gemaakt moeten worden.

NL Beeft!

Wanneer de app precies uitkomt, is nog niet bekend. Wil je alvast een app voor iPhone proberen die aardbevingen registreert? Er zijn (Nederlandse) alternatieven, zoals NL Beeft! Deze app laat de laatste 30 bekende aardbevingen in Nederland zien en welke kracht ze hadden.

Lees meer over apps

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.