De iPhone 14 Pro nu tijdelijk tot €475 retour!

De 5 meest geweldige iOS puzzelgames

Rutger Otto
12 juli 2014, 15:14
4 min leestijd
De 5 meest geweldige iOS puzzelgames

Deze week licht Apple een aantal ‘geweldige iOS puzzelgames’ uit in de App Store. Maar welke móét je nou hebben om rustig tijdens je vakantie te spelen? iPhoned kiest de vijf beste.

Lees verder na de advertentie.

Apple heeft een aantal puzzelgames in de App Store in de etalage gezet, die je ‘voor een zacht prijsje’ kunt aanschaffen. Deze vijf zijn het beste waar voor je geld. Daarmee hoef je je deze vakantie niet te vervelen en kun je dat sudoku-puzzelboekje lekker in de kast laten liggen.

Eliss Infinity

Little Eyes LLC

€ 3,49 via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

Eén van de eerste puzzelgames die het touchscherm goed wist te gebruiken, was Eliss. Dat spel kwam uit in 2009 uit en liet spelers planeten combineren van dezelfde kleur om ze in een cirkel van sterren te plaatsen. Eliss Infinity is een soort remake van dat spel. Door te vegen sleep je planeten over elkaar om ze dubbel zo groot te maken. Uiteindelijk zijn ze net zo groot dan de cirkel van sterren, waar je ze in moet vegen. Het is eveneens mogelijk om planeten te splitsen. Dat proces wordt moeilijker wanneer er meer kleuren bij komen. Ondertussen wordt je gehinderd door zonnen die planeten verwoesten. Dat is een stuk lastiger dan je misschien denkt. Door de uitdaging en de mooie vectorgraphics is Eliss Infinity in elk geval zeer de moeite waard.

Tengami

Nyamyam

€ 5,99 via App Store

In het japans betekent het woord Ten hemel en het woord Gami betekent papier. Tengami betekent dus hemels papier. Hoewel de samenvoeging geen bestaand Japans woord is, geeft het wel weer wat voor spel dit is. Tengami is een levend popupboek, waarbij je als speler onderdelen van de spelwereld kunt uitvouwen. Daarmee los je puzzels op waarmee je uiteindelijk verder komt. Tengami ziet er prachtig uit. Omdat de spelwereld een Japans boek is, waarvan je de pagina’s steeds zelf moet omslaan, ziet alles er prachtig uit, alsof origami tot leven komt. Alles is van papier en plat. Je speelt met een poppetje dat je door de serene omgeving loodst door te dubbeltikken. In de omgeving kun je steeds bepaalde onderdelen omvouwen of uitschuiven. Dat maakt de puzzels uitdagend, maar niet frustrerend. Tengami is een unieke game.

Blek

kunabi brother GmbH

€ 5,99 via App Store

Soms zit de uitdaging hem in de eenvoud. Blek is in essentie supersimpel: je moet gekleurde bolletjes verzamelen, maar als je een zwart bolletje raakt ben je af. Dat doe je door een patroontje te tekenen. Laat je los, dan wordt het patroon wat je hebt getekend herhaald van links naar rechts op het scherm, totdat het een zwart bolletje raakt of tot je alle gekleurde bolletjes verzameld hebt. Dat begint makkelijk, maar wordt al snel heel lastig.

Threes!

Sirvo LLC

€ 6,99 via App Store

Het spelprincipe waarbij je blokjes over elkaar schuift om de nummers erop meer waard te maken is nu vooral bekend van 2048, maar het origineel Threes! is nog steeds erg de moeite waard. Op een grid van zestien vakjes schuif je blokjes met een 1 en een 2 over elkaar heen om 3 te maken. Met die ‘threes’ begin je te verdubbelen. Zo maak je met twee 3-blokjes een 6 en maak je van twee zesjes een 12. Afijn, zo ga je door totdat je grid vol is en je game over bent. De uitdaging zit hem in de eenvoud, waardoor iedereen het kan spelen. Maar wil je écht een hoge score halen, zul je een doorgewinterde puzzelaar moeten zijn die niet meteen alle paartjes op het bord wil wegspelen.

Monument Valley

ustwo games

€ 4,99 via App Store

Het kan bijna niet anders dan dat je Monument Valley kent. De laatste tijd was het spel misschien wel de populairste betaalde game in de App Store. In Monument Valley speel je een witte prinses die steeds van punt A naar B in een strak vormgegeven level moet begeven. Onderweg loop je steeds tegen muren aan, maar door stukken van het level te verslepen of door ergens aan te draaien, krijg je het voor elkaar om een level in ander perspectief te zetten. Deze Escher-achtige vormgeving in combinatie met een fijn minimalistisch verhaal en een heerlijke sfeer maakt van Monument Valley een instant-hit. Nog steeds een bindende aanrader.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu