8 tips om een topfotograaf op Instagram te worden

Rutger Otto
21 augustus 2014, 14:36
4 min leestijd
8 tips om een topfotograaf op Instagram te worden

Sociale fotografie-app Instagram bestaat niet alleen uit foto’s van maaltijden of selfies. Er zijn daadwerkelijk mooie platen op het netwerk te vinden. Veel professionele fotografen maken gebruik van de app om hun creaties te tonen en soms zelfs om geld mee te verdienen. Voor amateurfotografen is het een mooi platform om naamsbekendheid te krijgen. Maar hoe maak je toffe Instagram foto’s? Check deze acht tips.

Lees verder na de advertentie.

1. Hou je camera recht

instagram foto's

Als kijker is het niet fijn om naar schots en scheve foto’s te kijken. Zorg daarom dat je onderwerp mooi recht in beeld staat. Instagram helpt je daarbij door een raster aan te bieden. Dankzij die rechte lijnen in beeld, kun je jouw onderwerp mooi uitgelijnd in beeld krijgen. Niemand wil een scheve horizon.

2. Kies de goede belichting

Als je met je iPhone fotografeert (en waarom niet, het toestel maakt prachtige foto’s), dan ben je aangewezen op natuurlijk licht of de flits. In de meeste gevallen, zeker buiten, is de eerste optie de beste. Je kunt het natuurlijk licht nog iets beïnvloeden, door op het beeld van de camera te tikken. Wil je het licht gefocust hebben op iets wat te donker in beeld staat, dan tik je daarop. Is iets juist overbelicht, dan tik je daarop. De iPhone herkent vanzelf hoe het licht aangepast moet worden. Al vergt het natuurlijk wel enige oefening, probeer eens wat uit en fotografeer het onderwerp eens van een andere kant!

3. Het hoeft niet vierkant

Instagram staat dan wel bekend om het vierkante formaat, maar je bent niet aan regels gebonden. Sommige foto’s zien er nu eenmaal beter uit landschap- of in portretmodus. Het kan wel voorkomen dat een vierkante foto net wat essentiële dingen van je plaatje afknipt. Daarnaast kijken we als mens simpelweg het liefst naar liggende foto’s. Met verschillende apps is het mogelijk om je horizontale foto’s van balken onder en boven te voorzien, zodat je er toch een vierkant van kan maken, zonder dat je stukken van je foto verliest. Check bijvoorbeeld de gratis app Whitagram.

4. Ga voor een interessante compositie

nederlandse instagram fotografen groot

Even snel een foto maken, kan wat moois opleveren, maar als je eerst nadenkt voordat je op de sluiterknop drukt, zie je misschien een mooiere manier om iets in beeld te brengen. Zo hoeft het onderwerp niet per se altijd in het midden te staan. En misschien is een foto vanaf de grond wel mooier dan op ooghoogte. Daar kun je mee spelen, om te zien wat het voor effect heeft op de foto.

5. Kies het juiste filter

Instagram foto’s staan natuurlijk bekend om de filters. Dit waren voorheen altijd trucjes om een lelijke foto enigszins mooi te maken. Sinds kort heeft Instagram veel meer opties. Zo kun je instellen in welke mate het filter over de foto aanwezig is. Voor een ouderwetse look kun je kiezen voor zwartwit of bruin. Een zomerse dag wordt nog kleurrijker met filters. Overdrijf het niet. Check ook de opties van Instagram om contrast, temperatuur en verzadiging aan te passen. Vaak doet dat de foto veel meer recht dan een filter.

6. Ga erop uit

Alweer een foto van een kaarsenhouder, een kiekje van je drinken, een plaatje van je bord eten. Kan allemaal heel leuk zijn, maar soms kun je beter op pad gaan om mooie foto’s te maken. De tofste plaatjes op Instagram zijn die van mensen die op een plek zijn waar je niet vaak komt. Een mistig bos, een verscholen zandpad. Dit spreekt tot de verbeelding. Mensen doen het ook altijd goed op foto’s. De eenzame man op een roltrap, het silhouet van iemand op het strand. Buiten zijn de mogelijkheden eindelozer dan binnen.

7. Gebruik andere foto-apps

instagram foto's

Kun je toch niet helemaal uit de voeten met Instagram als het gaat om fotografie, dan is het ook mogelijk om foto’s te nemen en te bewerken met andere apps, om ze later in Instagram te importeren. Er zijn namelijk genoeg alternatieven, zoals VSCO en Snapseed, waarmee je erg goede kiekjes kan schieten. Ook hebben ze veel sterke mogelijkheden om foto’s naar wens te bewerken. Een community hebben ze echter niet, dus wil je mensen bereiken, dan kun je foto’s het beste uploaden naar Instagram.

8. Gebruik hashtags

Als je wil opvallen en een groter publiek voor je werk wil bereiken, gebruik dan hashtags bij je foto’s. Bekijk welke hashtags populair zijn én die goed bij je fotografie passen. Andere gebruikers van Instagram die op deze hashtags zoeken, komen dan vanzelf bij jouw foto’s uit. Volg ook andere fotografen en meng je in interessante discussies.

Instagram

Instagram, Inc.

Gratis via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen