7 toffe augmented reality apps voor iOS

Rutger Otto
18 juli 2014, 16:21
3 min leestijd
7 toffe augmented reality apps voor iOS

Met de camera van je iPhone kun je meer dan alleen foto’s en video’s maken. Door de lens kun je namelijk meer zien dan met het blote oog. Wil je weten wat, check dan deze zeven augmented reality apps voor iOS.

Lees verder na de advertentie.

ZooKazam

Atlanta AR Design, LLC

€ 0,99 via App Store

Een dierentuin in je huis! Met ZooKazam laat je wilde beesten in je huis of in de tuin lopen. Van de ZooKazam website print je een zogenaamd ‘target’ uit en als je daar de iPhone op richt, komt er een dier in beeld. Heb je geen printer, dan kun je bijvoorbeeld je iPad wegleggen met de code erop. In de gratis versie is dat een hert, in de betaalde versie krijg je veel meer dieren, zoals een olifant, panda’s, zelfs dinosaurussen en meer.

De dieren bewegen en je kunt zelfs het weer veranderen in de virtuele hemel. Als je er omheen draait, cirkel je daadwerkelijk om het dier heen. Als kinderen niet naar de dierentuin kunnen, breng je de dierentuin naar hen. Gaaf is ook dat insecten bijvoorbeeld niet op hun vaste plek blijven, voor je het weet vliegen ze over je bureau. De app heeft een leuke functie om foto’s en video’s te maken van mensen die bij het virtuele dier staan.


Naast een dierentuin, kun je ook gaan voor dinosaurussen. Met AR Dinopark krijg je standaard één dino gratis, de overige drie kosten 89 cent per stuk. Handig aan deze app is dat je geen target nodig hebt, je richt je iPhone gewoon ergens op en er komt een dinosaurus in beeld.

Je kan vervolgens zelf aangeven hoe groot de dinosaurus op je scherm is, waar hij heen kijkt en op wat voor ondergrond hij staat. Je kunt eveneens wat informatie oproepen over het beest. Niet alleen geinig, maar ook nog leerzaam dus.

ARBasketball - Augmented Reality Basketball Game

Augmented Pixels Inc

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

Even niets te doen op kantoor? Om de tijd te doden kun je AR Basketball downloaden. Ook daarvoor heb je een markering nodig (die je uitprint of op een ander scherm projecteert). Door de lens van je iPhone zie je een net ontstaan, waar je de bal op moet richten. Met een veegbeweging gooi je de bal naar het net en scoor je punten. Je hebt twee minuten de tijd om een topscore neer te zetten.

IKEA Catalogus

Inter IKEA Systems B.V.

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

Een iets praktischer app is die van IKEA. Daarmee kun je virtuele artikelen in je woonkamer plaatsen, voordat je ze hebt gekocht. Dan zie je dus meteen of die ene bank mooi in het interieur past, of dat hij toch wel erg groot uitvalt. Voor het beste resultaat leg je de IKEA catalogus op de plek waar je het object wil hebben. Het boek werkt dan als ontvanger voor het augmented reality signaal.

Spacecraft 3D

Jet Propulsion Laboratory

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

Ook NASA heeft een augmented reality app, genaamd Spacecraft 3D, waarmee je kennis kunt maken met de bekendste ruimte-apparatuur. Ook hiervoor heb je een target nodig, die je op de website van NASA kunt uitprinten. Vervolgens kun je verschillende satellieten en rovers tevoorschijn toveren. Erg gaaf is de Marsrover Curiosity. Die kun je zelfs een aantal acties laten dien, zoals een antenne die uitschuift of een robot-arm die beweegt. SpaceCraft 3D geeft bij elk voertuig een omschrijving.


Als je in het buitenland bent, is het niet vreemd als je bepaalde woorden niet kunt lezen. Dan is het wel zo handig als je de tekst kan laten vertalen. Augmented reality-app Word Lens vertaalt onbegrijpelijke tekst live op je scherm. Wel zo handig als je bijvoorbeeld een gebied wil ingaan wat eigenlijk verboden terrein is of als je wil weten wat er eigenlijk in het gerecht zit wat je gaat bestellen.

Layar - Augmented Reality

Layar B.V.

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

Layar wordt door veel bedrijven, magazines en adverteerders gebruikt om augmented reality aan geprinte content toe te voegen, zodat een blad of poster tot leven komt op je iPhone. De Nederlandse app helpt je om het te kunnen zien. Als je ergens een Layar-logo tegenkomt, kun je dus iets extra’s zien op je telefoon. Dat kan van alles zijn, van een linkje tot een video of tot daadwerkelijk iets in 3d.

Lees meer over de App Store

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu